Εκπληκτοι σήμερα όλοι οι Ελληνες παρακολουθούμε την τελευταία πράξη του δράματος που έχει τίτλο «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Τι ακούσαμε σήμερα;

Τον Π. Καμένο να καταγγέλλει επί της ουσίας τον Πρωθυπουργό για μια συμφωνία που συνιστά εθνική προδοσία και να κηρύττει τον υπέρ πάντων ανένδοτο αγώνα να μην περάσει.

Τον Αλ. Τσίπρα να προσπερνά μια τέτοια καταγγελία σαν να μην έχει καν ακούσει, να ευχαριστεί τον μέχρι τώρα συγκυβερνήτη του για την άψογη συνεργασία. Και να του δίνει τη χαριστική βολή αρνούμενος να αποδεχθεί το τελευταίο του αίτημα στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κρατήσει εν ζωή το κόμμα του. Κι αυτό το σκηνικό από μια Κυβέρνηση Οπερέτα χαρακτηρίζεται αυτάρεσκα «βελούδινο διαζύγιο».

Δυστυχώς και στην τελευταία πράξη που σφραγίζει το τέλος της «στρατηγικής συμπόρευσης» με την οριστική εξαέρωση των ΑΝΕΛ, οι μοιραίοι για τη χώρα πρωταγωνιστές της θεωρούν τους Ελληνες ιθαγενείς και παίζουν με τα καθρεφτάκια των αξιωμάτων τους. Προσφέρουν έτσι πολύ κακή υπηρεσία στη Δημοκρατία και στους θεσμούς της. Κυρίως, όμως, πληγώνουν τη χώρα και την εικόνα της.

Αγκιστρωμένος στην εξουσία ο Πρωθυπουργός και προσπαθώντας να αποσείσει την κατηγορία της θεσμικής εκτροπής που συνοδεύει πάγια τις πρακτικές της διακυβέρνησής του, επέλεξε μια συνταγματικά νομότυπη διαδικασία. Την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή σε μια, υποτίθεται, «νέα» Κυβέρνηση. Με το πρόσχημα να λύσει τα ανοιχτά θέματα που ολοκληρώνουν το έργο της, και ανάμεσα σε αυτά η συμφωνία των Πρεσπών, ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Στην ουσία να κερδίσει κάποιους μήνες ακόμη προεκλογικού χρόνου. Ακόμη μία διαδικασία, λοιπόν, όπου ενώ η χώρα παραπατά, οι μονομάχοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εν μέσω σφοδρής πόλωσης, προεκλογικών παροχών, προσωπικών αντεγκλήσεων, ατέρμονης σκανδαλολογίας.

 

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι προφανές. Ο επίδοξος Πρωθυπουργός θα πάρει «δώρο» την ψηφισμένη από την παρούσα Βουλή συμφωνία με τα Σκόπια για να μη τη βρει στον δρόμο του. Και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός θα κερδίσει τους λίγους μήνες που χρειάζεται για να βελτιώσει, όπως ο ίδιος λανθασμένα πιστεύει, το μέγεθος της ήττας του. Και εν τω μεταξύ απαλλαγμένος από τον ακροδεξιό συνεταίρο του να προβάλει το κεντροαριστερό προφίλ του.

Εις μάτην όμως!

Η Δημοκρατία θα αντέξει και αυτή τη δοκιμασία μέχρι να σημάνει η ώρα της πολιτικής ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια ριζικά διαφορετική και πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα έχει ως μοναδική της έγνοια την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και των Ελλήνων και μοναδικό της γνώμονα το Εθνικό συμφέρον.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός