Είναι η ικανότητα των επιθετικών που μετράει στις φάσεις που γίνονται γκολ στα στημένα; Ή η αδυναμία των αμυντικών; Αν πρόκειται για φάσεις «δουλεμένες στην προπόνηση», πάει να πει ότι οι αμυντικοί που τις δέχονται δεν δουλεύουν καθόλου; Ψιλά γράμματα. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Δύο κόρνερ στο 9′ και στο 11′, δύο γκολ η ΑΕΚ στον Αστέρα Τρίπολης κι γάμος στο ΟΑΚΑ σχόλασε πριν καλά καλά αρχίσει. Τα σχέδια των προπονητών, οι τακτικές, οι επιλογές για την ενδεκάδα πάνε περίπατο. Αν στο στημένο, ο επιθετικός πάει πιο γρήγορα στην μπάλα από τον αμυντικό, το 3-5-2 που επέλεξαν και ο Ουζουνίδης και ο Παράσχος δεν έχει την παραμικρή σημασία. Τη διαφορά την κάνει η ικανότητα (στη συγκεκριμένη φάση) απέναντι στην αδυναμία. Και εις διπλούν μάλιστα. Αλεφ – Λιβάγια εμπλέκονται στο πρώτο γκολ, Τσιγκρίνσκι – Αλεφ στο δεύτερο. Οι αμυντικοί και στις δύο περιπτώσεις αμόλαγαν αετό.

Ανατροπή

Με δεδομένο βέβαια ότι περίπου ένα στα τρία γκολ μπαίνει από στημένη φάση, η πρωτοτυπία συνίσταται στο γεγονός ότι τα δύο χθες στο ΟΑΚΑ μπήκαν σε διάστημα δύο λεπτών. Για να γίνει το τρία στα τρία με το πέναλτι-γκολ του Πόνσε (φωτογραφία πάνω) στο 20′. Λογικό ήταν από κει και πέρα το ματς να σβήσει. Και η ΑΕΚ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να κερδίζει εντυπώσεις, ηρεμία και χρόνο. Από κει και πέρα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανατροπή της Ξάνθης. Απέναντι σε μία ομάδα σαν τον Ατρόμητο. Πρωταγωνιστής ο διαιτητής Σκουλάς με πέναλτι-εφεύρεση που έδωσε στους γηπεδούχους. Στους 23 βαθμούς Ξάνθη – Αρης, στους 22 ο Παναιτωλικός, για μία θέση στην Ευρώπη. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι δύο αντίπαλοι ήταν δεδομένο ευθύς εξ αρχής ότι το ματς το Σαββάτου στην Τούμπα θα ήταν πολλά με λίγα. Κι έγινε ακόμα πιο εύκολο για τον ΠΑΟΚ, όταν ο Πανιώνιος έμεινε με δέκα πριν τελειώσει το πρώτο ημιχρόνιο.

Εμπνευση

Κατά συνέπεια μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επίδοξους πρωταθλητές, που ουδόλως έχει επηρεάσει η φυγή του Πρίγιοβιτς, έχουν τα γύρω γύρω. Επειτα από Πασχαλάκη και Κρέσπο, η ανανέωση του Μπίσεσβαρ. Ανοιχτό παραμένει το θέμα Βαρέλα, που οι απαιτήσεις του φτάνουν το 1,5 εκατ. τον χρόνο (όσο είναι το συμβόλαιο του Χατσερίδη). Αδιέξοδο, με τον ΠΑΟΚ να προχωρά στη μεταγραφή του ισλανδού κεντρικού αμυντικού Ινγκασον από τη Ροστόφ. Τάσεις πάντως δεκαετίας ’80 «όποιος δεν υπογράφει τον βάζουμε στην άκρη», όπως στον άλλο Δικέφαλο, δεν έχουν αναφερθεί. Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστές Φορτούνη – Χριστοδουλόπουλο (φωτογραφία κάτω) πέρασε και από τα Γιάννινα και συντηρεί τις όποιες πιθανότητές του. Εξαιρετική η εκτέλεση του Λάζαρου. Ο τρόπος που γύρισε το κορμί του στον αέρα και έστειλε με κεφαλιά την μπάλα συστημένη στην κάτω γωνία και στα δίχτυα. Τα πιο πολλά γκολ του άλλωστε οφείλονται σε σωστή εκτίμηση-έμπνευση της φάσης.

Φιάσκο

Αν το κάθε θαύμα στην Ελλάδα κρατάει τρεις μέρες, το θαύμα του αποκαλούμενου Κοριόπολις κράτησε επτάμισι χρόνια. Μια καλοστημένη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή τον Ιούνιο του 2011 που κατέληξε σ’ ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο τον Ιανουάριο του 2018. Ενόψει του Μεσοπρόθεσμου, που θα ψηφιζόταν στη Βουλή, η μπάλα πετάχτηκε στην εξέδρα. Οι κατηγορούμενοι έφτασαν σχεδόν τους 100. Οι συλλήψεις τις 14. Οι προσαγωγές στην Ευελπίδων σε ζωντανή σύνθεση. Προφυλακίσεις. Τα στοιχεία της δικογραφίας, παρά τις αντίθετες διατάξεις του νόμου, μετατρέπονται σε φέιγ βολάν. Καλούνται στην Αθήνα στελέχη της FIFA και της UEFA να δώσουν τα φώτα τους στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου προκειμένου να δέσει την υπόθεση. Ασκούνται διώξεις για τρεις διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις! Τη μία απ’ αυτές «συγκροτούν» πατήρ και υιός Ψωμιάδης με τον τότε προπονητή της Καβάλας Γ. Παπακώστα!

Μαχαίρι

Ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη γιγαντιαία επιχείρηση με κομμένη την ανάσα. Τα δελτία ειδήσεων των 8 αναμεταδίδουν τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Υπουργοί κοκορεύονται ότι για πρώτη φορά μπήκε το μαχαίρι στο κόκαλο και καθαρίζει το ποδόσφαιρο από τη σαπίλα. Ομάδες υποβιβάζονται και διαλύονται. Παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, που έτυχε να μιλάνε με λάθος ανθρώπους, τη λάθος στιγμή, ή έστω να αναφέρονται σε συνομιλίες τρίτων, διασύρονται. Ανθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Τυλίγονται όλοι σε μία κόλλα χαρτί στη λογική «ας πάνε στο δικαστήριο να βρούνε το δίκιο τους». Κατηγορίες για απάτη, εκβίαση, δωροδοκία, χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Μαρτυρικές καταθέσεις, χρήματα. Για να έρθει ύστερα από επτάμισι χρόνια το Εφετείο και να πει όλοι αθώοι. Πλην κάποιων μπουκ που «έπαιρναν» Στοίχημα.

Ζήλος

Μια κακοστημένη και προχειροφτιαγμένη, όπως αποδεικνύεται, επιχείρηση. Ηταν υπερβάλλων ζήλος; Ηταν οι πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες της εποχής; Επρόκειτο περί λάθους εκτίμησης; Ο,τι από τα τρία να ισχύει, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Οτι το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε, ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, για να πάει το Μεσοπρόθεσμο στην άκρη.