Το μπαράζ «καρατομήσεων» ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αποφάσεις για τις τοποθετήσεις στις θέσεις – κλειδιά του Στρατού, πυροδοτούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει επιλογές με «κομματικά κριτήρια».

Χαρακτηριστικό είναι πως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίασή του, αποφάσισε να αποστρατεύσει 10 υποστρατήγους στον Στρατό Ξηράς και 4 υποναυάρχους στο Πολεμικό Ναυτικό σε συνέχεια της ηχηρής εξόδου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο του αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, όσο και του διοικητή ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγου Νικόλαου Μανωλάκου.

Ακολούθως το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε ότι στις νευραλγικές διοικητικές θέσεις του Στρατού τοποθετούνται ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ως αρχηγός Στόλου και ο αντιναύαρχος Ιωάννη Παξιβανάκης ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου τού τότε αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα. Επίσης, στον αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά ανατέθηκε η διοίκηση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), δηλαδή η αεράμυνα της χώρας, ενώ ο αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός έγινε γενικός επιθεωρητής Στρατού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Η ΝΔ κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δημόσια Διοίκηση, «συνεχίζει την απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία». Μάλιστα, ο τομεάρχης άμυνας Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πάνος Καμμένος με ένα tweet έκανε λόγο για «καρατομήσεις» από τη γιάφκα «Αντωνετσή – ΣΥΡΙΖΑ», εμπλέκοντας δηλαδή και τον πτέραρχο ε.α. που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΑ την περίοδο 1996-1999. Η παρέμβαση Καμμένου προκάλεσε δε περαιτέρω αντιδράσεις, αφού ο Ανδρέας Λοβέρδος, τομεάρχης άμυνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη να πληροφορηθεί αν ο υπουργός Αμυνας είχε αντιληφθεί «την ύπαρξη μιας τέτοιας «γιάφκας»».

Αιχμές κατά της κυβέρνησης πάντως είχαν αφήσει και αξιωματικοί με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι τιμή που με αποστράτευσε αυτή η κυβέρνηση και αυτό το ΣΑΓΕ» σχολίασε δηκτικά λίγες ώρες μετά την αποστρατεία του ο πρώην πλέον αρχηγός Στόλου, αντιναύρχος  Ιωάννης Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Παναγιώτης Ρήγας υπεραμύνθηκε των αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέροντας (Αlpha) πως «οι κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις έγιναν με αξιοκρατικό τρόπο», ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν όλοι να φθάνουν στην κορυφή.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ