Σε τρία χρόνια καταδικάστηκε χθες από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην δικηγόρος του προέδρου Τραμπ. Και η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει συνέπειες για τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς ενδέχεται να τον εμπλέξει στην προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής δύο γυναικών που υποστηρίζουν ότι είχαν δεσμό μαζί του.

Η καταδίκη αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας συνταρακτικής πτώσης του 52χρονου Κόεν, ο οποίος ήλπιζε κάποτε να εργαστεί δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Αντί γι’ αυτό, μετατράπηκε στο κεντρικό πρόσωπο μιας έρευνας για τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν πριν από τις εκλογές του 2016 σε μια πορνοστάρ κι ένα πρώην μοντέλο του «Playboy». Συγκεκριμένα, ο Κόεν παραδέχθηκε ότι κανόνισε την καταβολή 130.000 δολαρίων στη Στόρμι Ντάνιελς και 150.000 δολαρίων στην Κάρεν ΜακΝτάγκαλ προκειμένου να επηρεάσει τις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τον δικαστή Ουίλιαμ Πόλεϊ, ο Κόεν διέπραξε πληθώρα εγκλημάτων, περιλαμβανομένης της απάτης, υποκινούμενος από «προσωπική απληστία και φιλοδοξία». Ως δικηγόρος, είπε ο δικαστής, «έπρεπε να ξέρει καλύτερα».

Πριν ακούσει την καταδίκη του, ο Κόεν είπε στον δικαστή πόσο λυπάται για το πρόβλημα που προκάλεσε στην οικογένειά του. «Αυτό που με οδήγησε να ακολουθήσω τον δρόμο του σκότους αντί του φωτός», τόνισε, «ήταν η αδυναμία μου και η τυφλή πίστη σε αυτόν τον άνθρωπο», δηλαδή τον πρόεδρο Τραμπ. «Είχε δίκιο που με αποκάλεσε πρόσφατα αδύναμο, αλλά για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Επειδή κάλυπτα διαρκώς τις βρώμικες πράξεις του αντί να ακολουθώ την εσωτερική φωνή μου και τον ηθικό μου κώδικα».

Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί εισέβαλαν τον περασμένο Απρίλιο στο σπίτι και το γραφείο του Κόεν, ο οποίος στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του Τραμπ και αναγνώρισε στο δικαστήριο ότι εκείνος του είχε ζητήσει να διευθετήσει την καταβολή των χρηματικών ποσών στις δύο γυναίκες.

Αρχικά ο Τραμπ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε γι’ αυτές τις πληρωμές, στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι τις γνώριζε. Πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε ότι οι πληρωμές ήταν μια «απλή ιδιωτική συναλλαγή» που δεν είχε σχέση με τις προεκλογικές δαπάνες και άρα δεν υπέκειτο στους νόμους για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι ανακρίσεις για τον ρόλο του Κόεν, σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Τραμπ δεν είχε πάψει να τον κατηγορεί ότι δίνει πληροφορίες για να μειώσει την ποινή του. Στην πραγματικότητα ο πρώην δικηγόρος του πήρε το ρίσκο πρώτα να αναγνωρίσει την ενοχή του για ορισμένες κατηγορίες που τον βάρυναν, όπως φοροδιαφυγή, απάτη και ψευδείς δηλώσεις στο Κογκρέσο, και μόνο στη συνέχεια να προσφερθεί να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, με τους δικούς του όρους.

Η καταδίκη του Κόεν είναι ασυνήθιστη, καθώς ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ αναγνώρισε την ενοχή του σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: η πρώτη κινήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και η δεύτερη από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά την παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές του 2016. Για τη δεύτερη αυτή υπόθεση, ο Κόεν αναγνώρισε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο τόσο για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του Trump Tower στη Μόσχα όσο και για την εμπλοκή τού ίδιου του Τραμπ.

Ο ίδιος ο Μιούλερ ζήτησε να αναγνωριστεί από τους δικαστές η ειλικρινής συνεργασία του Κόεν στις έρευνές του. Τελικά ο άνθρωπος που είπε κάποτε ότι θα δεχόταν μια σφαίρα για χάρη του Τραμπ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Μένει να φανεί αν θα εκπληρωθεί η επιθυμία του αμερικανού προέδρου να εκτίσει ο πρώην δικηγόρος του «μια πλήρη και ολοκληρωμένη ποινή».