Το CES είναι η πιο γνωστή και μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας που κάθε χρόνο εκπλήσσει με τις μελλοντικές λύσεις που προσφέρει η βιομηχανία του αυτοκινήτου, της κινητής τηλεφωνίας, του «έξυπνου» τεχνολογικά σπιτιού κ.ά. Και φέτος, μεγάλο μέρος της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας αυτές τις ημέρες, καταλαμβάνει ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που για ακόμη μια φορά θα έχει στο βασικό της μενού τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην οδηγική εμπειρία κ.λπ. Κάθε χρόνο συμμετέχουν δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες που πραγματικά εκπλήσσουν με τις τεχνολογικές καινοτομίες τους, με πολλές από αυτές να σκιαγραφούν το μέλλον της αυτοκίνησης.

Μercedes-Benz: με ατού τη νέα CLA

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συμμετέχει κάθε χρόνο στην έκθεση CES. Στόχος να παρουσιάσει μια νέα τεχνολογία – πέρυσι είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα πολυμέσων της A-Class. Φέτος θα λανσάρει τη νέα CLA που σίγουρα κατακλύζεται από νέες τεχνολογικές καινοτομίες. Mια από αυτές είναι ο Interior Assistant. Είναι μια τεχνολογία που θα μπορεί να αναγνωρίζει την κίνηση των χεριών και θα ενεργοποιεί αυτόματα τον εσωτερικό φωτισμό.

BMW: ο προσωπικός σας σοφέρ

Η BMW θα παρουσιάσει την τελευταία λέξη της αυτόνομης οδήγησης. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια εικονική διαδρομή με το BMW Vision iNEXT, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο όχημα,  συνοδευόμενο από την τεχνολογία BMW Intelligent Personal Assistant (μια υπηρεσία που θα δίνει λύσεις στον οδηγό για τα πάντα, από διαδρομές, αγορές έως και… συναισθηματικές καταστάσεις). Το BMW Vision iNEXT είναι μια τεχνολογική επίδειξη της αυτοματοποιημένης οδήγησης, της συνδεσιμότητας, της ηλεκτροκίνησης και των υπηρεσιών που προδιαγράφουν το πώς θα είναι «στημένο» το αυτοκίνητο του μέλλοντος από τη βαυαρική φίρμα.

Rinspeed: μικρό ταλέντο

Η μικρή ελβετική φίρμα, που πάντα εκπλήσσει με τις πρωτότυπες τετράτροχες προτάσεις της σε κάθε έκθεση, αυτή τη φορά θα παρουσιάσει ένα νέο μοντελάκι το οποίο ονομάζεται microSNAP. Σε διαστάσεις είναι ανάλογο με ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι επάνω στο αμάξωμά του θα μπορούν να προσαρμόζονται διάφορα άλλα αμαξώματα, όμως μεταφοράς προσωπικού ή μιας κλειστής καρότσας. Θα είναι αυτόνομο και θα κινείται μόνο με ηλεκτροκινητήρα.

Nissan: μπαράζ τεχνολογιών

Πλειάδα τεχνολογιών παρουσιάζει η Nissan στη συγκεκριμένη έκθεση. Μεταξύ αυτών η ιαπωνική φίρμα θα αποκαλύψει το μελλοντικό της όραμα για ένα όχημα που βοηθά τους οδηγούς να «δουν το αόρατο», «συγχωνεύοντας» πραγματικούς και εικονικούς κόσμους και δημιουργώντας την απόλυτη εμπειρία του συνδεδεμένου αυτοκινήτου. Η τεχνολογία, όπως αναφέρει και η Nissan, θα λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα, ενώ η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) θα αναλύει το οδικό περιβάλλον μέσω σχετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και του ημιαυτόνομου συστήματος υποστήριξης οδηγού ProPILOT, ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να αποκαλύψει και το νέο Leaf με ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία χάρη σε μια νέα γενιά μπαταριών.

Honda: φουλ σε διασύνδεση οχημάτων

Στην έκθεση η Honda παρουσιάζει και αυτή τη δική της διάσταση στον τομέα της διασύνδεσης των οχημάτων μεταξύ τους. Ονομάζεται V2X (Vehicle-to-Everything) και είναι μια τεχνολογία η οποία φροντίζει ώστε να μπορούν τα αυτοκίνητα να επικοινωνούν με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και ανάλογα με τις συνθήκες να μπορούν να προσαρμόζουν την απόσταση μεταξύ τους, την ταχύτητα κ.ά. Ακόμη θα μπορούν να αλλάζουν λωρίδες κυκλοφορίας σε περίπτωση που έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή υπάρχει μποτιλιάρισμα.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα σε πρώτο πλάνο

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα της φετινής έκθεσης. Σαφώς δεν θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα με πραγματικά αυτοκίνητα που θα μπορούν να πετάνε, όμως θα παρουσιαστούν πολλές μελλοντικές προτάσεις γύρω από το ονειρεμένο για πολλούς ιπτάμενο αυτοκίνητο. Μάλιστα, αρκετές εταιρείες θα δώσουν και λεπτομέρειες για τις πτητικές ικανότητες των μελλοντικών οχημάτων που θα μπορούν να πραγματοποιούν μικρής εμβέλειας πτήσεις, με ατού την κάθετη προσγείωση όπως, για παράδειγμα, τα ελικόπτερα! Μια από τις εταιρείες είναι η NFT, με τα στελέχη της να αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στην τελική παρουσίαση ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου, χαμηλού κόστους, μια και έως σήμερα οι προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί κοστίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ στον τελικό, εύπορο καταναλωτή.

Hyundai: όχημα με πόδια!

Στην έκθεση CES η Hyundai παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο όχημα, το Elevate Walking Car Concept, που μοιάζει σαν ένα όχημα το οποίο προορίζεται για «ψηλάφηση» δύσβατων και κυρίως αφιλόξενων σημείων. Το πιο χαρακτηριστικό του σημείο είναι οι εμπρός άξονες που μοιάζουν με πόδια! Περισσότερο παραπέμπει σε ένα όχημα που μπορεί να εξερευνήσει εδάφη άλλων πλανητών. Θα μπορεί να αναρριχείται με τη βοήθεια της ρομποτικής, ενώ η Hyundai αναφέρει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία οχημάτων που την ονομάζει Ultimate Mobility Vehicle (UMV). Φυσικά, δεν είναι γνωστό αν θα το δούμε και στην παραγωγή.