Στην Ελλάδα «τρώμε τα μουστάκια μας» για το Μακεδονικό, αλλά στα Σκόπια υπάρχει έντονη κινητικότητα ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ στις 15 Ιανουαρίου. Οπως πληροφορούμαι, ο Μοχάμεντ Ζεκίρι, Αλβανός και αντιπρόεδρος του κόμματος SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, κατέθεσε μία διευκρινιστική τροπολογία στον επονομαζόμενο «Συνταγματικό Νόμο» που θα ψηφιστεί μαζί με τις τέσσερις αλλαγές στο Σύνταγμα. Η τροπολογία του Ζεκίρι – που σχεδόν πανηγυρικά ο Αλέξης Τσίπρας προεξόφλησε χθες το βράδυ στη Βουλή πως θα εγκριθεί – εξηγεί ότι η λέξη «nationality», δηλαδή υπηκοότητα/ιθαγένεια, δεν ταυτίζεται και δεν σημαίνει εθνότητα, στοιχείο που έχει προκαλέσει εντονότατη αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, στο άρθρο 2, παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να προστεθεί στη φράση «η υπηκοότητα θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» το ακόλουθο απόσπασμα: «που δεν ορίζει ούτε προκαταβάλλει την εθνοτική καταγωγή των πολιτών». Μην το συζητάμε, οι γείτονές μας είναι ευρηματικοί ακόμη και στην τελική ευθεία. Αυτή, μάλιστα, μπορεί να είναι πιο σύντομη, μετά τη χθεσινή απόφαση του αντιπολιτευόμενου VMRO να απόσχει από τη διαδικασία, ενόψει της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή.

Πόρτες

Εχω ένα παρασκήνιο από τη μεταγραφή του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ – κάτι για το οποίο σας είχα προϊδεάσει από προχθές. Σταύρος Θεοδωράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης χθες τρακάρισαν σε διάδρομο της Βουλής και οι δημοσιογράφοι τους σταμάτησαν για κουβέντα. Οι συνάδελφοι είπαν στον Κυριάκο πως τόσον καιρό οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν στήσει καρτέρι έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Θεοχάρης μιλούσε διαρκώς για την ανάγκη ενιαίας έκφρασης της Κεντροαριστεράς και τελικά αυτός πήγε στη ΝΔ. Τι απάντησε ο Μητσοτάκης; «Είδε την πόρτα ανοιχτή και μπήκε».

Εμπάργκο

Οι χθεσινές παρεμβάσεις από βήματος της Βουλής τόσο του Νίκου Φίλη όσο και του Κώστα Αχ. Καραμανλή δημιούργησαν σε πολλούς την εντύπωση ότι «ψήνεται», εκατέρωθεν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η άρση του εμπάργκο σε Σκάι και ΕΡΤ, αντίστοιχα. Πηγές μου εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον σύντομα. Αντιλαμβάνονται όμως ότι θα ακολουθήσουν από αρκετούς ανάλογες παρεμβάσεις, καθώς κινούμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και οι βουλευτές θέλουν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα τηλεοπτικά πάνελ. Πάντως, αν ο Φίλης θέλει και με αυτό να μπει στο μάτι του Μαξίμου, προεξοφλώ ότι ο Καραμανλής jr ακολουθεί κοινό βηματισμό με την Πειραιώς, αν κρίνω και από τις κινήσεις του στο γαλάζιο Συνέδριο. Εκεί, και πρωταγωνιστής στις σέλφι των περισσότερων συνέδρων υπήρξε, και είδε τον διευθυντή του γραφείου του, Διομήδη Νταούλα, να εκλέγεται ψηλά στη νέα Πολιτική Επιτροπή.

Λήμματα

Στο λήμμα των φράσεων πολιτικών που θα μείνουν, είμαι βέβαιος πως θα καταγραφεί και η χθεσινή ατάκα της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Πάνου Καμμένου. Η ίδια, μιλώντας χθες στον Σκάι, θύμισε πως ενώ του έχει κάνει μήνυση για «ένα άθλιο tweet, όταν του έστειλε χαρτί η Δικαιοσύνη, εκείνος αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Καμμένος θα έπρεπε αντί να κρύβεται για άλλη μία φορά πίσω από την υπουργική ασυλία να έρθει στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει αυτόν που έχει θίξει. Αλλά ο κ. Καμμένος πάντα έτσι ήταν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέμαι τι θα κάνουν, που λένε κάθε μέρα ότι είναι κατά της ασυλίας», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, καταλήγοντας και στολίζοντας πως ο Πάνος Καμμένος «είναι κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη»!

Βανδαλισμός

Οργίλη ήταν η αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος για τη νέα βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ηταν, λένε, η τέταρτη εντός του 2018. Τώρα μάλιστα βανδαλίστηκε από οπαδούς του ναζισμού στις 15 Δεκεμβρίου – οι τελευταίοι εκμεταλλεύθηκαν τις συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ. Το ΚΙΣΕ μάλιστα επαναδιατυπώνει την πρόταση για υιοθέτηση του ορισμού του IHRA (Διεθνής Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος) απέναντι στον αντισημιτισμό και από την Ελλάδα.

Σέρλοκ Χολμς

Πρωινό στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας είχε προχθές ο Βασίλης Κικίλιας, καλεσμένος της πρεσβευτού Κέιτ Σμιθ. Στην κεφαλή του τραπεζιού καθόταν ο Angus Lapsley, διευθυντής Στρατηγικής και Διεθνούς Πολιτικής του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Δεν έχω αμφιβολία ότι στη συζήτηση κυρίαρχο θέμα ήταν η βομβιστική επίθεση που είχε γίνει λίγες ώρες πριν στις εγκαταστάσεις του Σκάι και της «Καθημερινής». Στα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας οι Βρετανοί δεν έπαψαν ποτέ να κινούνται με την αποτελεσματικότητα του Σέρλοκ Χολμς.

Το μανιφέστο και οι μετατοπίσεις

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος νομίζω ανήκει στους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αντικρατικίστικη προσήλωση. Σε κεντρικό ξενοδοχείο συνεδρίασε η πολιτική κίνηση της οποίας ηγείται – η Δημοκρατική Ευθύνη. Και δεν συνεδρίασε απλώς για ζύμωση, αλλά με εκλογικό μανιφέστο και ονόματα υποψηφίων για ψηφοδέλτιο επικρατείας, εθνικές εκλογές και ευρωψηφοδέλτιο. «Ο λαϊκισμός κατέστρεψε τον ελληνικό λαό. Ο κρατισμός κατέστρεψε το κράτος. Η δημαγωγία και ο κομματισμός κατέστρεψαν την Δημοκρατία. Λεηλατήσαμε το μέλλον για να ζήσουμε στο παρελθόν και όταν φτάσαμε στο σήμερα, βρήκαμε τα ηθικά ταμεία άδεια. Οι παθογένειες αυτές οδήγησαν ένα τμήμα του λαού να συγχέει το ψεύδος με την ελπίδα». Αυτό είναι ένα μέρος μόνο από το μανιφέστο. Μου έκανε όμως εντύπωση κάτι άλλο. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο Τάκης Λαζαρίδης, συγκατηγορούμενος και συγκρατούμενος του Νίκου Μπελογιάννη το 1962 (στη δεύτερη δίκη) που σώθηκε χάρις στο νεαρό της ηλικίας του. Ο Λαζαρίδης έχει γράψει το βιβλίο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι», ενώ τα τελευταία χρόνια ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές ιδέες που και ο ίδιος κάποτε είχε ασπαστεί.