«Τα είχαμε πει»… Αυτή ήταν η αντίδραση του BBC στην πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Australian Open, θυμίζοντας μια ανάρτηση μετά τη νίκη του 20χρονου έλληνα πρωταθλητή επί του Τζάρεντ Ντόναλτσον στον 2ο γύρο του Γουίμπλεντον τον περασμένο Ιούλιο. Στην ανάρτηση αυτή, το BBC είχε σημειώσει πως ο Τσιτσιπάς είναι το next big thing στο τένις.

Την αξία του όμως αναγνώρισε ο διεθνής Τύπος, καθώς ήταν πολλές οι αναφορές, με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια:

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει όλα τα όπλα για να νικήσει οποιονδήποτε. Ακόμα και τον Φέντερερ» σημείωσε η ισπανική «Marca», αναφερόμενη στο χθεσινό παιχνίδι.

Αλλα εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα σχόλια της «As»: «Χτυπά την πόρτα της ελίτ μετά τη νίκη επί του Φέντερερ» έγραψε χαρακτηρίζοντάς τον ως «μελλοντικό υποψήφιο νικητή Γκραν Σλαμ». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το παιχνίδι, ανέφερε ότι «ο μαθητής νίκησε τον δάσκαλο σε ένα ματς που ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της διοργάνωσης αντιμετώπισε τον νεότερο».

«Ο Τσιτσιπάς απέκλεισε τον μετρ» ήταν ο τίτλος στο θέμα της «L’ Equipe», η οποία αναφέρει: «Πολλοί πιστεύουν ότι η νέα γενιά θα ανατρέψει το θρυλικό τρίο. Δύο μήνες μετά τη νίκη του Ζβέρεφ επί του Τζόκοβιτς στους τελικούς του Master στο Λονδίνο, ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Φέντερερ στη Μελβούρνη».

Ανάλογη ήταν και η αναφορά της «Gazzetta dello Sport»: «Εδώ είναι η επόμενη γενιά» σημείωσε σχολιάζοντας τη νίκη του Τσιτσιπά.

Η ιστοσελίδα του τένις Puntodebreak είχε τίτλο «Η ελληνική κόλαση για τον Φέντερερ», ενώ οι «New York Times» επισήμαναν ότι ο 20χρονος πρωταθλητής είναι ο «νεότερος σε ηλικία αθλητής που παραμένει στο ταμπλό».

Η «Herald Sun» της Μελβούρνης σημείωσε: «Να θυμάστε το όνομα Στέφανος Τσιτσιπάς. Προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στο Οπεν της Αυστραλίας, αποκλείοντας τον σπουδαίο Φέντερερ», ενώ σε άλλο άρθρο της αναρωτιέται αν θα δουν άλλη φορά τον 37χρονο Ελβετό στη Rod Laver Arena.

Μια άλλη εφημερίδα της Μελβούρνης («The Age») είχε επίσης κολακευτικά σχόλια για τον Τσιτσιπά, ενώ παρατηρώντας τις εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας θυμήθηκε το 2006, τη χρονιά που είχε την πορεία προς τον τελικό ο Μάρκος Παγδατής. «Είναι το ίδιο αίσθημα ευφορίας που υπήρχε και τότε στην πόλη» σημείωσε.

«Ροκ σταρ»

Η ιστοσελίδα του Australian Open στην αναφορά της στη χθεσινή ημέρα των αγώνων αναφέρει για τον Τσιτσιπά: «Σε ηλικία 20 χρονών, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του στη διοργάνωση, αποθεώθηκε σαν ροκ σταρ από τους Ελληνες της Μελβούρνης. Είναι ο πρώτος έλληνας αθλητής που έχει φτάσει στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και ο πρώτος που προκρίνεται στα προημιτελικά Γκραν Σλαμ. Το ότι νίκησε τον Φέντερερ για να φτάσει έως εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Ελλάδα έχει έναν νέο ημίθεο».

Επισημαίνει κι αυτή ότι «η Next Gen είναι εδώ και ο επίσημος πρωταθλητής της (νικητής στα φάιναλ του Μιλάνου) απέκλεισε τον Φέντερερ».

Ολες οι αναφορές για τη Next Gen αφορούν τον Τσιτσιπά, αλλά φυσικά και τον Σάσα Ζβέρεφ. Ο 22χρονος Γερμανός πήρε το τρόπαιο στα φάιναλ της ATP στο Λονδίνο, επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, και ετοιμάζεται κι αυτός για την είσοδό του στα προημιτελικά. Από την ελίτ των νέων αθλητών, στην οκτάδα είναι επίσης και ο 21χρονος Αμερικανός Φράνσις Τιαφόε, ο οποίος απέκλεισε τον Βούλγαρο Ντιμιτρόφ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η Μαρία Σάκκαρη δεν κατάφερε να συνεχίσει στον τέταρτο γύρο, καθώς ηττήθηκε από την Ασλεϊ Μπάρτι (Αυστραλία) με 7-5, 6-1.