Τη 19η επίθεση σε ξένο στόχο από την αρχή της δράσης του ενέταξε ο Ρουβίκωνας στο «βιογραφικό» του χθες τα ξημερώματα, και μάλιστα χτυπώντας στο κτίριο-οχυρό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η ριψοκίνδυνη, αλλά όπως αποδείχθηκε καλά μελετημένη, επίθεση με μπογιές στο πιο καλά φυλασσόμενο κτίριο στην πρωτεύουσα αποτελεί καίριο πλήγμα, καθώς διέσυρε τα υψηλής διαβάθμισης μέτρα ασφαλείας, ενώ έρχεται έπειτα από σειρά «παρεμβάσεων» (όπως η αναρχική συλλογικότητα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της) σε κτίρια διπλωματικών αντιπροσωπειών ή πρεσβευτικές κατοικίες και ξένα ιδρύματα.

Η χθεσινή επίθεση στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα και στον σχεδιασμό της επιχείρησης επιλέχθηκε, όπως φαίνεται, το «τυφλό» ευάλωτο σημείο του. Η ομάδα κρούσης τουλάχιστον 14 ατόμων, οι οποίοι φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, προσέγγισε το κτίριο από τα πλαϊνά στη συμβολή της οδού Δορυλαίου με την οδό Μακεδόνων όπου βρίσκεται η είσοδος του χώρου στάθμευσης.

Ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια της πρεσβείας και δεν υπήρχε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο περιφρουρεί την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας ενώ ένας από τους αστυνομικούς που μετέχουν στα μέτρα ασφαλείας φυλάσσει την απέναντι γωνία και δεν είχε δυνατότητα αντίδρασης. Ο Ρουβίκωνας εκμεταλλεύθηκε το παραμικρό κενό. Οπως φανερώνει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η επιχείρηση διήρκεσε δευτερόλεπτα. Οι μοτοσικλέτες πλησίασαν και κάποιοι κατέβηκαν και πέταξαν μπουκάλια με κόκκινες μπογιές στην είσοδο του χώρου στάθμευσης ενώ για να εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους (προς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού) πέταξαν καπνογόνα κυρίως προς την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο στόχος ήταν διπλός. Να προκαλέσουν σύγχυση και να μην τους πιάσουν οι κάμερες ασφαλείας.

Αστυνομικές δυνάμεις της Ασφάλειας και της Αμεσης Δράσης έφτασαν στο σημείο και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν δέκα προσαγωγές νεαρών εκ των οποίων οι δύο (23χρονος και 24χρονος) συνελήφθησαν. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπα γνωστά στις Αρχές ότι κινούνται στον αναρχικό χώρο, χωρίς όμως να έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ενέργειες του Ρουβίκωνα. «Καμία σχέση δεν έχουν οι δύο συλληφθέντες με την ομάδα μας (…) Να χαίρεστε τον «Περσέα» σας. ΥΓ.: Αυτοί που έλεγαν ότι έχουμε πάει σε όλες τις πρεσβείες αλλά όχι στην πρεσβεία των ΗΠΑ τι έχουν να πουν τώρα;» έγραψε ειρωνικά στο Facebook ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα ενώ σε κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση η αναρχική συλλογικότητα καταλήγει: «Ακόμη και τα καλύτερα φρούρια του εχθρού μπορούν να πέσουν, φτάνει να μαζευτούμε όλοι και όλες και να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν».

Για «ανόητο και παράλογο βανδαλισμό» έκανε λόγο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καταδικάζοντας την επίθεση με ανάρτηση στο Twitter ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή».