Ο Εζέκιελ Πόνσε είναι αναμφίβολα η πιο πετυχημένη καλοκαιρινή μεταγραφή της ΑΕΚ. Ο αργεντινός φορ μπορεί να χρειάστηκε τον χρόνο του για να βρει τα πατήματά του και να ενταχθεί απόλυτα στα πλάνα του Μαρίνου Ουζουνίδη, όμως από εκείνο το σημείο και μετά δείχνει να βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Που ενδεχομένως να μην έχει φτάσει ακόμα στο πικ της.

Ο 21χρονος άσος μετρά ήδη 9 γκολ σε 14 ματς πρωταθλήματος. Ο Πόνσε σκοράρει δηλαδή μία φορά ανά 3,3 τελικές προσπάθειες. Μόνο οι Πρίγιοβιτς και Μακέντα έχουν καλύτερα ποσοστά με 1 ανά 2,8 ο πρώτος και 1 ανά 3,2 ο δεύτερος. Αυτά τα 9 γκολ έχουν έρθει από 30 τελικές, ενώ έχει στο ενεργητικό του και ένα δοκάρι. Αριθμοί που κατατάσσουν τον Πόνσε μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών επιθετικών της Ενωσης τα τελευταία έτη. Μιας και αντίστοιχα ποσοστά δεν είχε καταγράψει ούτε ο Αραούχο, αλλά ούτε και ο Λιβάγια, στο ξεκίνημά τους με τους Κιτρινόμαυρους.

Ο λατίνος άσος είναι φυσικά ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ φέτος, ενώ αποτελεί με διαφορά τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν για την Ενωση. Μιας και πέρα από το να σκοράρει, συνεισφέρει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού. Οπως είναι η δημιουργία φάσεων για τους συμπαίκτες του αλλά και το πρέσινγκ στην αντίπαλη άμυνα. Στοιχείο που είναι μεταξύ εκείνων που χαρακτηρίζουν τον άσο του Δικεφάλου.

Τα όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Πόνσε, αναμφίβολα κάνουν τον Μαρίνο Ουζουνίδη να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Ενώ ενδεχομένως δημιουργούν και ένα αίσθημα… δικαίωσης στον έλληνα τεχνικό που επέμεινε μέχρι τέλους το καλοκαίρι για την περίπτωση του αργεντινού φορ. Ακόμα και όταν η υπόθεση της απόκτησής του από την Ενωση έδειχνε να παίρνει αρνητική τροπή και απαιτούσε επιπλέον χρόνο. Κάτι για το οποίο λαμβάνει τώρα την… ανταμοιβή, με τα όσα πετυχαίνει εντός αγωνιστικών χώρων ο 21χρονος επιθετικός.

Η ΑΕΚ, όπως είναι λογικό, θα επιθυμούσε να «κλειδώσει» από τώρα κιόλας την παραμονή του Πόνσε στις τάξεις της και τη νέα σεζόν. Αφού ο νεαρός στράικερ αγωνίζεται στον Δικέφαλο ως δανεικός από τη Ρόμα. Ωστόσο, η εν λόγω υπόθεση δεν μοιάζει απλή και όλα δείχνουν ότι θα απασχολήσει εκτενώς τους ιθύνοντες της ΑΕΚ στο διάστημα που ακολουθεί.

Η Ρόμα βλέπει τον Πόνσε ως μια σημαντική επένδυση για την επόμενη μέρα της και δεν προτίθεται να τον… χάσει έτσι εύκολα. Ενώ και ο ίδιος ο 21χρονος άσος δεν κρύβει την επιθυμία να αναζητήσει το συντομότερο μια μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του. Είτε αυτή θα αφορά την παραμονή του στο Καμπιονάτο είτε τη μεταγραφή του σε έναν σύλλογο που αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα πρώτης ταχύτητας.

Με… δύο οψιόν

Στη συμφωνία μεταξύ ΑΕΚ και Ρόμα προβλέπονται δύο(!) οψιόν για την αγορά του παίκτη από την Ενωση στο φινάλε της τρέχουσας σεζόν.

Αν οι Κιτρινόμαυροι καταβάλουν στη Ρόμα 7 εκατομμύρια ευρώ, θα αγοράσουν τον Πόνσε αφήνοντας ποσοστό μεταπώλησης 15% στους Ρωμαίους, ενώ στην περίπτωση που πληρώσουν στην ιταλική ομάδα το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό το ποσοστό θα είναι διπλάσιο (30%). Ενώ στη συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει η δυνατότητα τα χρήματα αυτά να καταβληθούν σταδιακά από την ΑΕΚ, σε τέσσερις δόσεις.

Ωστόσο, αυτό που καθιστά την υπόθεση του Πόνσε δύσκολη για την ΑΕΚ είναι πως σε αντίθεση με τους Αλεφ και Μπογέ, που έχουν επίσης αποκτηθεί με ένα αντίστοιχο καθεστώς, ο αργεντινός φορ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο μεταγραφής στην Ενωση, με ισχύ από το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν είναι δηλαδή αποκλειστικά στο χέρι του Δικεφάλου να τον κρατήσει κοντά του, καταβάλλοντας στη Ρόμα την πρώτη δόση του ποσού που απαιτείται για την αγορά του. Μιας και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, από μια νέα βάση. Ζήτημα που ακόμα δείχνει αρκετά σύνθετο.