«Ο Θέμος μού δίδαξε την ιερότητα της ζωής, μέσα από το φάσμα του θανάτου. Μέσα από το πείσμα και το θάρρος, μέσα από τον σαρκασμό και το χιούμορ και μέσα από βλέμματα, στα οποία η μόνη απάντηση είναι η σιωπή…». Με τα λόγια αυτά αποχαιρέτησε χθες τον Θέμο Αναστασιάδη ο θεράπων ιατρός του, Αθανάσιος Παπανικολάου, με τη στήριξη του οποίου ο δημοσιογράφος έδωσε την ύστατη μάχη για τη ζωή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Στο κοιμητήριο της Κηφισιάς, όπου τελέστηκε η κηδεία του Θέμου Αναστασιάδη, η οδύνη ήταν κυρίαρχη χθες.

Αποτύπωμα. Η εξώδιος ακολουθία εψάλη χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος έφτασε στον ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας περίπου στη μία το μεσημέρι. Εκεί, για το τελευταίο αντίο, βρέθηκαν λίγο αργότερα εκτός από την οικογένειά του, εκατοντάδες άνθρωποι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου. Ολοι έκαναν λόγο για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, έναν σπινθηροβόλο νου, έναν στοργικό οικογενειάρχη, έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοσιογραφία. Ανάμεσά τους ήταν η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πολιτικοί όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο επίτροπος Μετανάστευσης στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης με τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, συμφοιτητής και φίλος του Θέμου Αναστασιάδη, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Βασίλης Κικίλιας, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Θεόδωρος Κασίμης, ο Γιώργος Πατούλης, ο Γιάννης Σγουρός, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Θοδωρής Κυριακού, Διονύσης Παναγιωτάκης. Σύσσωμη έδωσε το «παρών» η οικογένεια του «Πρώτου Θέματος». Ανάμεσά τους ο συνεκδότης της εφημερίδας Τάσος Καραμήτσος, ο διευθυντής της Μπάμπης Κούτρας, ο αρχισυντάκτης Αντώνης Σρόιτερ αλλά και πλήθος δημοσιογράφων από άλλα Μέσα Ενημέρωσης: οι Γιώργος Παπαχρήστος, Γιάννης Πρετεντέρης, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, οι Παναγιώτης Λάμψιας, Γιώργος Παπαδάκης, Τάκης Χατζής, Παύλος Τσίμας, Χρήστος Ράπτης, Θανάσης Τσεκούρας, Ελλη Στάη, Τάκης Χατζής, Βαγγέλης Περρής, Αντώνης Λιάρος, Γιώργος Χελάκης, Γιώργος Κουβαράς, Αγγελική Νικολούλη, Νίκος Ευαγγελάτος, Τατιάνα Στεφανίδου, Βασίλης Σκουντής, Βασίλης Χιώτης, Αννα Παναγιωταρέα, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Πέτρος Κωστόπουλος, ο διαφημιστής Χάρης Μπιζούμης και άλλοι. Στην κηδεία παρευρέθησαν, επίσης, οι δικηγόροι Βασίλης Καπερνάρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο Θέμης Σοφός με τη σύζυγό του Σταματίνα Τσιμτσιλή αλλά και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και της showbiz, ανάμεσα στους οποίους οι Λάκης Λαζόπουλος, Ηλίας Ψινάκης, Δούκισσα Νομικού, Βίκυ Καγιά, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γιώργος Τσαλίκης, Δέσποινα Καμπούρη, Νατάσα Καλογρίδη, Λάουρα Νάργες, η αθλήτρια Πηγή Δεβετζή και ο κομμωτής Τρύφων Σαμαράς.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ. Eπικηδείους εκφώνησαν ο φίλος του εκλιπόντος και εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Δημήτρης Παγαδάκης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της εφημερίδας, Φρίξος Δρακοντίδης και ο γιατρός Αθανάσιος Παπανικολάου.

«Θα μας λείψει η ευγένεια, η δοτικότητα, ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ σου. Θα μας λείψουν οι κουβέντες και οι σκέψεις σου για τα μεγάλα και τα μικρά τα σύνθετα και τα απλά. Θα μας λείψουν οι οξυδερκείς παρατηρήσεις σου και τα αθώα πειράγματα σου που σκορπούσαν γέλια ανοιχτόκαρδα και κελλαριστά σαν τη δίψα για ζωή» ανέφερε ο Δημήτρης Παγαδάκης ενώ ο Φρίξος Δρακοντίδης είπε μεταξύ άλλων: «Η μορφή του, το αργό, συρτό βάδισμά του, καθώς περιφερόταν αθόρυβα ανάμεσα στα γραφεία. Και όλοι βέβαια ξεροκαταπίναμε, περιμένοντας να ακούσουμε κάτι σαν «τι γίνεται φίλε; Κανά θεματάκι;» Ο αιώνιος τρόμος του ρεπόρτερ μπροστά στον εκδότη. Και έναν εκδότη όπως ο Θέμος. (…) Οπως δεν ήταν συμβατικός εκδότης, ο Θέμος δεν ήταν και συμβατικός εργοδότης. Είχε ένα ειλικρινές ενδιαφέρον, μια επίμονη περιέργεια να μάθει τα πάντα για τον καθέναν μας.».

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος επεσήμανε κλείνοντας τον λόγο του: «Και αν δεν μπορεί ο Θέμος να είναι κοντά σας για όσο θα θέλατε, για να του δείξετε πόσα μπορείτε να καταφέρετε, πρέπει να ξέρετε ότι η ψυχή είναι αθάνατη. Κι ό,τι η παρουσία του, από ένα υπερβατικό επίπεδο, θα παρακολουθεί και θα συντροφεύει τα επόμενά σας μικρά και μεγάλα βήματα. Δεν υπάρχει τρόπος να απαλύνει κανείς τον πόνο της απώλειας αυτές τις στιγμές. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτός ο χρόνος που περνάει και τα γιατρεύει όλα; (…) Κάθε φορά θα θυμόμαστε τον Θέμο, όσος χρόνος κι αν περάσει και θα μας κυριεύει η συγκίνηση. Μαζί όμως θα γεμίζει ο νους μας με τις όμορφες αναμνήσεις, το γέλιο, τα αστεία του, το διαπεραστικό και διορατικό του βλέμμα. Τον καυστικότατο λόγο του. Μαζί με τη συγκίνηση, όμως, θα έρχεται και ένα μικρό χαμόγελο, για τον Θέμο που μας δίδαξε τόσα πολλά όλους. Τον Θέμο που έγραψε και άφησε ιστορία…».