Οταν η χώρα μας μετρούσε 39 νεκρούς από τη γρίπη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό δίκτυο για να δηλώσει πως «δεν πρόκειται και για μια καταστροφή». Θα αναθεωρήσει άραγε την αξιολόγησή του τώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 74; Και αν όχι, στα πόσα θύματα θα αρχίσει να ανησυχεί ο αναπληρωτής υπουργός;

Τα ερωτήματα είναι ασφαλώς ρητορικά. Εάν τίθενται όμως, είναι για να καταδείξουν την ελαφρότητα και την αμετροέπεια με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί το αξίωμά του. Καταδεικνύουν επίσης την επιμονή του να ανάγει όλα τα ζητήματα σε ζητήματα κομματικά. «Δεν είναι καμιά καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας» σημαίνει για τον αναπληρωτή υπουργό πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη. Η βασική του έννοια είναι η υπεράσπιση της κυβέρνησής του, όχι η διαχείριση της δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως είναι η επέλαση της φονικής γρίπης.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο προσφέρει καλές υπηρεσίες στο κόμμα του και τον εαυτό του, είναι όμως βέβαιο πως δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Ικανοποιεί ενδεχομένως το στενό κομματικό του ακροατήριο στον ρόλο του Ιαβέρη που διψά να βάλει τους αντιπάλους του στη φυλακή, αλλά αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών που χρειάζονται ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας. Η παρουσία του στη θέση αυτή είναι πραγματική καταστροφή.