Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν ασπάζονται την κλασική ποδοσφαιρική θεωρία «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», έχουν ξεκινήσει επιθετικές επικοινωνιακές κινήσεις με κεντρικό στόχο να αλλάξουν το κλίμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εντολή από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σαφής προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για «φουλ επίθεση» με συνεχείς παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, συνεντεύξεις και άρθρα σε ΜΜΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαμορφωθεί διαφορετικό πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον.

Εν αναμονή των κινήσεων της ΝΔ με βασικό σενάριο την κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση και στη σκιά του συλλαλητηρίου της Αθήνας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει πιο ευνοϊκούς όρους, ενώ φλερτάρει και με πολιτικά πρόσωπα που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης κ.ά.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα, με τις κατάλληλες κινήσεις, η κοινωνία θα κατανοήσει τα οφέλη της Συμφωνίας, ενώ στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν ότι στις βουλευτικές εκλογές άλλα ζητήματα θα βαρύνουν την τελική κρίση των πολιτών και κυρίως η οικονομία και η κοινωνική πολιτική. Επί της προοπτικής να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ, από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν ότι μόλις μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης μια δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί». «Ανυπομονούμε» έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΣΙΠΡΑ. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αλλαγής του κλίματος, η πρώτη βασική κίνηση έγινε με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Δευτέρας, όπου σε κεντρικό φόντο είναι ο Πρωθυπουργός και η ιστορική ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «εθνικό είναι το αληθινό». Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατά την κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, και ταυτόχρονα εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας. Με σύνθημα «Μάθε την αλήθεια» η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν αποτελεί απλά μια συμφωνία που κινείται εντός της λεγόμενης «εθνικής γραμμής», αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο. Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης, εν αναμονή της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, είναι ότι η ελληνική πλευρά υποχρέωσε την ΠΓΔΜ να προχωρήσει και σε συνταγματική αναθεώρηση για τις αλλαγές, κάτι το οποίο δεν είχε τεθεί ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από ελληνικές κυβερνήσεις τόσα χρόνια.

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στα όσα συμβαίνουν, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων, στην Κεντροαριστερά και στην πίεση που υφίσταται ο χώρος. Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο προοδευτικός κόσμος βλέπει θετικά τη Συμφωνία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις εκλογικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στόχευσή τους είναι να διεμβολιστεί ο χώρος του Κέντρου και ήδη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς προανήγγειλε (ραδιόφωνο 24/7) προσπάθεια προσέγγισης του διαγραφέντος από το Κίνημα Αλλαγής, προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Επίσης, χαιρέτισε, έστω και με διακριτικότητα, την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της Συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, δε, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η κοινωνία έχει ανάγκη σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων σε πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση της διαφάνειας στο κράτος κ.α.