Οι συγκρούσεις στον τομέα του εμπορίου αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ανά τον κόσμο, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και οι προκλήσεις του Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου φέτος όμως θα υπάρξουν, όπως όλα δείχνουν, ορισμένες ηχηρές ελλείψεις. Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής πολιτική και οικονομική σκηνή θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χιονισμένο θέρετρο, όπου θα βρεθούν περίπου 3.000 εκπρόσωποι χωρών και πανίσχυροι επιχειρηματίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παρευρέθη πέρυσι, φέτος δεν θα είναι εκεί, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει καθόλου εκπροσώπηση από τον Λευκό Οίκο, σε αντίθεση με ό,τι είχε πριν ανακοινωθεί. Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη στο Νταβός του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λόγω της μερικής αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται όπως είναι γνωστό, στη διαφωνία των πολιτικών κομμάτων για την κατασκευή αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο Νταβός δεν θα παρευρεθεί επίσης ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, κυρίως τις διαδηλώσεις από τα Κίτρινα Γιλέκα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι από την πλευρά της έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν θα παρευρεθούν επίσης οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που έγινε ο πρώτος ηγέτης της χώρας που παρευρέθη το 2017 στο Νταβός, θα στείλει φέτος τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως σημειώνει το Reuters καταγράφοντας τις απουσίες και τις παρουσίες.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βέβαια αναμένεται ότι θα εμφανιστούν και κορυφαίοι πολιτικοί που θα κλέψουν την παράσταση, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Για τους επιχειρηματίες και τους μάνατζερ κορυφαίων επιχειρήσεων επίσης, το Νταβός αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για να συζητήσουν για συνεργασίες και ντιλ, κάτι που γίνεται μακριά από το φως των προβολέων και των επίσημων συναντήσεων.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του Νταβός είναι η παγκοσμιοποίηση και οι νέες προκλήσεις που δημιουργεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σε εθνικό επίπεδο μεγάλες αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης αυτής, η οποία πλέον έχει αλλάξει μορφή λόγω των μεγάλων και ραγδαίων εξελίξεων στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την αποκαλούμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία και τις απαιτήσεις προσόντων που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.