Οπως και το περασμένο Σάββατο, το Παρίσι θα θωρακισθεί από την αστυνομία και τα μικρά τανκς της ενόψει της πέμπτης πορείας των Κίτρινων Γιλέκων, με λιγότερη κινητοποίηση, αλλά υπό τον φόβο βίαιων φαινόμενων.

Πρώτα έγινε η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν. Ενα μήνυμα προς το Εθνος, Δευτέρα βράδυ, με την αναγγελία κοινωνικών μέτρων και την αύξηση – ακόμα και συμβολική – του κατώτατου μισθού. Μια αναγνώριση της κοινωνικής οργής κατά της ακρίβειας της ζωής, κατά της ανισότητας και κατά της αλαζονείας του ιδίου. Η προσπάθεια του γάλλου προέδρου να κατευνάσει την οργή αυτή δεν βρήκε πολλούς αποδέκτες, αλλά ήταν ένα βήμα.

Στη συνέχεια, 48 ώρες αργότερα, μια επίθεση με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες στο Στρασβούργο, ξύνει τις πληγές που οι Γάλλοι προσπαθούσαν να γιατρέψουν από τον Νοέμβριο του 2015. Αυτή τη φορά όμως, η εθνική ενότητα είχε πληγές. Μια μειοψηφία Κίτρινων Γιλέκων, που μισούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά τα χρειάζονται για να υπάρχουν, κατήγγειλαν μια θεωρία συνωμοσίας από την κυβέρνηση η οποία «οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις». Και η συζήτηση μεγαλώνει.

Και σήμερα, έπειτα από μήνες αγώνα, η κινητοποίηση πέφτει αλλά το συμπέρασμα είναι ομόφωνο: Η Γαλλία είναι πιο ευάλωτη από ποτέ. Η κοινωνία είναι πιο κουρασμένη και πάνω από όλα πιο διαιρεμένη από ποτέ, και η πολιτική τάξη πιο αδύναμη και ασθενέστερη με μια αντιπολίτευση η οποία δεν ξέρει αν πρέπει να υποστηρίξει ή όχι πια τη λαϊκή οργή, εκτός από τον Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος καλεί τον κόσμο σε μαζική διαδήλωση αυτό το Σάββατο ενώ ήταν εξαφανισμένος μέχρι τώρα.

Σήμερα, ο ίδιος αριθμός αστυνομικών σε σχέση με την περασμένη βδομάδα θωρακίζει το Παρίσι. Μια πόλη που αποφεύγουν οι τουρίστες και οι κάτοικοί της, τρομαγμένοι από τη βία, κάνουν τα ψώνια Χριστουγέννων στο Διαδίκτυο, σε πλατφόρμες οι οποίες δεν πληρώνουν καν φόρους στη Γαλλία.

Αποτέλεσμα; Το προσεχές μέλλον προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια τη συζήτηση θα μονοπωλήσει φέτος το θέμα των Κίτρινων Γιλέκων, με την πλειοψηφία των Γάλλων από τη μία να υποστηρίζει την κίνηση, διότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι τεράστια, αλλά από την άλλη να καταδικάζει τη βία. Κι όλα αυτά χωρίς πολιτική γραμμή. Το κύμα των Κίτρινων Γιλέκων μπορεί να μην έχει προηγούμενο στη Γαλλία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει μέλλον.