Ξάνθη, 4 Μαΐου 2003. Σχεδόν στον επίλογο της Σούπερ Λίγκας, η τοπική ομάδα δίχως άγχος για το τελικό της πλασάρισμα στον βαθμολογικό πίνακα υποδέχεται την Καλλιθέα. Το απόγευμα αποδεικνύεται εύκολο και όταν στο 83΄ο αυστριακός φορ Γκούντερ Φριζεμπίνχλερ με το δεύτερο προσωπικό του σκορ γράφει το 3-0, ο προπονητής Νίκος Καραγεωργίου αντιδρά ακαριαία. Φωνάζει από τον πάγκο τον «μικρό» για τον οποίο ήδη κουβεντιάζει όλη η πόλη. Τον πιτσιρικά από τον Πετεινό, ένα χωριό τρία χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Ξάνθης. Είναι ο Βασίλης. Ο γιος του Στάθη Τοροσίδη που ήδη συζητιέται στα ποδοσφαιρικά στέκια της χώρας σε μια εποχή που το δίκτυο σκάουτινγκ περιορίζεται κυρίως στην παρατήρηση των μικρών εθνικών ομάδων.

Ο πιτσιρικάς, που έκανε ντεμπούτο στη Σούπερ Λίγκα δύο εβδομάδες πριν στο Καυτανζόγλειο (19 Απριλίου 2003, Ηρακλής – Ξάνθη 2-0) και που πλέον έχει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά, μπροστά στην πόλη του. Μπροστά στους δικούς του ανθρώπους. Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του νομού, ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας.

Ξάνθη, 19 Δεκεμβρίου 2018. Από τότε μέχρι σήμερα: ακριβώς 5.707 ημέρες. Δεκαπέντε χρόνια και βάλε. Ο μικρός όχι μόνο μεγάλωσε, αλλά είναι πλέον μέλος της ελίτ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών που γέννησε αυτός ο τόπος. Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας και του Ολυμπιακού. Ο Τόρο, που είναι βέβαιο ότι το μεσημέρι θα τη δει την αθλητική του ζωή σε flash back την ώρα που θα πρέπει να πατήσει ξανά στο ίδιο χορτάρι. Πως ίσως να έχει το ίδιο τρακ, όπως τότε στο ίδιο γήπεδο. Την ιστορική έδρα της Ξάνθης, το στάδιο του ΑΟΞ που η τοπική Σκόντα το αποχωρίστηκε το 2004 για να μετακομίσει στα Πηγάδια. Το ΑΟΞ το χρησιμοποιεί πλέον ο Ορφέας. Το χρησιμοποιεί όμως και ο Αρης Αβάτου. Η ομάδα που το μεσημέρι αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό (15.00) στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου.

Βράβευση

Ο Τόρο φυσικά θα είναι εκεί. Θα βραβευθεί μάλιστα, ενώ η ακαδημία ποδοσφαίρου του χωριού του θα συνοδεύει τους Ερυθρολεύκους στον αγωνιστικό χώρο. Η ακαδημία που φέρει το όνομα του αείμνηστου πατέρα του Στάθη. Μεταξύ μας βέβαια και ο Ολυμπιακός… ακαδημία θα θυμίζει με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχει μαζί του ο Πέδρο Μαρτίνς για το ματς, να μην είχαν πάει ούτε στο νηπιαγωγείο όταν ο Βασίλης Τοροσίδης έπαιξε για πρώτη φορά στο γήπεδο του ΑΟΞ. Ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί στην επόμενη φάση, την Κυριακή υπάρχει το ματς με την ΑΕΛ για το πρωτάθλημα, άρα το σημερινό είναι ευκαιρία. Για να παίξουν εκείνοι που βρίσκονται στο βάθος του ρόστερ, αλλά και πάρα πολλά παιδιά που ώς τώρα ουσιαστικά ανήκουν στα τμήματα υποδομής του κλαμπ.

Αναλυτικά η αποστολή του Ολυμπιακού: Χουτεσιώτης, Τσιμίκας, Μιράντα, Μασούρας, Τοροσίδης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Φετφατζίδης, Βρουσάι, Πάρντο, Μάνος, Τζολάκης, Πέιος, Μαρτίνης, Ξενιτίδης, Μαρίνος, Νεοφυτίδης, Βοΐλης και Μπουλάρι. Από τους 19 οι 8 τελευταίοι έρχονται απευθείας από τις μικρές ομάδες. Από τα τμήματα υποδομής των Ερυθρολεύκων όμως είναι και οι Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Φετφατζίδης, Βρουσάι. Δηλαδή στην πραγματικότητα μιλάμε για 13 στην αποστολή του Ολυμπιακού από τα σπλάγχνα του και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, για μια τόσο μεγάλη ομάδα. Ο Μαρτίνς μάλιστα θέλει σε πολλά από τα νεότερα παιδιά να δώσει χρόνο συμμετοχής. Στη χθεσινή δοκιμή εντεκάδας για παράδειγμα συμμετείχαν ο Πέιος, ο Μαρτίνης, ο Ξενιτίδης και ο Βοΐλης. Στο 4-4-2 που συμπληρώνεται από Χουτεσιώτη, Μασούρα, Μιράντα, Ανδρούτσο, Βρουσάι, Πάρντο και Μάνο.