Επειτα από μαραθώνιες και αγωνιώδεις διαβουλεύσεις, οι οποίες είχαν διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, με σκοπό να ξεπεραστεί ο σκόπελος των απαιτήσεων του αλβανικού κόμματος BESA, η κυβέρνηση Ζάεφ κατόρθωσε τελικά να περάσει, με 81 ψήφους, τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μπόρεσε να βρει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 των εδρών που αναζητούσε στο Κοινοβούλιο και να επισφραγίσει ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει ολοκληρώσει τα δικά της προαπαιτούμενα. Πλέον «η μπάλα έρχεται στο ελληνικό γήπεδο» και συγκεκριμένα στην ελληνική Βουλή όπου, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί προς κύρωση εντός του Ιανουαρίου.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Τα τελευταία 24ωρα εκτυλίχθηκε στα Σκόπια εντονότατο πολιτικό παρασκήνιο με συνεχείς αναβολές των προκαθορισμένων συνεδριάσεων της Ολομέλειας προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί. Στο επίκεντρο βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι. Με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό οι αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αλβανικά κόμματα της χώρας είχαν εξαρχής διατυπώσει την άποψη ότι θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μερικές προσθήκες που θα κάλυπταν και ορισμένα δικά τους αιτήματα.

Ωστόσο, ο Ζάεφ ζήτησε από τους Αλβανούς να μη φορτωθεί η διαδικασία με ζητήματα πέραν όσων σχετίζονται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, το BESA επεδίωκε να υπάρξουν ορισμένες διευκρινίσεις που θα κάλυπταν τους Αλβανούς στο ζήτημα της αναγραφής της υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στην υπηκοότητα με τους όρους «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA ζητούσε να βρεθεί μία τεχνική διατύπωση με την οποία να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Αλβανοί (αλλά και οι υπόλοιπες κοινότητες της χώρας) θα θεωρούνται Σλαβομακεδόνες. Τελικά, η προσαρμογή που έγινε δεκτή θα ενσωματωθεί στον Συνταγματικό Νόμο που συνοδεύει τις τροπολογίες. Ουσιαστικά θα επιτρέπει την αναγραφή της υπηκοότητας και στην αλβανική γλώσσα για τους πολίτες αλβανικής εθνικότητας, πέραν της κυριλλικής και της αγγλικής γραφής.

Το BESA διαθέτει μόνο δύο βουλευτές. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση Ζάεφ διατάρασσε υπερβολικά τις διαμορφωθείσες ισορροπίες, που είναι πολύ ευαίσθητες, τότε θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη θετική ψήφο των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που είχαν αρχικά υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση τον περασμένο Οκτώβριο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, άλλος ένας βουλευτής που είχε εκλεγεί υπό τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό του VMRO-DPMNE, ο Πάντσο Μίνοφ, ο οποίος προέρχεται από το μικρότερο κόμμα GROM και δεν είχε ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία, υπερψήφισε στη διαδικασία της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των ψηφισάντων σε 81.