Στην πειραϊκή ταβέρνα ο Πάνος Καμένος έφτασε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και έφυγε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα. Σε οποιαδήποτε άλλη φάση, όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία. Χθες όμως ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή. Και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και απελθών υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε (προφανώς για να καταγραφεί) να μη βρίσκεται εκεί και να μην ακούσει τον Πρωθυπουργό. Αλλά εν μέσω ενός λουκούλλειου γεύματος για να εορτάσει τη νέα του μεταγραφή στη συρρικνωμένη ομάδα των βουλευτών: αυτή του Αριστείδη Φωκά (πρώην κόμμα Λεβέντη) που από χθες και τυπικά είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Το δε γεύμα στο Μικρολίμανο, αποκάλυψαν χθες τα «Παραπολιτικά», απ’ όπου και η φωτογραφία του ευδιάθετου Καμμένου που συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του Θόδωρο Τοσουνίδη και τη σύζυγό του, δικηγόρο Ελενα Τζούλη. Μάλιστα, από το εστιατόριο ο Καμμένος είχε χρόνο να τουιτάρει άνετα κατά των πολιτικών του αντιπάλων (εσχάτως και κατά του τέως συγκυβερνήτη του), κατά της συμφωνίας των Πρεσπών (που την αποκάλεσε σε τιτίβισμά του «νεκρή» και «λάθος του Πρωθυπουργού»), ενώ βέβαια τα έβαλε με τον προσφιλή του εχθρό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με εντελώς απαράδεκτο τρόπο τον αποκάλεσε σε ένα άλλο τουιτάρισμα «Κούλη». Οι παροικούντες πάντως το εστιατόριο λένε με νόημα πως ο Καμμένος πάντα καταφεύγει εκεί όταν στριμώχνεται στον περιπετειώδη πολιτικό βίο του, που εσχάτως μπαίνει στο ναρκοπέδιο της πολιτικής επιβίωσης.

Τα Μιράζ και οι πάπιες

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί… ο Πάνος. Ξεκινώ σήμερα παραφράζοντας τον τίτλο της ελληνικής ταινίας «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» γιατί ένα τέτοιο κλίμα επικρατούσε χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά την παράδοση – παραλαβή Καμμένου – Αποστολάκη. Για να σας προλάβω: Ο απερχόμενος εμφανίστηκε στο υπουργείο γύρω στις 10 και τέταρτο. Το σημειώνω γιατί, όπως έγραψα πριν, μετά επιδόθηκε σε γευσιγνωσία στον Πειραιά. Κατ’ αρχάς την ώρα της τελετής έσχιζε τους αιθέρες ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000-5. Οχι, μην βασανίζεστε. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Στο προαύλιο του υπουργείου οι πεπειραμένοι στρατιωτικοί συντάκτες έλεγαν και ξανάλεγαν ότι επρόκειτο για εικόνα χωρίς προηγούμενο. Η παράδοση – παραλαβή πάντως έγινε στην αίθουσα «Καποδίστριας» και ένα κλίμα εθνολαϊκού λυρισμού ήταν διάχυτο. Θα σας πω μόνο το εξής, όπως μου το μετέφεραν: Είθισται οι αρχηγοί των Επιτελείων να δίνουν αναμνηστικά δώρα στον υπουργό που απέρχεται. Ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής δώρισε στον Καμμένο χθες ένα πιστόλι του έπους του 1940. Τότε ο απελθών θυμήθηκε ένα περιστατικό που καταγράφηκε – όπως είπε – όταν είχε πάει για κυνήγι μαζί με τον Α/ΓΕΣ στον Εβρο και μόνο η παρέα του Πάνου έπιανε πάπιες και όχι αυτή του αρχηγού. Τι είχε συμβεί; Ο Στεφανής έδιωχνε τις πάπιες για να έλθουν προς το μέρος του Καμμένου!

Απολογισμοί

Στο υπουργείο Μεταφορών, τώρα, δεν είχαμε παράδοση – παραλαβή, αλλά μόνο απολογισμό έργου από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μαυραγάνη, καθώς από την ημέρα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι συνεντεύξεις στο εν λόγω υπουργείο για όλους τους δημοσιογράφους ήταν μόλις 2-3! Βέβαια, ενώ θα ανέμενε κανείς να αναφερθεί στο έργο του ή έστω στις τυπικές σχέσεις του με τον υπουργό Σπίρτζη, εκείνος προτίμησε τον ασφαλή δρόμο κατακεραύνωσης των «αποστατών» υπουργών-βουλευτών των ΑΝΕΛ. Λογικό. Είπε πάντως πως οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη συντάξει κείμενο προσφυγής για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Φωτιά

Ενα ολίγον αδιευκρίνιστο περιστατικό είχαμε εν τω μεταξύ χθες όταν το αυτοκίνητο της Λιάνας Κανέλλη έπιασε φωτιά εν κινήσει στο ύψος της Κατεχάκη και Μεσογείων. Η ίδια είπε πως κατάλαβε μια έντονη μυρωδιά, παραλίγο να λιποθυμήσει, ενώ καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το καπό. Η Λιάνα είπε επίσης πως βρέθηκε ένα πανί στη μηχανή. Βγήκε πάντως γρήγορα μαζί με τη γραμματέα της, τη Ρίτσα, και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Λίγο μετά έσπευσε στην Ασφάλεια για να καταθέσει. Θα επανέλθω με ρεπορτάζ.

Δυσαρέσκειες στη Βουλή

Σας έχω και μερικές εικόνες από τη χθεσινή Βουλή. Κατ’ αρχάς ο πράκτοράς μου συνέλαβε τον Σπύρο Δανέλλη να μιλάει στο εντευκτήριο με τον Νίκο Κοτζιά. Προφανώς μιλούσαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ανεξάρτητος από χθες βουλευτής Δανέλλης επίσης, όταν τέλειωσε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, κινήθηκε προς το έδρανο του επικεφαλής του Ποταμιού και του διαμαρτυρήθηκε για το ύφος του – είχε προηγηθεί εκτεταμένη αναφορά του Σταύρου για τον Σπύρο στην ομιλία του. Κάτι ακόμη: μαθαίνω υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Κίνημα Αλλαγής για το γεγονός πως όταν τέλειωσαν οι Τσίπρας – Μητσοτάκης δεν μίλησε, όπως προβλεπόταν, η Φώφη Γεννηματά, αλλά ο Νίκος Βούτσης έδωσε τον λόγο πάλι στον Τσίπρα. Οι του Κινήματος Αλλαγής μάλιστα χτύπαγαν τα έδρανα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.