Με ρηματική διακοίνωση οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση Ζάεφ στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών διαβιβάστηκαν από χθες το απόγευμα επισήμως στην Αθήνα, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κύρωσης από την ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ωστόσο, η συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να συζητηθεί και ψηφιστεί – στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και ακολούθως στην Ολομέλεια – μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Προηγουμένως τα σχετικά κείμενα θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς – «τα κόμματα θα έχουν την εικόνα του τι αλλαγές έγιναν και αν τηρούν το πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράψαμε» έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός. Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με τη διαδικασία για την κύρωση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που προβλέπει μια συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μια στην Ολομέλεια. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση για το μείζον αυτό ζήτημα να μην περιοριστεί. Ετσι, το πιθανότερο είναι να έχουμε μία έως δύο συνεδριάσεις σε επίπεδο επιτροπής και μάλλον δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια για να μπορέσουν να τοποθετηθούν με άνεση οι βουλευτές. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει επισήμως το τοπίο, ενώ είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα αναμένει να καταγράψει και τη δυναμική των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματισθεί για την προσεχή Κυριακή.

ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Η κρίσιμη διαδικασία περιπλέκεται λόγω της νέας κοινοβουλευτικής «γεωγραφίας» που διαμορφώνεται μετά το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη. Ο διαγραφείς είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας εκ μέρους του Ποταμιού, το οποίο θα τον αντικαταστήσει με τον Γρηγόρη Ψαριανό. Ομως ο Δανέλλης θα παραμείνει μέλος της 55μελούς σήμερα επιτροπής ως ανεξάρτητος και έτσι η σύνθεσή της αυξάνεται στους 56 βουλευτές, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων (27 ο ΣΥΡΙΖΑ, 14 η ΝΔ, 4 η ΔΗΣΥ, 3 η ΧΑ, 3 το ΚΚΕ, 1 οι ΑΝΕΛ, 1 το Ποτάμι, 1 η ΕΚ και 2 ανεξάρτητοι), να δημιουργείται ισοψηφία 28-28. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Ωστόσο, για την αντιπολίτευση αυτή η απόλυτη πλειοψηφία μετά το «διαζύγιο» των κυβερνητικών εταίρων δεν υπάρχει και ως εκ τούτου τυχόν αλλαγή των πραγματικών συσχετισμών με ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των μελών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, ώστε να αποτυπώνεται η πλειοψηφία (εν προκειμένω 29-28), θα συνιστούσε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Για τη ΝΔ «το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση». Ετσι διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής».

Για καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής σε αυτή την περίπτωση κάνει λόγο και το Ποτάμι. Ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε πως «όλες οι διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και στην ώρα τους», ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το ζήτημα που ανακύπτει για πρώτη φορά έχει τεθεί στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για να γνωμοδοτήσει σχετικά.