Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ πυροδότησε εξελίξεις στη χώρα μας. Η αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι το πρώτο επεισόδιο. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι από την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αυτό είναι το δεύτερο επεισόδιο. Το τρίτο επεισόδιο είναι η συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών μάλλον την άλλη εβδομάδα.

Το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ νομίζω είναι μονόδρομος. Αλλιώς η σιωπηρή συνέχιση της κυβερνητικής θητείας ή συνέχιση με λιγότερες από 151 ψήφους μπορεί να έχει συνταγματική νομιμοποίηση, αλλά έχει πολιτικά προβλήματα. Τα νομοθετήματα που θα έρχονται θα είναι πολιτικά ευάλωτα σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση, καθότι θα περνάνε από μια «κυβέρνηση ανοχής». Ειδικά μάλιστα όταν αναμένουμε πολύ κρίσιμα νομοθετήματα όπως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η ψήφος εμπιστοσύνης πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζει το τοπίο μεταξύ στήριξης της κυβέρνησης και στήριξης της συμφωνίας.

Το Ποτάμι έχει ξεκάθαρα πει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ με τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρεί ότι τα θετικά της ψήφισης είναι περισσότερα από τα θετικά της καταψήφισης και εκτός από το ότι λύνει με ικανοποιητικό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα ένα χρόνιο ζήτημα, δίνει και μια θετική εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό που τόσο έχει ανάγκη.

Το Ποτάμι επίσης έχει ξεκαθαρίσει και με επανειλημμένες αποφάσεις των οργάνων του αλλά και του πρόσφατου συνεδρίου ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Να σημειώσω εδώ ότι η κομματική πειθαρχία σε ψήφο εμπιστοσύνης και πρόταση μομφής είναι επιβεβλημένη και δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας στο Ποτάμι που θα ήθελε να δώσει το λάθος μήνυμα, δηλαδή ότι τάχα Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση, καθότι η ψήφος εμπιστοσύνης προφανώς και δεν ζητείται για συγκεκριμένο θέμα (όπως π.χ. η συμφωνία των Πρεσπών), αλλά αφορά την εμπιστοσύνη στο συνολικό έργο της κυβέρνησης. Δεν νομίζω εξάλλου ότι οποιοσδήποτε θα ήθελε να πιέσει στο συγκεκριμένο ζήτημα καταστάσεις, γιατί μετά θα πρέπει να ξανακάνει την αριθμητική για την ψηφοφορία των Πρεσπών. Ο πολιτικός χρόνος λοιπόν τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πυκνός.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι αντιπρόεδρος, βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι