Στο Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία πόλη που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες με τις χριστουγεννιάτικες αγορές της, χτύπησε χθες το βράδυ ο τρόμος στη Γαλλία. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν, οι επτά σοβαρά, από επίθεση στο κέντρο της πόλης. Ενας 29χρονος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο γύρω στις 20.00 τοπική ώρα, στην οδό Γκραντ Αρκάντ, πολύ κοντά στην Πλατεία Κλεμπέρ, όπου βρίσκεται η μία χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την παρακείμενη Γκαν Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του France Info, ωστόσο, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε και μαχαίρι.

«Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται», ανακοίνωσαν πολύ σύντομα οι αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «είναι γνωστός για παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου» – η αστυνομία φέρεται μάλιστα να τον αναζήτησε χθες το πρωί προκειμένου να τον συλλάβει, στο πλαίσιο μιας έρευνας για ένοπλη ληστεία, αλλά ο 29χρονος Σερίφ Σ., που έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο, δεν βρισκόταν στο σπίτι του. Πηγές της «Figaro», ωστόσο, ήθελαν το όνομά του να περιλαμβάνεται στον διαβόητο κατάλογο S, μαζί με όσους αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια του κράτους. Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Εισαγγελίας του Παρισιού. Οι πληροφορίες έλεγαν πως ο δράστης είχε τραυματιστεί από πυρά στρατιώτη και είχε διαφύγει πεζός, η σύλληψή του ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Ολο το κέντρο του Στρασβούργο αποκλείστηκε, μπαρ και εστιατόρια κατέβασαν ρολά, το τραμ διέκοψε τη λειτουργία του και οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους -κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνέχεια στους κατοίκους του Νουντόρφ, της πλέον πυκνοκατοικημένης συνοικίας της πόλης, νοτιοανατολικά του ιστορικού  κέντρου. Για λόγους ασφαλείας αποκλείστηκε και το Ευρωκοινοβούλιο, όπου συνεδριάζει αυτές τις ημέρες η Ολομέλεια, παρ’ ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ αναχώρησε εσπευσμένα από τη δεξίωση που παρέθετε ο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο για τους βουλευτές του κόμματός του. Πολύ σύντομα η δεξίωση διεκόπη, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Καστανέρ μετέβαινε στο Στρασβούργο.

«Ηχοι πυροβολισμών στους δρόμους του Στρασβούργου. Πανικός στην Γκραν Ρι. Ολος ο κόσμος στο εστιατόριο έχει πέσει στο πάτωμα. Βαρελότα;», αναρωτιόταν σε ένα πρώτο στάδιο, μέσω του Τwitter, ο Εμανουέλ Φουλόν, ένας εργαζόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ηταν περίπου οκτώ η ώρα. Βρισκόμουν στο κατάστημα με τη φίλη μου και ακούσαμε πυροβολισμούς. Είδαμε αμέσως κόσμο να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε ο Βαλτεντέν Κολέ, που βρισκόταν σε ένα κατάστημα κοντά στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου  – την περιοχή όπου στήνεται κάθε χρόνο το μεγάλο «χριστουγεννιάτικο χωριό» της πόλης. «Περιμέναμε λίγο προτού βγούμε κι έπειτα είδαμε στον δίπλα δρόμο δύο, τρεις ανθρώπους στο έδαφος ακίνητους».

Η Γαλλία έθεσε τέλος στα τέλη του 2017 στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία είχε κηρύξει τον Ιανουάριο του 2015, παραμένει ωστόσο σε κατάσταση επιφυλακής έπειτα από ένα κύμα ισλαμιστικών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή 240 ανθρώπων.