Η βαθιά κρίση που τόσον καιρό σοβούσε στη Βενεζουέλα οδήγησε χθες το βράδυ σε διπλωματικό πόλεμο. Στην αρχή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και κατόπιν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης αναγνώρισαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκάιντο ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Κλιμακώνοντας τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να δεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Μαδούρο απάντησε διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ και δίνοντας διορία 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στο Καράκας να εγκαταλείψει τη χώρα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις «να παραμείνουν ενωμένες και πειθαρχημένες» υπό τις οδηγίες του.

Την ίδια ώρα κλιμακώθηκε και η βία: τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σε δύο πόλεις της Βενεζουέλας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 16χρονο αγόρι που πυροβολήθηκε σε προάστιο του Καράκας.

«Εχουμε ένα ιστορικό ραντεβού με τη χώρα μας, με το μέλλον των παιδιών μας» δήλωσε ο 35χρονος Γκάιντο, που είναι και πρόεδρος της Βουλής, του μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. «Η μοναδική μετάβαση στη Βενεζουέλα είναι προς τον σοσιαλισμό» απάντησε ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που αποτελείται από στελέχη πιστά προς το καθεστώς. Ο Γκάιντο έχει καλέσει ανοιχτά τον στρατό να αποκηρύξει τον Μαδούρο και έχει υποσχεθεί αμνηστία σε όποιον στρατιωτικό συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. «Δεν σας ζητάμε να κάνετε πραξικόπημα, δεν σας ζητάμε να πυροβολήσετε, σας ζητάμε να μην πυροβολείτε εμάς» είπε σε μήνυμά του προς τον στρατό.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν και χθες στους δρόμους πολλών πόλεων της Βενεζουέλας ζητώντας την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες είναι οι πρώτες έπειτα από μήνες. Η χρήση από την κυβέρνηση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων που σκορπούν τη βία και η μαζική φυγή νέων ανθρώπων – κάποιοι υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια – σε άλλες χώρες καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες, είχαν παραλύσει τον τελευταίο καιρό το κίνημα εναντίον του Μαδούρο.

Στις αρχές της εβδομάδας μερικές δεκάδες εθνοφρουροί αποπειράθηκαν να στασιάσουν, χωρίς επιτυχία, όμως αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πολίτες να χτυπούν τις άδειες κατσαρόλες μέσα στη νύχτα. Από το Καρακάς το αντικυβερνητικό κύμα επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα, με τους αναλυτές να παρατηρούν ότι αυτή τη φορά οι περισσότεροι διαδηλωτές προέρχονταν από την εργατική τάξη, την τάξη δηλαδή που έχει πληγεί χειρότερα από την καταστροφή της οικονομίας της χώρας.