Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει να διανύσει δύσκολη πορεία, όποια κατεύθυνση και αν ακολουθήσει. Σε περίπτωση που επιλέξει τη ρήξη με το παλιό κατεστημένο, ο Ζελένσκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με χίλιες μύριες παθογένειες του ουκρανικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος και θα εμπλακεί σε μια ανελέητη σύγκρουση με το ουκρανικό Κοινοβούλιο (Ράντα) μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου. Το 73% του πληθυσμού που τον ψήφισε στις 21 Απριλίου δεν πρόκειται να δώσει μεγάλη περίοδο ανοχής στη διακυβέρνησή του, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Και αυτό, ενώ η αντικειμενική κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας και άλλοι παράγοντες, με κύριο τον πόλεμο στα ανατολικά, εγείρουν αντικειμενικά εμπόδια στη γρήγορη εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Θα πρέπει καθημερινά να αποδεικνύει τη συνέπειά του για να διατηρεί τη στήριξη του ουκρανικού λαού – εκείνου που του έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει πρόεδρος σε αυτή τη χώρα από τις αρχές της ανεξαρτησίας της, το 1991, προϊόν περισσότερο μιας ψήφου διαμαρτυρίας παρά επιλογής.

Στην άλλη περίπτωση, αν οι προεκλογικές του υποσχέσεις αποδειχθούν κενά λόγια και ο Ζελένσκι επιλέξει να συγκρουστεί με το σημερινό καθεστώς μόνο και μόνο για να αλλάξουν οι αποδέκτες των μαύρων χρημάτων, από τις δημόσιες συμβάσεις και την εκποίηση του πλούτου της Ουκρανίας, η περίοδος διακυβέρνησής του προβλέπεται σύντομη, με απρόσμενες συνέπειες για τη συνοχή και την – ήδη πληγωμένη – ακεραιότητα της χώρας. Στο επόμενο διάστημα ο Ζελένσκι, δημοφιλής στους Ουκρανούς ως πρωταγωνιστής αστείων ταινιών, θα κληθεί να αποδείξει την επάρκειά του στον πιο σοβαρό ρόλο που μπορεί να αναλάβει πολίτης της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γεννήθηκε το 1978 σε μια οικογένεια Εβραίων στην πόλη Κριβόι Ρογκ της Ουκρανίας. Ως παιδί ήθελε να γίνει διπλωμάτης, ωστόσο κατέληξε να σπουδάζει Νομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της πόλης του. Δεν δούλεψε πάνω σε αυτό που σπούδασε, καθώς ήδη από τα πανεπιστημιακά του χρόνια ασχολήθηκε με τη σάτιρα δίνοντας παραστάσεις στο πολύ δημοφιλές (από τα σοβιετικά χρόνια) τηλεοπτικό σόου «ΚΒΝ». Ομάδες νεαρών από διάφορα πανεπιστήμια της Σοβιετικής Ενωσης διαγωνίζονταν στη σάτιρα και σε αυτό που ονομάζεται σταντ απ κόμεντι. Η ομάδα του Ζελένσκι έφερε το όνομα Κβαρτάλ 95 (μτφ. Περιοχή 95, έτσι λεγόταν η γειτονιά στην οποία μεγάλωσε). Το 2003, και αφού είχε γίνει ήδη γνωστός, πήρε την ομάδα του και δημιούργησε μια αυτόνομη παραγωγή, μεταφέροντάς τη στην ουκρανική τηλεόραση. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ο νεαρός Βολοντίμιρ δούλευε νυχθημερόν, όπως μαρτυρούν οι αμέτρητες παραγωγές που έκανε από το 2003 μέχρι και σήμερα. Είναι συνιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, μέσω των οποίων δημιουργεί και προωθεί τηλεοπτικό και κινηματογραφικό υλικό, πραγματοποιεί θεατρικά φεστιβάλ κ.λπ. Λίγο πριν από τις εκλογές αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τριών ρωσικών εταιρειών που έχουν δημιουργηθεί μέσω κυπριακής offshore και στις οποίες φέρεται να μετέχει ο Ζελένσκι. Επρόκειτο για εταιρείες διανομής των παραγωγών του Ζελένσκι στη Ρωσία. Εξαιτίας του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία και της παράνομης απόσχισης της Κριμαίας από τη Ρωσία, αυτό το γεγονός προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο ουκρανικό κοινό. Ακόμα περισσότερο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιθετική αντίδραση του υποψήφιου – τότε – προέδρου όταν ρωτήθηκε για αυτό το γεγονός από τους δημοσιογράφους, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, συνοδευόμενος από άντρες της ασφάλειάς του.

Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Ζελένσκι έδειξε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Και γενικότερα, ακόμα και μέχρι τελευταίας στιγμής, είχε τοποθετηθεί ελάχιστα σε πολύ σοβαρά ζητήματα, λέγοντας αρκετά αόριστα πράγματα ή μιλώντας μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτριι Ραζουμκόβ.

Το 2015 η εταιρεία του Ζελένσκι δημιούργησε την τηλεοπτική σειρά «Ο υπηρέτης του λαού», στην οποία ο ίδιος έπαιζε τον ρόλο ενός απλού και τίμιου δασκάλου, ο οποίος μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο – τηλεοπτικός – πρόεδρος συνεχίζει τη σύγκρουση με τη διαφθορά, μέχρι και τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Η σειρά προβάλλεται στο μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, το 1+1, ιδιοκτησίας του αυτοεξόριστου ουκρανού ολιγάρχη Ιγκορ Κολομόισκι. Ο Ζελένσκι αρνείται ότι βρίσκεται «υπό την επιρροή» του ολιγάρχη, παρά τις διάφορες συμπτώσεις, όπως οι κοινοί συνεργάτες, η υπηρεσία ασφάλειας του Κολομόισκι που εξυπηρετούσε προεκλογικά τον Ζελένσκι κ.λπ. Και ενώ ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ζελένσκι έγινε στο 1+1, βράδυ Πρωτοχρονιάς, αντί των καθιερωμένων ευχών από τον πρόεδρο της χώρας. Και όλο αυτό φυσικά την ώρα που έχει προηγηθεί ευρεία σύγκρουση του πρώην προέδρου Ποροσένκο με τον Κολομόισκι, που είχε ως αποκορύφωμα την κρατικοποίηση της πιο μεγάλης τράπεζας της χώρας που ανήκε στον ολιγάρχη και φαίνεται να επιστρέφεται και πάλι στον ίδιο, έπειτα από δικαστική απόφαση που εκδόθηκε μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές (και ενώ το αποτέλεσμα ήταν πλέον φανερό).

Το 2017 κατοχυρώθηκε επίσημα το κόμμα του Ο Υπηρέτης του Λαού, όπως και το όνομα της σειράς, και λίγες ημέρες πριν ο Ζελένσκι έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας. Οι πρώτες μέρες μετά τη νίκη του έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τους Ουκρανούς. Ομως, κρίνοντας από τα γεγονότα αλλά και από την πρόσφατη ιστορία της Ουκρανίας, είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς αν ο νέος ηγέτης της χώρας σκοπεύει πραγματικά να γίνει ο υπηρέτης του λαού ή ο υπηρέτης ενός ή πολλών ολιγαρχών, όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.