«He’s done it»! Ετσι υποδέχτηκε με ανάρτησή της στο Twitter η διοργάνωση του Australian Open τη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ και την πρόκρισή του στην προημιτελική φάση. Φάνηκε σαν να μην τους δημιούργησε ιδιαίτερη έκπληξη! Ο 20χρονος έλληνας πρωταθλητής χρειάστηκε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του για να αποδείξει για ακόμα μία φορά πως δεν βρίσκεται τυχαία (έως τώρα) στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Και τι νίκη! Αφησε εκτός τον νικητή των δύο τελευταίων διοργανώσεων, έναν θρύλο του τένις, το ίνδαλμά του από μικρό παιδί.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η αυτοπεποίθησή του πλέον είναι στα ύψη: «Για αυτό είμαι εδώ. Για αυτό αγωνίζομαι. Για το τρόπαιο, για τον τίτλο» είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Θέλω πολύ να προχωρήσω σε αυτό το τουρνουά. Μ’ αρέσει η ατμόσφαιρα στο κορτ, μ’ αρέσει να αγωνίζομαι εδώ και θέλω να μείνω όσο το δυνατό περισσότερο» είπε.

Το περίμενε χρόνια

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς περίμενε χρόνια να αντιμετωπίσει σε επίσημο παιχνίδι τον 37χρονο Ελβετό. Μπορεί να το είχε δει αρκετές φορές στα όνειρα του. Στο Περθ, πριν από 20 ημέρες, ήταν απλά ένα φιλικό στο πλαίσιο του Hopman Cup. Στη Μελβούρνη όμως όλα ήταν διαφορετικά. Οχι όμως μόνο τον αντιμετώπισε, αλλά τον κοίταξε στα μάτια και τον νίκησε σε ένα ματς θρίλερ (6-7, 7-6, 7-5, 7-6) που είχε διάρκεια τρεις ώρες και 45 λεπτά. Ενα ματς που κρίθηκε στην ψυχραιμία και τις λεπτομέρειες, στοιχεία που τα είχε ο Τσιτσιπάς. Ο 20χρονος πρωταθλητής έγινε ο πρώτος Ελληνας που φτάνει σε προημιτελική φάση Γκραν Σλαμ. Κι ακόμα, είναι ο πιο νέος που φτάνει στα προημιτελικά μετά τον Νικ Κύργιο το 2015 (19 χρόνων και 280 ημερών). Η ιστοσελίδα της ATP θυμήθηκε και μία άλλη ιστορία. Ο Τσιτσιπάς, έχοντας νικήσει τον περασμένο Νοέμβριο στο Μιλάνο τον τίτλο στο Next Gen ATP Finals, ακολουθεί τα βήματα του Κορεάτη Χέον Τσανγκ, ο οποίος ήταν νικητής στην ίδια διοργάνωση την προηγούμενη χρονιά, και πέρυσι έφτασε στα ημιτελικά του Οπεν της Αυστραλίας. Το Eurosport χαρακτήρισε τη νίκη του Τσιτσιπά ως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Ο Φέντερερ δεν μένει συχνά εκτός τετράδας στη Μελβούρνη. Η χτεσινή ήταν μόλις η δεύτερη από το 2004.

Τους «τρέλανε»

Ο 20χρονος τρέλανε με το παιχνίδι του τους Ελληνες της Μελβούρνης που βρέθηκαν στη Rod Laver Arena. Αντιμετώπισε τον Φέντερερ με απίστευτη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ωριμότητα. Επιστράτευσε όλα του τα όπλα και κυριάρχησε, με το forehand από την τελική γραμμή, αλλά και τους εξαιρετικούς winners στην ευθεία. Ο Τσιτσιπάς χρησιμοποίησε και το απίστευτο σερβίς του: είκοσι άσοι, έναντι 12 του Φέντερερ, ενώ τον ανάγκασε σε 55 αβίαστα λάθη (έναντι 36 δικών του). Και το πιο σημαντικό; Κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του και στα τέσσερα γκέιμ. Ο 37χρονος Ελβετός είχε 0/12 προσπάθειες για break, μπορεί και ο ίδιος να μη θυμάται πότε και αν του έχει συμβεί αυτό. Αντίθετα, το ένα και μοναδικό (1/3) που είχε ο Στέφανος τού έφερε τη νίκη στο δεύτερο σετ και άνοιξε τον δρόμο και για την πρόκριση.  Ενα ακόμα βραβείο για τον Τσιτσιπά ήρθε από έναν ακόμα σπουδαίο αθλητή του παρελθόντος, τον Αμερικανό Τζον ΜάκΕνρο, ο οποίος μιλάει με τους πρωταγωνιστές για λογαριασμό του Eurosport. «Παρακολουθήσαμε μία αλλαγή φρουράς στο τένις» είπε προτού δώσει τον λόγο στον 20χρονο νικητή. Ο ίδιος όμως θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Ηταν μία καλή αρχή, αλλά θέλω να παραμείνω ταπεινός. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Ενα πρώτο βήμα για κάτι μεγάλο. Νιώθω ότι είμαι σε καλό επίπεδο στο παιχνίδι μου και αισθάνομαι μεγάλη αυτοπεποίθηση» είπε αργότερα ο Τσιτσιπάς.  Οι «Times» του Λονδίνου, θυμήθηκαν μάλιστα για άλλη ανάλογη ιστορία: «Αυτή η ελληνική επανάσταση έφερε στη μνήμη την προηγούμενη αλλαγή φρουράς, όταν το 2001, στο Γουίμπλεντον, ο 19χρονος τότε Φέντερερ νίκησε στον τέταρτο γύρο τον σπουδαίο Πιτ Σάμπρας».

Ευτυχία

Μιλώντας με τον ΜάκΕνρο, ο Τσιτσιπάς θυμήθηκε τα χρόνια που παρακολουθούσε τον Φέντερερ: «Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη αυτή τη στιγμή. Ο Ρότζερ είναι ένας θρύλος του τένις και ο σεβασμός μου είναι απεριόριστος. Τον παρακολουθώ από ηλικία έξι χρονών και ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για εμένα. Δεν περιγράφεται αυτό που αισθάνθηκα στο τέλος του αγώνα». Επόμενος αντίπαλός του στα προημιτελικά είναι ο Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγουτ, ο οποίος απέκλεισε τον Κροάτη Τσίλιτς. Ο 30χρονος Ισπανός κατάφερε να προκριθεί στην οκτάδα ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στον τέταρτο γύρο. Η φάση των 16 είναι προς το παρόν το «ταβάνι» του σε όλα τα Γκραν Σλαμ. Ωστόσο διαθέτει τεράστια εμπειρία και είναι στο Νο 23 της παγκόσμιας κατάταξης. Η άποψη του Τσιτσιπά: «Αν καταφέρω να διατηρήσω την ίδια συγκέντρωση, διάθεση και υπομονή, είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά».