Ενα πρωινό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δυο ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Οταν έφτασαν έξω από τη Μετροπόλιταν Οπερα κοίταξαν για πολλή ώρα το επιβλητικό κτίριο εκστασιασμένοι. «Μια μέρα θα είναι το σπίτι σου» είπε ο Πιερ στον σύντροφό του, που τότε ήταν 22 ετών. Η ευχή πραγματοποιήθηκε όταν πέρασαν 21 χρόνια! Ο 43χρονος Καναδός Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν βρίσκεται από τον Αύγουστο στο τιμόνι της ξακουστής όπερας, έχοντας τον ίδιο σύντροφο στο πλευρό του, τον βιολονίστα Πιερ Τουρβίγ, απολαμβάνοντας την αποδοχή του καλλιτεχνικού κόσμου και του φιλόμουσου κοινού.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ηταν ιδιαιτέρως θερμή η υποδοχή που του επεφύλαξαν όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη των καθηκόντων του, δύο χρόνια μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι όριζε το χρονοδιάγραμμα και χωρίς να προκαλέσει έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ο Νεζέτ Σεγκέν ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Τζέιμς Λιβάιν και η πρόβλεψη ν’ αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του το 2020 – συμμετέχοντας όμως στη διαμόρφωση του προγράμματος από τη σεζόν 2017-2018 – έπεσε στο κενό. Οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα και τα γεγονότα τον έφεραν στην επίζηλη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μet δύο χρόνια νωρίτερα. Κι αυτό επειδή ο Λιβάιν ενεπλάκη σε σκάνδαλο παρενόχλησης και σεξουαλικών επιθέσεων, καθώς κατηγορείται ότι τη δεκαετία του 1980 κακοποιούσε σεξουαλικά έναν έφηβο σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «New York Post».

Το λαμπερό προφίλ του, ο «διάδοχος» Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν το έχει σμιλέψει με σκληρή δουλειά, πετυχημένες θητείες σε σημαντικές θέσεις (όπως στη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας), αλλά και με κριτικές που έχει πάρει για τις ερμηνείες του από το πόντιουμ. Αυτές τις μέρες διευθύνει την όπερα του Ντεμπισί «Πελλέας και Μελισσάνθη» αποσπώντας θετικά σχόλια.

Κάποιοι λένε ότι το ευνοϊκό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί γύρω από το όνομα του καναδού αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μet οφείλεται ώς έναν βαθμό και στις καλές σχέσεις που έχει με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Εχει διευθύνει επανειλημμένως εκεί τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατη εμφάνισή του η φετινή εναρκτήρια παραγωγή του «Οθέλλου» του Τζουζέπε Βέρντι – και οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι δημοφιλής και στους «ενοίκους» της Μet.

ΔΩΡΕΑ 15 ΕΚΑΤ. «Είναι υπέροχο για τον οργανισμό μας ότι ο Γιάνικ Νεζέτ Σεγκέν θα πάρει τη θέση του μουσικού διευθυντή, δύο σεζόν νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματίζαμε. Η ορχήστρα τον λατρεύει, η χορωδία τον λατρεύει, όλοι στο κτίριο τον λατρεύουν. Είναι εξαίρετος καλλιτέχνης και υπό τη διεύθυνσή του η Μet δεν μπορεί παρά να πάει μπροστά». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής Πίτερ Γκελμπ, τον Σεγκέν. Ο ενθουσιασμός του Γκελμπ είναι απολύτως δικαιολογημένος, αφού το Ιδρυμα Neubauer Family – το οποίο χρηματοδοτεί τις μεταδόσεις «The Met: Lice in HD» – δώρισε 15 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του μουσικού διευθυντή και να τιμηθεί ο διορισμός του Σεγκέν.