Η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί, προεξοφλεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ενώ εκτιμά πως δεν θα έχει θέμα η κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Πιστεύει δε στη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, διακριτού από τον νεοφιλελευθερισμό - εξαπολύει μάλιστα βέλη κατά του Κινήματος Αλλαγής. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο ίδιος περιγράφει πως η ΝΔ κινείται για τη συγκρότηση ενός συντηρητικού πόλου, ενώ τονίζει ότι για την κυβέρνηση αποτελούν προτεραιότητα οι αναπτυξιακές επενδύσεις.

Εχουμε μπροστά μας την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που εν πολλοίς καθορίζει και το πολιτικό σκηνικό. Τι εκτιμάτε; Θα περάσει; Kαι γιατί για εσάς πρέπει να περάσει;
H συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη λύση του χρόνιου προβλήματος με την ΠΓΔΜ και διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί δε και την αντίρροπη πολιτική στην πολιτική άλλων χωρών που θέλουν τη διατήρηση των αντιθέσεων των μειονοτήτων στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των δικών τους σχεδίων, στοχεύοντας στη διαμόρφωση συσχετισμών εις βάρος της Ελλάδας. Η συμφωνία είναι σαφής και συγκεκριμένη και δεν παραχωρεί ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα στους πολίτες της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας. Αυτό το συμφέρον θα σταθμίσει την ψήφο των βουλευτών και εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί και από βουλευτές πέραν αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν τίθεται ζήτημα σε περίπτωση που ο Πάνος Καμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση; Δεν θα μιλάμε για μια κυβέρνηση μειωμένης νομιμοποίησης;
Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση και, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς εμπόδια την πορεία της έως το τέλος της τετραετούς θητείας της. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης κρίνεται από την εμπιστοσύνη των βουλευτών και αυτή η εμπιστοσύνη θα προκύπτει από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου.

Γίνεται συζήτηση, αλλά και είναι πεδίο αντιπαλότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για εσάς μια πολιτική δύναμη που μπορεί να καταγράφεται στις προοδευτικές διεργασίες; - αναφέρομαι και στα ευρωπαϊκά. Το Κίνημα Αλλαγής δεν το δέχεται...
Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλουν τις ευρείες κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές, δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό τους, οφείλουν να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αρνείται τον διάλογο γι' αυτές τις συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ότι έτσι υπηρετεί την αυτονομία της παράταξής του με επιθετική πολιτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει να αμφισβητεί και να αρνείται και τον προοδευτικό πολιτικό χαρακτήρα του. Πρόκειται για κοντόφθαλμη πολιτική, που δεν θέλει να βλέπει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική και την προοδευτική πολιτική και αρνείται τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές διεργασίες καταγράφεται δυναμικά στα ευρωπαϊκά πράγματα και συναντά την άρνηση και την απόκρουση από το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα.

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό δίπολο στη χώρα και πώς σχολιάζετε τη σημερινή τακτική και στρατηγική της ΝΔ;
Η ΝΔ διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία με νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική, ασκώντας ταυτόχρονα μια καταστροφολογική αντιπολίτευση. Θέλει και κινείται για τη διαμόρφωση του συντηρητικού πόλου, με προσκλήσεις συμμετοχής στο κόμμα της πολιτικών στελεχών από διάφορους πολιτικούς χώρους. Η συμμετοχή αυτή γίνεται με όρους προσχώρησης στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική.

Ποια η προτεραιότητα της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές κάλπες; Είχαμε μέχρι τώρα απλώς παροχολογία; Πώς θα δώσετε τον  τόνο κάποιων αναπτυξιακών - επενδυτικών στοχεύσεων;
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν αποτελούν «παροχολογία». Είναι μέτρα για την ανακούφιση και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν ιδιαίτερα. Η δυνατότητα να υπάρξουν αυτά τα μέτρα δεν προέκυψε τυχαία. Ηταν το αποτέλεσμα των δημοσιονομικών επιδόσεων των τελευταίων τριών ετών και των θυσιών των πολιτών. Τα προωθούμενα μέτρα κοινωνικής προστασίας, η τόνωση της απασχόλησης με μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν προτεραιότητες που βρίσκονται και στον κύκλο της επιδιωκόμενης ανάπτυξης. Οι αναπτυξιακές επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα. Προτεραιότητα αποτελούν και θέματα που ανέδειξε και προωθεί η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Η πρώτη προτεραιότητα του δικού σας χαρτοφυλακίου. Τι θα κάνετε άμεσα;
Προτεραιότητες αποτελούν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, οι δράσεις για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με τα πολλαπλά καθήκοντά του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη ναυτική εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη νησιωτική πολιτική πρέπει να επισημανθεί ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήδη επεκτάθηκε σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Το μεταφορικό ισοδύναμο με πρόσφατη ρύθμιση θα καλύπτει και τη μεταφορά καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση των δέκα λιμένων - οργανισμών, με υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων για εμπορικές - οικονομικές επενδύσεις, με αναμενόμενο σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.