Το Mακεδονικό ήταν ο λόγος της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά ενόψει των ευρωεκλογών η καγκελάριος άνοιξε και από την ελληνική πρωτεύουσα τη μάχη κατά του εθνικολαϊκισμού. Το έπραξε δίπλα στον κατ’ εξοχήν εκφραστή του αριστερο-δεξιού εθνικολαϊκισμού στην Ελλάδα στηρίζοντας τον πρώην πολέμιο και σημερινό σύμμαχό της Αλέξη Τσίπρα, και αυτό αφήνει σκιές στην αξιοπιστία της. Ο ρεαλισμός δεν οδηγεί απαραίτητα στον οπορτουνισμό, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως διακηρύσσει συνεχώς η γερμανίδα καγκελάριος.

Επιστρέφοντας στο Βερολίνο, η Aνγκελα Μέρκελ θα έχει να αντιμετωπίσει τους εθνικολαϊκιστές της Γερμανίας, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία που εξελίσσεται σε κόμμα εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ – Dexit. Η θέση του AfD για την ΕΕ είναι το βασικό πολιτικό θέμα που καλείται να προσδιορίσει αυτό το Σαββατοκύριακο το συνέδριο του κόμματος. Πρέπει επίσης να συμπληρωθεί και το ψηφοδέλτιο του κόμματος με την εκλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Το AfD έχει ένα «πρόβλημα πολυτελείας», όπως έγραψαν γερμανοί σχολιαστές: από έναν ευρωβουλευτή που είχε στις ευρωεκλογές του 2014, αναμένεται τον Μάιο να στείλει στις Βρυξέλλες μέχρι είκοσι. Η ανάδειξη των κατάλληλων υποψηφίων δεν είναι εύκολη για ένα νεοπαγές κόμμα που βρίσκεται σε συνεχή μετεξέλιξη. Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η στρατηγική επιλογή: θα υποστηρίξει ανοιχτά και ενεργά το Dexit ή θα επιλέξει μετριοπαθέστερη γραμμή για να μην τρομάξει τους Γερμανούς ζητώντας άμεση έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ;

Το AfD, ως κύριος εκφραστής του γερμανικού ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού, έχει μέτωπο κατά της ΕΕ, όχι μόνο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Στους σχεδιασμούς τους οι γερμανοί ακροδεξιοί έχουν ισχυρό σύμμαχο, τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αμερικανό πρεσβευτή που έστειλε στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο αμερικανός διπλωμάτης συναντάται συχνά με στελέχη του ΑfD. Εκείνο που συνδέει τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ και τους ακροδεξιούς λαϊκιστές είναι η βαθύτατη αποστροφή τους για την ΕΕ. Στη ρητορική του AfD η ΕΕ συγκρίνεται συχνά με τη Σοβιετική Ενωση.

Το AfD είναι το κόμμα του Dexit, μόνο που δεν το φωνάζει δυνατά. «Η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ ή μία συντεταγμένη διάλυση της ΕΕ είναι αναγκαία» αναφέρεται στις προγραμματικές θέσεις του AfD. Και μάλιστα στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μιας πενταετίας, εάν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις του AfD για τη μετεξέλιξη της ΕΕ. Η καθαρή αυτή θέση υπέρ του Dexit αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις των μελών του κόμματος, καθώς διαμορφώθηκε με βάση το αποτέλεσμα ερωτηματολογίου που μοιράστηκε στα μέλη και έβγαλε 89% υπέρ του Dexit.

H ηγεσία του κόμματος είναι πιο συγκρατημένη. «Δεν είμαστε οι αντι-Ευρωπαίοι» εξηγεί ο πρόεδρος του AfD Γεργκ Μόιτεν «έχουμε μία σαφή άποψη για την ΕΕ, που πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγα, βασικά πεδία δράσης». O Mόιτεν Βλέπει ότι δεν είναι ρεαλιστικό ένα Dexit. Και φοβάται ότι ακραίες θέσεις θα είναι εμπόδιο για το επόμενο βήμα μετά την παγίωση της εκπροσώπησής του παγγερμανικά: τη συμμετοχή του AfD σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αλλά στις ευρωεκλογές, το AfD ελπίζει ότι ως μόνο κόμμα του Dexit θα έχει ιδιαίτερη απήχηση στους ψηφοφόρους της πρώην κομουνιστικής, Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι δεν έχουν τους δεσμούς των Δυτικογερμανών με την Ευρώπη και την ΕΕ.

Το AfD είναι δημιούργημα της ευρωκρίσης. Ιδρύθηκε το 2013 ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κόντρα στην πολιτική διάσωσης του ευρώ και τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα της ευρωζώνης. Βασικός πρωτεργάτης ήταν ο οικονομολόγος Μπερντ Λούκε που αποχώρησε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα για να ιδρύσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, όταν η Μέρκελ υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στη διάσωση του ευρώ.

Ωστόσο, με την προσφυγική κρίση το AfD διολίσθησε ραγδαία σε ρατσιστικές θέσεις, από ευρωσκεπτικιστικό έγινε αντιευρωπαϊκό, ακροδεξιό κόμμα δίνοντας στέγη ακόμα και σε νεοναζιστικά στοιχεία. Το 2015 ο Μπερντ Λούκε έχασε τη μάχη με την ακροδεξιά πτέρυγα του AfD και εξωθήθηκε σε αποχώρηση από το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Την ίδια τύχη είχε και η μετέπειτα πρόεδρος του ΑfD Φράουκε Πέτρι, η οποία μετά τις εκλογές του 2017 αποχώρησε επίσης από το κόμμα και παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής της Μπούντεσταγκ.

Οι διεργασίες εσωτερικών εκκαθαρίσεων συνεχίζονται. Ο πρώην πρόεδρος του AfD Σαξονίας Αντρέ Πόπενμπουργκ αποχώρησε από το AfD και ιδρύει το ακροδεξιότερο κόμμα των Εθνικοσυντηρητικών. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στο Twitter ο Πόγκενμπουργκ μιλούσε για τη «Γερμανική Λαϊκή Κοινότητα», όρος που και χρησιμοποιούνταν στη ναζιστική περίοδο της Γερμανίας και είναι κομβικός όρος της ιδεολογίας του ναζισμού.