H ατμόσφαιρα στο Νταβός είναι παγωμένη με τη θερμοκρασία να κινείται διαρκώς κάτω από το μηδέν. Αντίθετα, η ομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν θερμή και παθιασμένη. Ασυνήθιστα παθιασμένη, σχολίασαν πολλοί. Η Μέρκελ χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «μάχη», αναφερόμενη στις διεθνείς σχέσεις, υπερασπίσθηκε τη μεταπολεμική πορεία της διεθνούς κοινότητας που προσπάθησε με διεθνείς οργανισμούς να τηρήσει την τάξη και χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντική στις διεθνείς σχέσεις την ικανότητα εύρεσης συμβιβαστικών λύσεων – όλα αυτά ως μια έμμεση κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η 64χρονη καγκελάριος υποστήριξε με θέρμη την παγκοσμιοποίηση, καταφέρθηκε εναντίον του λαϊκισμού και προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να κοιτάξουν πέρα από τα στενά εθνικά τους συμφέροντα και να συμβάλουν στη μεταρρύθμιση των διεθνών θεσμών (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα) με στόχο να επιτύχουν αποτελέσματα από τα οποία όλοι θα έχουν κάτι να κερδίσουν. «Πιστεύω ότι πρέπει ο κάθε λαός να αντιλαμβάνεται το εθνικό του συμφέρον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το καλό των άλλων λαών. Ετσι μόνο βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «μία παγκόσμια αρχιτεκτονική μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μόνο εάν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς. Προς το παρόν βιώνουμε ταραχές στο πολυπολιτισμικό σύστημα, κάτι που πιέζει την παγκόσμια τάξη. Αυτό είναι μια προειδοποίηση για τα διεθνή θεσμικά όργανα». Απηύθυνε έκκληση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας τάξης επισημαίνοντας πως «οι διεθνείς κρίσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να χωρίζουν τον κόσμο». Επέμεινε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμιο Τράπεζα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. «Για πολύ καιρό, ανερχόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία επηρέαζαν τη διεθνή οικονομία με πολύ έντονο τρόπο. Οταν ένα υπάρχον σύστημα παίρνει πολύ χρόνο να αντιδράσει, η συνέπεια είναι πως άλλες χώρες εμφανίζονται στο προσκήνιο δημιουργώντας νέους θεσμούς», παρατήρησε.

Η Μέρκελ, καγκελάριος επί 13 χρόνια, προσπαθεί να υπερασπισθεί μια δυτική συμμαχία που δέχεται πλήγμα από την προεδρία Τραμπ και δοκιμάζεται σκληρά από το Brexit και την ενίσχυση του εθνικισμού και του λαϊκισμού.