Το παιχνίδι του Στέφανου Τσιτσιπά έχει αρχίσει να αποτελεί παράδειγμα και για άλλους αθλητές. Το πάθος, η αποφασιστικότητα, η ενέργεια που «βγάζει» στο κορτ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για τη Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία. Η νεαρή αθλήτρια δεν είναι τυχαία, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 21 χρονών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκτησε το τρόπαιο στο Αμερικανικό Οπεν νικώντας στον τελικό τη Σερένα Γουίλιαμς. Παρ’ όλα αυτά, μετά τη δύσκολη επικράτησή της επί της Αναστασία Σεβάστοβα (4-6, 6-3, 6-4) θυμήθηκε τον Τσιτσιπά.

«Οταν έχασα το πρώτο σετ, άρχισα να σκέπτομαι πως είχα ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. Την προηγούμενη ημέρα είχα δει τον Τσιτσιπά και τη μεγάλη νίκη του επί του Φέντερερ. Είδα πόσο καλά αγωνιζόταν, κόντρα σε έναν τόσο δυνατό αθλητή, τον οποίο τελικά νίκησε. Τότε είπα πως θέλω κι εγώ να κάνω το ίδιο» είπε ο Οσάκα, η οποία νωρίτερα είχε παρακολουθήσει και το παιχνίδι ενός άλλου εκπροσώπου της Next Gen, του 21χρονου Αμερικανού Φράνσις Τιαφόε.

Πηγαίνουν στην προπόνηση

Οχι μόνο οι αγώνες, αλλά και οι προπονήσεις είναι από την περασμένη εβδομάδα ο τόπος συνάντησης των Ελλήνων της Μελβούρνης. Καθημερινά μετά την προπόνηση ο 20χρονος πρωταθλητής μένει για αρκετή ώρα για φωτογραφίες και αυτόγραφα και δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν.

Η Μαρία Σάκκαρη του έδωσε το δικό της μήνυμα μέσω του Instagram: «Πάντα ήξερα ότι ήσουν ένας μάγος» έγραψε. Η πετυχημένη συμμετοχή σε Γκραν Σλαμ σημαίνει φυσικά και αρκετά χρήματα. Και ο Τσιτσιπάς έχει εξασφαλίσει έως τώρα τουλάχιστον 650.000 δολάρια.

Δεν έχει εντυπωσιάσει μόνο τα νέα παιδιά του τένις αλλά και τους παλαιότερους αθλητές. «Μ’ αρέσει να τον παρακολουθώ. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό να βλέπουμε πόσο γρήγορα προσαρμόζεται σε ταχύτερες επιφάνειες. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι ένας αθλητής που μπορεί να ανταποκριθεί στο παιχνίδι όταν ο ρυθμός είναι ταχύτερος και κυρίως να γίνεται ανταγωνιστικός. Είναι μαχητής και με εντυπωσιάζει το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τα παιχνίδια» ήταν το σχόλιο του Αντρέ Αγκάσι.

Η ιστοσελίδα του Australian Open τον χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα άνθρωπο και εκτός γηπέδων. «Εχει έναν φιλοσοφικό αέρα και μια τάση για τέχνη και δημιουργικότητα» αναφέρει το κείμενο, προτρέποντας μάλιστα τους φίλους του τένις να επισκεφθούν το κανάλι του στο YouTube («αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη»). Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου μοιράζεται φωτογραφίες του με σχόλια που ασφαλώς έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πριν από μερικές ημέρες τού ζητήθηκε να επιλέξει: Νίκη σε Γκραν Σλαμ ή χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο; Η πρώτη του αντίδραση ήταν ένα χαμόγελο. «Γιατί πρέπει να απαντήσω; Φυσικά και θα προσπαθήσω για το χρυσό μετάλλιο. Σημαίνει πάρα πολλά και είναι ένα παιδικό όνειρο» ήταν η απάντησή του.

Ο Μπέκερ

Ενας άλλος θρύλος του τένις, ο Μπόρις Μπέκερ, είναι στη Μελβούρνη και σχολιάζει το Australian Open στο Eurosport. Χαρακτήρισε το ματς του Τσιτσιπά και με τον Φέντερερ ως το καλύτερο της διοργάνωσης και φυσικά αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον 20χρονο πρωταθλητή: «Μ’ άρεσε το γεγονός ότι προσπάθησε να αγωνιστεί στο επίπεδο του Φέντερερ. Συνήθως, όταν μπαίνεις στο γήπεδο για ένα ματς κόντρα στον Ελβετό, ξέρεις ότι το κοινό θα είναι εναντίον σου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όσο προχωρούσε το παιχνίδι το κοινό άρχισε να αλλάζει και προς το τέλος του αγώνα άρχισε να υποστηρίζει τον Τσιτσιπά. Και αυτό είναι κάτι αξιοσημείωτο που δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά».

Στο μεταξύ ο Τσιτσιπάς έχει δεχθεί πρόσκληση απο ελληνικό ρεστοράν της Μελβούρνης να επιλέξει τα υλικά για το… σουβλάκι που θα έχει το όνομά του. Είναι το ίδιο ρεστοράν το οποίο επισκεπτόταν σχεδόν κάθε βράδυ ο Μάρκος Παγδατής στην πορεία του προς τον τελικό το 2006. Ο κύπριος πρωταθλητής το συνέστησε στον Τσιτσιπά, ο οποίος πήγε κάποιες φορές, αλλά πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Ο Παγδατής είχε επίσης το δικό του σουβλάκι και τα υλικά ήταν σχετικά με την κυπριακή κουζίνα.

Η ιστοσελίδα του Australian Open αναφέρθηκε στα περυσινά επιτεύγματα του Τσιτσιπά, τονίζοντας ότι ο 20χρονος αθλητής έδωσε ήδη την απάντηση στο αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει με την εξαιρετική πορεία του το 2018. «Ψηφίστηκε ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης, καθώς άρχισε τη χρονιά στο Νο 91 και σε οκτώ μήνες είχε ανέβει στο Νο 15. Οι εμφανίσεις του στη Μελβούρνη την πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης και η πρόκρισή του στα προημιτελικά ήταν ο τέλειος τρόπος για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Οι «Times» του Λονδίνου, στη χθεσινή αναφορά τους στον αγώνα με τη Φέντερερ, σημειώνουν πως «όσο επιθετικός είναι στο παιχνίδι του ο Τσιτσιπάς, άλλο τόσο δυνατός εμφανίζεται και στην άμυνα». Φυσικά, στον τίτλο τους τονίζουν με τη σειρά τους και την επανάσταση της νέας γενιάς του αθλήματος που ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.