Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανέρχεται η υπόθεση Novartis, καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οπως όμως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του, κατά την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η ελβετική εταιρεία δεν βρέθηκαν στοιχεία για δωροδοκία ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η δικογραφία που αφορά τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006 έως 2010, μία ακόμη υπόθεση που έρχεται να αναζωπυρώσει τη ρητορεία της διαπλοκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες τριών πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα να διαβιβάσει τη δικογραφία αμελλητί, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η υπόθεση που αφορά την επιστροφή (rebate) φαρμακευτικών εταιρειών  ελέγχθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για υποθέσεις στον χώρο της Υγείας από τη  γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα στοιχεία που οδήγησαν την εισαγγελέα στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πόρισμα που έχει στα χέρια της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis. Η ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά για όλα τα έτη (2006 – 2010) σε 241 εκατ. ευρώ και αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της την περίοδο 2006 – 2007.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, το δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα ερευνά αναφορές για μίζες από τη Νοvartis σε μια υπόθεση «υψηλού προφίλ», που εμπλέκει δύο από τους πρώην πρωθυπουργούς της χώρας κι έναν επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ΗΠΑ διερευνούν παρόμοιες καταγγελίες» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Επιπλέον, και σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, «η Novartis δεν έλαβε προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση από το ελληνικό κράτος και έως τώρα δεν μπόρεσε να εντοπίσει τυχόν «ανάρμοστες πληρωμές» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε τοπικός εκπρόσωπος σε email». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως «η έρευνα στην Ελλάδα συνεχίζεται, όπως και της Novartis».