Τα στοιχεία δεν μπορούν παρά να σοκάρουν: σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας και της νεοφυούς επιχείρησης Element AI, οι γυναίκες πολιτικοί και δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επιθέσεων στο Twitter κάθε τριάντα δευτερόλεπτα. Κάτι που σημαίνει ότι ο σεξισμός, το μπούλινγκ και ο λόγος του μίσους δεν είναι καθόλου στο περιθώριο, αλλά μέρος της «κανονικής» δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά του Twitter που μελετήθηκε σε αυτήν την περίπτωση.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Element AI επιστράτευσαν εθελοντές που με τη σειρά τους «σκάναραν» 300.000 λογαριασμούς στους οποίους υπήρχαν αναφορές στις 778 γυναίκες της λίστας που είχαν καταρτίσει οι ερευνητές. Στη λίστα είχαν συμπεριληφθεί όλες οι γυναίκες που είναι μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου καθώς και εκείνες που είναι μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά και γυναίκες δημοσιογράφοι απ’ όλο το φάσμα του Τύπου – από το ηλεκτρονικό περιοδικό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Pink News και την αριστερή εφημερίδα «Guardian» έως το λαϊκό ταμπλόιντ Daily Mail και τον ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart.

Οπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες της λίστας είχαν γίνει στόχος σε 1,1 εκατ. μηνύματα με προσβλητικό περιεχόμενο είτε για το φύλο τους είτε για την καταγωγή τους. Οι μαύρες γυναίκες, μάλιστα, ήταν πιο πιθανό να γίνουν στόχος προσβλητικών σχολίων σε διπλάσιο ποσοστό από τις λευκές συναδέλφους τους. Η Βρετανίδα που δέχθηκε τα περισσότερα προσβλητικά σχόλια, γράφουν οι «Financial Times», είναι η Ντάιαν Αμποτ, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του κόμματος των Εργατικών – τα προσβλητικά tweets στο πρόσωπό της ξεπέρασαν τις 30.000 μόνο τον περασμένο χρόνο.

«Οπως μπορεί να φανταστεί κανείς, οι προσβολές του είδους περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Η φυσική τους αντίδραση είναι να αποσυρθούν» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η επικεφαλής της έρευνας Μιλένα Μαρίν. Οπως έκανε γνωστό η ίδια, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από το Twitter να κινηθεί με διαφάνεια γύρω από το ζήτημα των προσβλητικών σχολίων. Βρίσκει όμως τις πόρτες κλειστές. «Εχουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτό που φωνάζουν οι γυναίκες εδώ και καιρό. Οτι το Twitter είναι ένα μέρος όπου ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και η ομοφοβία ζουν και βασιλεύουν» τονίζει η ίδια.

Η ομάδα της Μιλένα Μαρίν δεν συλλέγει μόνο στοιχεία. Διαγράφει επίσης τα κακόβουλα μηνύματα και μπλοκάρει τους χρήστες που αντιλαμβάνονται τον διάλογο στα κοινωνικά δίκτυα με όρους κανιβαλισμού. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτού του τύπου ο λόγος μίσους μπορεί να οδηγήσει στη βία και το Twitter έχει την ευθύνη να κλείσει αυτούς τους λογαριασμούς πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάνει σήμερα» αναφέρει ακόμη. Επισημαίνει επίσης ότι ο τεράστιος όγκος των προσβλητικών σχολίων δυσκολεύει την εκκαθάρισή τους και οι υπεύθυνοι του Twitter επιμένουν να νίπτουν τας χείρας τους.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας εργάστηκαν περίπου 6.000 εθελοντές απ’ όλον τον κόσμο. Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του αναζητούσε νέους τρόπους μέτρησης της «υγείας» των διαδικτυακών συνομιλιών στο πλαίσιο της καταπολέμησης των προσβλητικών σχολίων, σχολίων που χαρακτηρίζονται ως «τρολαρίσματα» αλλά και των λεγόμενων «bots», όπως λέγονται τα αυτοματοποιημένα σχόλια. Παράλληλα, όμως, δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να υπονομεύσει με κανέναν τρόπο την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην πλατφόρμα, η οποία έχει εξελιχθεί σε πολιτικό εργαλείο επικοινωνίας απ’ όλους τους ηγέτες στον κόσμο.

Η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας αναγνωρίζει από αυτήν την άποψη ότι ένας αλγόριθμος που θα αφαιρούσε περιεχόμενο με αυτόματο τρόπο από το Twitter μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.