Ταξίδι-αστραπή στην Αγγλία για τον Αγγελο Μπασινά πριν από μερικές εβδομάδες. Για τα μάτια του Χοσέ Χολέμπας που κάνει μια ακόμη σπουδαία σεζόν με τα χρώματα της Γουότφορντ. Το μήνυμα του Αγγελου, λιτό και κατανοητό: «Χοσέ, γύρνα στην εθνική ομάδα». Η απάντηση επίσης σύντομη και από εκείνες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μετάφραση: Ούτε συζήτηση. Ο Χολέμπας ούτε ξέχασε πώς απομακρύνθηκε από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ούτε σκοπεύει να επιστρέψει σε εκείνο. Η μόνη του σχέση με την Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα που τον πίστεψε, τον ανέδειξε, τον εκτόξευσε στο υψηλότερο επίπεδο.

Για να μην το συζητούμε λοιπόν άσκοπα, θα συνεχίσει αποκλειστικά σε συλλογικό επίπεδο. Εκεί που φέτος κάνει πράματα και θαύματα, στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Ας γίνεται 35 τον Ιούνιο. Ουσιαστικά είναι μακράν του δεύτερου ο «καλύτερος Ελληνας του εξωτερικού» για αυτή τη σεζόν. Δείχνει πραγματικά σε σπουδαία κατάσταση, χωρίς μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Και οι αριθμοί τον δικαιώνουν. Εχει τρία γκολ, έξι ασίστ (8ος σε ολόκληρη την Premier League) και αν και αριστερός μπακ είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη συνεισφορά για γκολ στη Γουότφορντ (9), που βρίσκεται στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Την ίδια στιγμή, με βάση τη στατιστική, είναι πρώτος για την ομάδα του στην κατηγορία key passes με 1,6 ανά ματς, ενώ έχει συμμετοχή σε συνολικά 27 μεγάλες ευκαιρίες για το συγκρότημα του Χάβι Γκράθια. Κάτι σαν… δεύτερη νιότη!

Πήρε στράικερ

Ενισχυμένη στην επίθεση η Ντιναμό Κιέβου, πριν από τα ματς με τον Ολυμπιακό για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Μεσοβδόμαδα οι Ουκρανοί ολοκλήρωσαν την απόκτηση του Φραν Σολ από τη Βίλεμ. Του ολλανδού στράικερ που είχε προλάβει σε μισή σεζόν να σκοράρει 17 γκολ στην πατρίδα του (δεύτερος σκόρερ στην Eredivisie). Ο Σολ κόστισε 3 εκατ. ευρώ. Και έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης.

Εμεινε να τους κοιτάζει

Πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής της Σούπερ Λίγκας έμεινε να κοιτάζει απορημένος στα «συχαρίκια» των συμπαικτών του για το νέο συμβόλαιο που συμφώνησε να υπογράψει. Αν μιλούσε ελληνικά, θα τους έλεγε «ποιο συμβόλαιο, ρε παιδιά». Επειδή όμως η επικοινωνία δεν είναι εύκολη, απευθύνθηκε στον ατζέντη του. Τον ρώτησε αν όντως υπάρχει συμφωνία. Εννοείται πως η απάντηση που πήρε δεν παρέπεμπε ποτέ ούτε σε… ένδειξη deal. Και αυτά που του είπαν οι συμπαίκτες του; Θύματα και εκείνοι μιας δύσκολης περίστασης. Στις μέρες που το συγκεκριμένο κλαμπ ήταν περικυκλωμένο από αρνητικές εξελίξεις: σε μεταγραφές αλλά και σε ανανεώσεις.

Τους πήγε και… φεύγει

Ο άνθρωπος που επέλεξε πέρυσι τέτοια εποχή τον Ντίνο Μαυροπάνο για λογαριασμό της Αρσεναλ σε μια μεταγραφή (από τον ΠΑΣ) η οποία προκάλεσε αίσθηση. Εκείνος που έβαλε το χεράκι του επίσης για να μετακομίσει από τη Βεστφαλία στο Λονδίνο το καλοκαίρι και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος . Ο Σβεν Μίσλιντατ. Ο γερμανός αρχισκάουτ που έπιασε δουλειά τον χειμώνα του 2017 στην Αρσεναλ για να «καλύψει» ένα μέρος των υποχρεώσεων που θα άφηνε πίσω του ο Αρσέν Βενγκέρ με την αποχώρησή του. Ο Μίσλιντατ που, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, κάθε άλλο παρά νιώθει «ελεύθερος» υπό την επιτήρηση του κόουτς Εμερι. Γι’ αυτό και ζήτησε να φύγει άμεσα. Να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Με αυτογκόλ

Πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι μια είδηση από εκείνες που γίνονται σημάδι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα. Για τι ακριβώς μιλάμε; Για το πρώτο γκολ της Σούπερ Λίγκας για το 2019 που έμελλε να είναι… αυτογκόλ! Το πέτυχε ο Κλόντιαν Γκίνο του Απόλλωνα εις βάρος της ομάδας του (στην αναμέτρηση του περασμένου Σαββάτου με την ΑΕΛ) και είναι το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και της Super League Σουρωτή που κάνει ποδαρικό! Ποτέ άλλοτε η χρονιά δεν είχε ξεκινήσει με αυτογκόλ.

Ο… λογαριασμός

Εξι – επτά ώρες είχε «κολλήσει» το περασμένο Σάββατο η διαπραγμάτευση Αρη και Αστέρα για τη μετακίνηση του Τόνσο στη Θεσσαλονίκη. Και αν νομίζει κανείς ότι η «εμπλοκή» σχετιζόταν με τις δύο ομάδες, που μοιάζει και το πιο λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον θα εντυπωσιαστεί από την πληροφορία ότι ο ίδιος ο Τόνσο ήταν που έβαζε το φρένο. Αν δεν εξασφάλιζε ώς και το τελευταίο ευρώ από τον Αστέρα. Η διαφορά ήταν πολύ μικρή, αλλά ο Αργεντινός ήταν ανένδοτος. Εως ότου τελικά τη λύση να τη δώσει ο Αρης, αναλαμβάνοντας εκείνος τον… λογαριασμό!