«Αποδείξαμε ότι είμαστε πολύ μεγάλη ομάδα. Για μένα προσωπικά αυτό ήταν γκολ καριέρας». Ο Κώστας Φορτούνης με το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού έδωσε στην ομάδα του επική πρόκριση επί της Μίλαν με τον κόσμο να μπαίνει στο γήπεδο μετά τη λήξη σε μια ατελείωτη γιορτή.

Η Ιστορία τού το χρώσταγε. Η μαγική βραδιά χθες στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν σαν ένα… γραμμάτιο που εξοφλήθηκε έπειτα από χρόνια για τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι απίστευτο αλλά αληθινό. Ο Ολυμπιακός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ, από τη σεζόν 1995-1996, που το αποτέλεσμα της νίκης συγκεντρώνει 3 πόντους, έχει γνωρίσει έξι φορές τον αποκλεισμό σε φάση ομίλων μαζεύοντας τουλάχιστον 9 βαθμούς και συνήθως σε ισοβαθμίες!

Αυτή τη φορά θα έμενε με 10 βαθμούς εκτός (!) αλλά ο Φορτούνης και οι συμπαίκτες του είχαν διαφορετική άποψη σε μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που θα κάνει τον γύρο του κόσμου γιατί άφησε εκτός τη Μίλαν των επτά Πρωταθλητριών!

Πάντα στο «παρά 1’»

Την περίοδο 2000-2001 σε όμιλο με Βαλένθια, Λυών και Χέρενφεν οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το 3/3 στην έδρα τους αλλά πλήρωσαν την ισοβαθμία με τη Λυών, που όμως είχε και την εύνοια της διαιτησίας στη Γαλλία.

Τη σεζόν 2004-2005 σε όμιλο με Μονακό, Λίβερπουλ και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ο Ολυμπιακός μάζεψε 10 πόντους αλλά έμεινε εκτός επόμενης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ! Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική στο Ανφιλντ απέναντι στη Λίβερπουλ, προκρίνονταν ακόμα και με ήττα με 2-1, αλλά το γκολ του Τζέραρντ στο φινάλε έκανε το 3-1 και έδωσε την πρόκριση στη Λίβερπουλ η οποία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου!

Τη σεζόν 2011-2012 με τη νίκη επί της Αρσεναλ την τελευταία αγωνιστική πιάνει τους 9 βαθμούς στον όμιλο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να του χαρίσει την πρόκριση. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή η Μαρσέιγ κερδίζει μέσα στην έδρα της Ντόρτμουντ και με 10 βαθμούς περνάει αυτή ως δεύτερη στην επόμενη φάση. Εκεί δεν υπήρχε ισοβαθμία αλλά η πίκρα για έναν αγώνα-παρωδία στη Γερμανία από τους αδιάφορους γηπεδούχους, οι οποίοι δέχθηκαν δύο γκολ στο 85′ και στο 87′ για να πάρουν το διπλό οι Γάλλοι (3-2).

Και την αμέσως επόμενη σεζόν (2012-2013) ο Ολυμπιακός αποκλείεται από τους ομίλους με 9 βαθμούς απέναντι σε Σάλκε, Αρσεναλ και Μονπελιέ. Η νίκη επί της Αρσεναλ την τελευταία αγωνιστική δεν του αρκεί καθώς οι Κανονιέρηδες έχουν ήδη προκριθεί με 10 πόντους ως δεύτεροι.

Τη σεζόν 2014-2015 ο Ολυμπιακός σε έναν δύσκολο όμιλο με Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάλμε μένει πάλι έξω με 9 πόντους παρά τις μεγάλες νίκες επί Γιούβε και Ατλέτικο. Αλλά και την κακή διαιτησία στη Σουηδία. Εκεί πλήρωσαν την ισοβαθμία με τους Ιταλούς.