Τι γυρεύει ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο σε έναν στάβλο; Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία ενός χαμένου πίνακα που βρέθηκε τυχαία σε έναν χώρο που κανείς δεν περίμενε ότι θα εντόπιζε θησαυρό. Το έργο του διασημότερου ζωγράφου του 20ου αιώνα «Πορτρέτο γυναίκας με καπέλο (Ντόρα)» του 1939 αναρτήθηκε για μια ολόκληρη ημέρα στον στάβλο του ελβετού αγρότη Χανσπέτερ Μπενζ στο Βέτιγκεν της Ελβετίας, κοντά στη Ζυρίχη, καθώς εκείνος ήταν ο νικητής ενός πρωτότυπου διαγωνισμού τον οποίο εμπνεύστηκε το Ιδρυμα Μπέγιελερ με έδρα τη Βασιλεία.

Το ίδρυμα που φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση έργων του Πικάσο θέλησε να προωθήσει με έναν διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση και να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού και ειδικότερα εκείνου που δεν επισκέπτεται συχνά τα μουσεία, γι’ αυτό και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δικαιολογήσουν για ποιο λόγο θα έπρεπε να είναι εκείνοι οι τυχεροί που θα κρεμάσουν στον χώρο τους ένα έργο του Πικάσο.

Οι προτάσεις αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενες από το hashtag #myprivatepicasso (o ιδιωτικός μου Πικάσο) και ειδική επιτροπή από εκπροσώπους του μουσείου επέλεξε τον νικητή. Το έργο έφτασε στον στάβλο και μάλιστα αποκαλύφθηκε σε ειδική τελετή παρουσία της εγγονής του ζωγράφου Ντιάνα Βιντμάγιερ Πικάσο. Για λόγους ασφαλείας, ο πίνακας τοποθετήθηκε εντός ενός «έξυπνου πλαισίου» μέσω του οποίου ελέγχονταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ενώ διέθετε και σύστημα εντοπισμού της γεωγραφικής του θέσης για την περίπτωση κλοπής.