Το βλέπω ως «πρόβα πολέμου». Διότι ο Πάνος Καμμένος από εδώ και πέρα θα σφυροκοπά όπου βρίσκει υπουργούς, βουλευτές και παράγοντες της κυβέρνησης – μέρος μιας στρατηγικής που εκτιμά πως θα του δώσει χώρο και θα τον επαναφέρει σε συγχρωτισμό με τις «γαλάζιες δεξαμενές». Λέμε τώρα, γιατί υπάρχει και μια άποψη – όχι λανθασμένη φρονώ – που λέει πως δεν πείθει πια κανέναν. Χθες πάντως άστραψε και βρόντηξε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής που συζήτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα μαθαίνω πως τώρα τα έβαλε με τον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Ξυδάκη. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Παιδείας πως πρωταγωνιστεί στη νέα «κυβέρνηση αποστασίας». Να θυμίσω πως η κόντρα με τον Φίλη καλά κρατεί από την εποχή που ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απειλούσε πως θα έριχνε την κυβέρνηση με αφορμή τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Και με τον Νίκο Βούτση επιχείρησε εκ νέου να τα βάλει – προφανώς για τη διαδικασία -, αν και ο Πρόεδρος της Βουλής τού έκοψε γρήγορα τον βήχα.

Παγίδες

Σε σχέση τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χθες στον πρωινό καφέ στο Μοσχάτο συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ. Δεν είχε ακριβώς κλειδώσει – μέχρι την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές -, πάντως το κυρίαρχο επιχείρημα ήταν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει, αν τελικώς το πράξει, να καταδείξει πως κάνει τα πάντα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φωνές που έλεγαν χθες πως άλλο, τόσο κορυφαίο ζήτημα δεν θα προκύψει μέχρι τις κάλπες, ενώ κάποιοι υπογράμμιζαν πως με τη μομφή θα παγιδευτούν πολιτικά και διάφοροι στην Ολομέλεια.

Ραντεβού

Πάντως σήμερα που θα δίδονταν κάρτες ομιλητών και γύρω στις 10 το πρωί θα ξεκινούσε ο γύρος της συζήτησης στην Ολομέλεια, κάποια κόμματα μετέβαλαν τον σχεδιασμό τους. Το ΚΚΕ, ας πούμε, έδωσε έκτακτο ραντεβού για σήμερα στις 9.30. Εννοώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Μου είπαν πως το κάνει για να προετοιμάσει εξπρές κινήσεις από την πλευρά του. Πάντως, σε αυτήν τη διαδικασία, εννοώ τη μομφή, το ΚΚΕ παραδοσιακά φεύγει. Τώρα μάλιστα οι βουλευτές του ξέρω πού θα πάνε, αφού αύριο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας στις 18.30 στο Πάρκο Ελευθερίας αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, οι του ΚΚΕ δίνουν έμφαση στην αντινατοϊκή ρητορική τους, αν και εγώ το βλέπω και ως μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από το πλήθος του μεγάλου συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Ο Πάιατ ξανά στο «Πεντάγωνο»

Σας είχα πει και στο παρελθόν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είναι τακτικός «θαμώνας» του ελληνικού «Πενταγώνου». Με τον Ευάγγελο Αποστολάκη υπουργό Αμυνας αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Χθες ο Πάιατ συναντήθηκε με τον Αποστολάκη στο υπουργείο και αυτό ήταν το πρώτο τους επίσημο τετ α τετ μετά την υπουργοποίηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σημειώνω όμως ότι οι δύο άνδρες διατηρούσαν έτσι κι αλλιώς μια θερμή και λειτουργική σχέση και το διάστημα που ο Αποστολάκης ήταν στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Από τη συνάντηση πάντως προέκυψε κι ένα πρώτο στίγμα για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Αμυνας. Ο Αποστολάκης έκανε ειδική μνεία στον Πάιατ για τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας όμως ότι αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, ψηλά στην ατζέντα Αποστολάκη θα είναι και η περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς ο έλληνας υπουργός θεωρεί ότι πρέπει να «αρπάξουμε την ευκαιρία» της θερμής σχέσης με τις ΗΠΑ. Συζήτησαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα του τομέα Αμυνας και Ασφάλειας του πρόσφατου στρατηγικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και θέματα αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και συμμαχικό επίπεδο.

Με άλλο κοστούμι

Πάντως, σήμερα ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα βρίσκεται στη Χίο, όπου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ομοιώματος του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», δωρεάς της οικογένειας Τσάκου. Είχε κληθεί ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και θα πάει ως υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Αντιμετώπιση καταστροφών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήμερα βρίσκεται στη Νικαράγουα για αποστολή με την Ευρωβουλή. Πριν φύγει πάντως για εκεί, φρόντισε να κοινοποιηθεί η ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής δυνατοτήτων, του rescEU, που θα βοηθά τα κράτη – μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα κράτη – μέλη με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών. Να σας θυμίσω πως στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο Ανδρουλάκης ως εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Καλό μου ακούγεται – μετά τις περσινές καταστροφές.

Πιέσεις από τον Πειραιά

Πίεση δεν δέχεται η κυβέρνηση μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση ή τον κόσμο. Το λέω αφού τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε κατά πλειοψηφία και εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο καλεί τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά διατρανώνει την αδιαμφισβήτητη Ελληνικότητα της Μακεδονίας, η οποία ήταν, είναι και θα είναι μοναδική και αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε μεταξύ άλλων. Αλλά και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέδωσε ψήφισμα όπου ζητεί με επιστολή της προς τον Νίκο Βούτση να κυρωθεί η Συμφωνία με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 180 ψήφους. Κι αυτό αφού όπως λένε οι δικηγόροι «η Συμφωνία αφορά όλους τους Ελληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».