Την Κυριακή το απόγευμα 150 οπαδοί της Σάντος είχαν συγκεντρωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκουαράλος στο Σάο Πάουλο και ανέμεναν με αγωνία την πτήση από το Μπουένος Αϊρες. Λίγες ώρες αργότερα φώναζαν ρυθμικά «Εφτασε ο Σαμπάολι» και ευφραίνονταν ωσάν να επέστρεψε στην ενεργό δράση ο Πελέ.

Ο Σαμπάολι είναι ο ίδιος προπονητής που το καλοκαίρι θεωρήθηκε persona non grata από τους συμπατριώτες του στην Αργεντινή, οι οποίοι φόρτωσαν στη γυμνασμένη πλάτη του όλες τις αμαρτίες για τη νέα αποτυχία της Αλμπισελέστε στο Μουντιάλ.

Ο Αργεντινός όχι μόνο βρήκε νέα δουλειά σε ένα σπουδαίο κλαμπ, αλλά έγινε και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές της Βραζιλίας με μηνιαίες αποδοχές 150.000 ευρώ.

Μην αμφιβάλλετε πως το ίδιο θα συμβεί και με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Οσοι τον αποδοκιμάζουν και επιχαίρουν σήμερα για την απόλυσή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σαν θεατές σε ρωμαϊκή αρένα,  άλλοι τόσοι θα τον αποθεώσουν και θα τον υποδεχτούν σαν Μεσσία στα Ιεροσόλυμα του ποδοσφαίρου στην επόμενη ομάδα του.

Η απόλυση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην καριέρα των προπονητών. Η διαδικασία απομάκρυνσης αμβλύνει, έστω και προσωρινά, τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας και προσφέρει λύσεις που είναι μεν βραχυχρόνιες, αλλά τόσο απαραίτητες μέχρι την επίτευξη της ανασύνταξης.

Είναι λάθος να κρίνεται η ικανότητα ενός προπονητή από τις απολύσεις που βαραίνουν το βιογραφικό του.

Ο Αντσελότι απολύθηκε από την Μπάγερν έπειτα από στάση που έκαναν πρωτοκλασάτοι παίκτες της ομάδας. Είναι κακός προπονητής με τρία Τσάμπιονς Λιγκ; Ο Λοράν Μπλαν απολύθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν γιατί απέτυχε να προκριθεί στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Προηγουμένως είχε κατακτήσει τρεις σερί τίτλους στη Λιγκ 1 και συνολικά οκτώ τρόπαια σε τρία χρόνια. Είναι κακός προπονητής ο Γάλλος;

Η απάντηση είναι αυτονόητη και αφορά φυσικά και τον Μουρίνιο. Η αλαζονεία του Πορτογάλου και ένα συμπίλημα γεγονότων τον οδήγησαν σε αδιέξοδο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Οπως δεν θα είναι και η επιστροφή του.