Για άλλη μία σεζόν η ελληνική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη περισσότερο εμβαθύνει στις εξωαγωνιστικές ανορθογραφίες της Σούπερ Λίγκας, παρά αξιολογεί τακτικές προπονητών και αποδόσεις ποδοσφαιριστών επί χόρτου. Ούτως ή άλλως η γκάμα των παράδοξων είναι ξανά πλούσια. Από την περίεργη εκκίνηση με το πρωτόγνωρο -6 του Παναθηναϊκού μέχρι τη μετάκληση ξένων διαιτητών που καταπραΰνει την καχυποψία του κόσμου και των ΠΑΕ. Οδεύοντας πάντως προς τα μισά του δρόμου, έχουν καταγραφεί και ορισμένα ρεκόρ πέρα από τις μουντζούρες.

Πρώτη φορά με -6

Οι αφαιρέσεις βαθμών τείνουν να εξελιχθούν σε κανόνα τα τελευταία χρόνια στη Σούπερ Λίγκα, ωστόσο ποτέ άλλοτε μια ομάδα δεν μπήκε στην αφετηρία ενός πρωταθλήματος με -6. Αυτό το βαρίδι κουβαλάει εξαρχής ο Παναθηναϊκός των ειδικών συνθηκών, λόγω μη αδειοδότησης της ΠΑΕ. Με μείον βρέθηκε στην εκκίνηση και ο ΠΑΟΚ (-2), ενώ στην πορεία εισήλθε στο κλαμπ των αφαιρέσεων και η ΑΕΚ για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (-3).

Το 3×3 της Big-5

Το τρέχον πρωτάθλημα είναι το 60ό πρωτάθλημα από καταβολής Α’ Εθνικής, αλλά για πρώτη φορά καταγράφηκε εκκίνηση με 3×3 για τους Big-5. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης είχαν να επιδείξουν μόνο νίκες, ύστερα από τρεις στροφές, έστω κι αν δεν αποτυπωνόταν αυτό στη βαθμολογία λόγω των ποινών.

Τα κόκκινα buzzer beaters…

Εφεση στα… buzzer beaters έχει δείξει ο Ολυμπιακός. Οκτώ γκολ των Ερυθρολεύκων έχουν επιτευχθεί από το 89′ και μετά. Μάλιστα, τα έξι εξ αυτών διαμόρφωσαν και αποτέλεσμα, αποφέροντας στην ομάδα συνολικά εννιά βαθμούς (σημειωτέον υπολογίζονται δύο πόντοι για κάθε νίκη που προέκυψε στο φινάλε, δεδομένου ότι υπήρχε ισόπαλο σκορ μέχρι εκείνη τη στιγμή). Με τέρμα στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης 2-1 (Νάτχο 90+2′), τον Πανιώνιο 0-1 (Χασάν 90+2′), τον Ατρόμητο 1-2 (Βούκοβιτς 90+3′) και ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό 1-1 (90+5′ Σισέ). Επίσης, στο 89′ (σκόρερ Μάνος) επιτεύχθηκε το γκολ της επικράτησης απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης.

…και το πένθος

Το «…παιχνίδια ακατάλληλα για καρδιακούς» δεν ήταν απλώς σχήμα λόγου. Στις 11 Νοεμβρίου 2018 στο ντέρμπι Αιωνίων «έσβησε» στις εξέδρες του Γεώργιος Καραϊσκάκης ο φίλαθλος του Ολυμπιακού Γιάννης Δήμαρχος. Πρόλαβε να παρακολουθήσει το γκολ του Σισέ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων και μετά τη λήξη υπέστη ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στο πένθος την ερυθρόλευκη οικογένεια. Η ΠΑΕ ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του.

Το σερί του ΠΑΟΚ

Συνυπολογίζοντας και τις πέντε τελευταίες αγωνιστικές της περιόδου 2017-18, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κερδίσει 13 διαδοχικά παιχνίδια στη Σούπερ Λίγκα (5+8). Αυτό είναι και το καλύτερο νικηφόρο σερί στην ιστορία της ομάδας από καταβολής Α’ Εθνικής (1959-60 και μετά). Το διέκοψε ο Ατρόμητος στο Περιστέρι (1-1), παρότι μάλιστα δεν χρησιμοποίησε (βάσει συμφωνίας) τους δανεικούς από τον Δικέφαλο Ευθύμη Κουλούρη, Δημήτρη Γιαννούλη και Δημήτρη Χατζηισαΐα, οι οποίοι έχουν αξιομνημόνευτη επίδραση στο παιχνίδι του.

Ο νεότερος σκόρερ

Σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 8 ημερών κατάφερε να πετύχει γκολ ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης και έγινε ο νεότερος σκόρερ του τρέχοντος πρωταθλήματος. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έδρασε την 1η Σεπτεμβρίου στη νίκη 3-1 κόντρα στη Λαμία στο ΟΑΚΑ. Είναι μάλιστα ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε μετά το Μιλένιουμ (στις 24 Οκτωβρίου 2000) και κούνησε πλεκτό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ακολούθησε ο Φώτης Ιωαννίδης του Λεβαδειακού που έδρασε στο εκτός έδρας 1-1 με τον Πανιώνιο στις 10 Δεκεμβρίου, έναν μήνα πριν από τα 19α γενέθλιά του (10/1/2000). Να σημειωθεί ότι ο Εμμανουηλίδης έγινε και ο 5ος νεότερος σκόρερ του Παναθηναϊκού στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Πρώτος στη σχετική λίστα εμφανίζεται ο Σωτήρης Νίνης και έπονται οι Κώστας Αντωνίου, Ντέρεκ Μπόατενγκ και Μίμης Δομάζος.