Η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνάει κάθε προσδοκία και συμβαδίζει με τη λογική της προσγείωσης στην πραγματικότητα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά μία καινούρια εξέλιξη που ουσιαστικά θεσμοθετεί την πραγματοποίηση συζητήσεων σε τακτική βάση μεταξύ των δύο πλευρών – όχι πλέον μόνο σε ανώτατο επίπεδο – για θέματα όπως είναι η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις, η ενέργεια και οι ανταλλαγές.

Από αμερικανική οπτική γωνία, η Ελλάδα θεωρείται πλέον ανοιχτά βασικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί προσεκτικά τη ρωσοτουρκική προσέγγιση και την ενδεχόμενη επέκτασή της στο στρατιωτικό πεδίο, τη συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση της Ρωσίας σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο. Ετσι, ενδιαφέρεται για ενίσχυση των επαφών της με χώρες τις οποίες θεωρεί καθαρά φιλοδυτικές και αξιόπιστες.

Η Ελλάδα από τη δική της πλευρά μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρα από την προοπτική αμερικανικών επενδύσεων, η παράμετρος της γεωπολιτικής είναι σημαντική. Οι πρωτοβουλίες της χώρας μας και ο σταθεροποιητικός της ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποκτούν πλέον προστιθέμενη αξία. Κάθε άλλο παρά είναι τυχαίο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου.

Η πολιτική στήριξη της Ουάσιγκτον ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ίσως αποδειχθεί κρίσιμη στο μέλλον. Μόνο στην πράξη, όμως, θα φανεί αν αυτή αποτελέσει ανάχωμα στις τακτικές της Τουρκίας, που παραμένει κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να παίξει το χαρτί της ασφάλειας, ώστε να πιέσει πολιτικά για την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος μεταξύ άλλων θα συμβάλει και στον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Ρωσία.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin-Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης