Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία, παρά τον επαναϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων που είχαν εκδοθεί πριν από τις 13.5.2016, τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων δεν μειώνονται, είναι αναμφίβολο ότι έχει ενθαρρύνει τους συνταξιούχους σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, η κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων υφίσταται εκ νέου περιορισμό του εισοδήματός της με τη μείωση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019, τελευταία χρονιά που θα καταβληθεί το επίδομα αυτό.

Το ΕΚΑΣ, από της θεσπίσεώς του με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2434/1996, αποτέλεσε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση προνοιακού χαρακτήρα για συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Το 2019 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο καταβάλλεται η εν λόγω παροχή, που, όπως είναι ευνόητο, θα είναι δυσαναπλήρωτη για όλους τους συνταξιούχους που πληρούσαν τα κριτήρια και την ελάμβαναν, δεδομένου ότι με αυτή συμπληρωνόταν το μικρό τους εισόδημα και αντιμετώπιζαν καθημερινές βιοτικές ανάγκες.

Σχετικά με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το έτος 2019, εκδόθηκε η εγκύκλιος η οποία όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ποσό του καταβαλλομένου επιδόματος παραπέμπει στη σχετική υπουργική απόφαση (Φ. 11321/οικ.31032/701/8-6-2018).

Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι οι συνταξιούχοι που είχαν λάβει σύνταξη προ της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό από 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Τέλος δε το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλεται σε δικαιούχους που έχουν μόνιμη διαμονή σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Συνδυαστικά ορίζεται ότι το συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 643 ευρώ, και στην εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι ο κρίσιμος μήνας για το κριτήριο αυτό είναι ο Ιούνιος 2018.

Το ΕΚΑΣ για το έτος 2019 έχει προσδιοριστεί με την απόφαση του περασμένου Ιουνίου σε ποσό 12 ευρώ μηνιαίως για τους δικαιούχους που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, ενώ περιορίζεται στα 2/3 του ποσού αυτού για όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη ή δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με ελληνικό χρόνο ασφάλισης.

Η Ασπασία Παπαθανασοπούλου είναι δικηγόρος