Πριν ακόμα φθάσει στη Σερβία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Σέρβοι έδωσαν το όνομά του σε ένα χωριό, μια εκκλησία, ένα μπράντι και αρκετές καφετέριες. Χθες χιλιάδες πολίτες, μέλη του κυβερνώντος κόμματος, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι για να καλωσορίσουν τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικρίνει την πολιτική της Δύσης στα Βαλκάνια. Το προηγούμενο βράδυ, πάντως, η αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκέντρωση εναντίον της επίσκεψης.

Σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πως «όταν μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων δυτικών χωρών, που στοχεύει στην ενίσχυση της δικής τους κυριαρχίας στην περιοχή». Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το Μαυροβούνιο και τόνισε ότι η ένταξή του στο ΝΑΤΟ το 2017 χωρίς τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος οδήγησε σε «πολιτική αστάθεια» τη χώρα αυτή. Οσο για το Κοσσυφοπέδιο, το κατηγόρησε ότι παίρνει μια σειρά προκλητικών βημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας στρατού, μια κίνηση «παράνομη» που, όπως είπε, θα αυξήσει την ένταση με τη Σερβία και θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή. «Η προστασία των συμφερόντων των χωρών μας, της Ρωσίας και της Σερβίας, αντί να ικανοποιούμε τα συμφέροντα της Δύσης – αυτή είναι βασικά η φιλοσοφία τόσο η δική μας όσο και της σερβικής ηγεσίας» τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ. Και ανέφερε πως η ΕΕ εξαναγκάζει τη Σερβία να κάνει μια «τεχνητή επιλογή» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

«Η Ρωσία βλέπει πάντα τα Βαλκάνια ως χώρο για εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν, «και σε αυτόν ο στρατηγικός μας εταίρος, η Σερβία, έχει μια ξεχωριστή θέση». Η Σερβία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν τόσο καλές σχέσεις με τη Ρωσία, παρότι έχει ζητήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χάρισε στον ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και του ζήτησε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, πράγμα που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Κατά την παραμονή του Πούτιν στο Βελιγράδι, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού. Οπως ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία σχεδιάζει τη διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό Turkish Stream που «μέσω Βουλγαρίας – Σερβίας – Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη». Η Μόσχα ενδιαφέρεται επίσης και για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ των Σερβικών Σιδηροδρόμων (IZS) και της Ρωσικής Σιδηροδρομικής Εταιρείας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρωσία είναι πρόθυμη επίσης να προσφέρει στη Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιστάν). Υπεγράφησαν επίσης συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.