Συχνά – πυκνά, όσες ομάδες θέλουν μια αλλαγή, αντικαθιστούν τους προπονητές τους. Γιατί ελπίζουν να αποκτήσουν ώθηση και να κερδίσουν με αυτή την απόφαση. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει αυτό και μια τέτοια περίπτωση τη βλέπουμε στον Αστέρα Τρίπολης με τον Παράσχο στον πάγκο. Ωστόσο, αν δούμε τον Αρη και τον Πανιώνιο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι δραστικές αλλαγές δεν είναι πάντα λύσεις. Ο Παντελίδης δεν φέρνει κάτι ξεχωριστό στον Αρη αναφορικά με τη συγκομιδή βαθμών, ενώ ούτε ο Μάντζιος πήρε κάτι στα Γιάννινα με τον Πανιώνιο.

Διαζύγιο σε χρόνο – ρεκόρ

Ακριβώς πριν από έναν μήνα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Το Σάββατο γνώρισε την ήττα (0-2) στη Δράμα και η Δόξα ήταν η τελευταία του αντίπαλος ως κόουτς του Γηραιού. Παραιτήθηκε, η διοίκηση το δέχθηκε και ένα διαζύγιο βγήκε σε χρόνο – ρεκόρ. Διαφορά φιλοσοφίας ήταν η επίσημη δικαιολογία, ενώ για την ιστορία ας αναφέρουμε πως ο τεχνικός είχε ρεκόρ 2 νίκες και 4 ήττες σε αυτή τη βραχύβια θητεία του στον Ηρακλή.

Η κάθοδος του Θανάση

«Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις» μαθαίναμε στο σχολείο και αυτό επιβεβαιώθηκε και την Παρασκευή με τον Θανάση Γιαννακόπουλο: έβλεπε ότι ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να ηττηθεί από την Νταρουσάφακα και κατέβηκε δρομαίος από την εξέδρα των επισήμων στον αγωνιστικό χώρο και δη στα πέριξ του πάγκου της ομάδας! Και μάλιστα δεν κατέβηκε απλώς και μόνον για να δει τα δρώμενα από κοντά, αλλά για να βάλει τις φωνές προς πάσα κατεύθυνση (μηδέ του Τσάβι Πασκουάλ εξαιρουμένου) και να αφυπνίσει την ομάδα, που εντέλει κατάφερε να ρίξει στο κανναβάτσο τους Τούρκους. Για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γηραιός και εμβληματικός διοικητικός παράγων του Παναθηναϊκού είχε επιχειρήσει μια ανάλογη κάθοδο από τα ορεινά προς τα πεδινά και στις 22 του περασμένου Ιανουαρίου στη διάρκεια του θρίλερ των δύο παρατάσεων με το Λαύριο που έληξε με 120-118.

H αμέλεια πληρώνεται

Η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο την ΕΠΟ για όσα έγιναν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ στον αγώνα με την Εσθονία. Και τα εθνικιστικά συνθήματα. Εκλεισε δύο θύρες του Παγκρητίου για τον αγώνα με την Ιταλία, ενώ μπήκε και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Οταν κάποιοι αδυνατούν να πάρουν τα απαιτούμενα μέτρα, τότε αυτά τα αποτελέσματα έρχονται.

All Star… Smiles!

Δεν ήταν όλοι εκεί (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και απουσίας στο εξωτερικό), αλλά νοητά δεν έλειψε κανείς από τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 και τους δευτεραθλητές κόσμου του 2006… Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Δήμος Ντικούδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Νίκος Χατζηβρέττας, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Λευτέρη Κακιούση βρέθηκαν χθες το πρωί στο Αίγιο, όπου στο πλαίσιο του All Star Smiles, αντιμετώπισαν την τοπική ομάδα του Αστέρα Τέμενης για την ενίσχυση του τοπικού σπιτιού του Χαμόγελου του Παιδιού. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, ο κόσμος αποθέωσε τους παλαίμαχους παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ που… ξεσκούριασαν και απέδειξαν ότι η τέχνη δεν ξεχνιέται. «Το θέμα δεν είναι να μπει ένα τρίποντο ή να βγει μια ασίστ, αλλά να δώσουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να βρουν τον δρόμο τους» συνόψισε το επιμύθιο της εκδήλωσης ο Διαμαντίδης.

Η… τερατογένεση του Γιάννη!

Oι άγριες διαθέσεις του φάνηκαν από την πρώτη κιόλας σκηνή του αγώνα, όταν αμέσως μετά το τζάμπολ πήρε την μπάλα και – σε επίθεση πέντε εναντίον πέντε – την κάρφωσε με μανία στα… μούτρα του Τούρκου Τσεντί Οσμάν, ενώ η συνέχεια υπήρξε καθ’ όλα φαντασμαγορική: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ισοφάρισε το ατομικό ρεκόρ του πετυχαίνοντας 44 πόντους (14/19 δίποντα, 16/21 βολές), χώρια τα δεκατέσσερα ριμπάουντ, οι οκτώ ασίστ και οι δύο τάπες, και οδήγησε τους Μπακς στην εκτός έδρας νίκη επί των Καβαλίερς με 114-102 και στην παραμονή στο Νο 2 της κατάταξης με ρεκόρ 19-9.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά την ισχνή παρουσία του (με δώδεκα πόντους και μόλις επτά σουτ) κόντρα στους Πέισερς, ο σουπερστάρ των Μπακς οργίασε και μάλιστα έμοιαζε τρισδιάστατος, υπό την έννοια ότι κάλυψε και τα κενά των απόντων συμπαικτών του Κρις Μίντλετον και Μάλκολμ Μπρόγκντον. «Αφησα πίσω μου το προηγούμενο ματς και κοίταξα μπροστά» είπε ο έλληνας φόργουορντ, τη στιγμή που ο μεν Μάικ Μπουντενχόλζερ χαρακτήριζε την εμφάνισή του «τερατώδη», ο δε πρώτος προπονητής του στους Μπακς και νυν των Καβαλίερς Λάρι Ντρου έλεγε ότι «είναι τρομακτικός και δεν υπάρχει απάντηση στο πώς τον αντιμετωπίζεις».