«Η αλλαγή τόνου του αρχηγού του κράτους, οι χειρονομίες καλής θέλησης που έκανε, η επαναβεβαιωμένη επιθυμία του να αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης: όλα αυτά θα βαρύνουν, πρέπει να βαρύνουν, στη μάχη της κοινής γνώμης που μαίνεται»: με αυτόν τον τρόπο έκλεινε χθες, λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, η «Le Monde» το κύριο άρθρο της. Την ίδια ώρα, η «Libération» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τον γάλλο πρόεδρο να «λέει» στα Κίτρινα Γιλέκα: «Σας κατάλαβα λιγάκι». Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδειξαν πως ο Μακρόν έπεισε επίσης «λιγάκι» τους Γάλλους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa, το 49% των Γάλλων δεν πείστηκε από τον γάλλο πρόεδρο. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Opinionway, το 49% τον χαρακτήρισε πειστικό. Σύμφωνα με την πρώτη, το 46% επιθυμεί τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση της Opinionway φτάνει το 54%. Σημείο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο δημοσκοπήσεις, η επικρότηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν: το 61%-68% τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως∙ το 78%-85% επιδοκιμάζει την απαλλαγή των υπερωριών από φόρους και εισφορές∙ το 70%-72% στηρίζει την κατάργηση της αύξησης της «γενικευμένης κοινωνικής εισφοράς» για τις συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ και το 55% επιδοκιμάζει τη μη φορολόγηση του πριμ που κάλεσε ο Μακρόν να δώσουν στο τέλος της χρονιάς «όλοι οι εργοδότες που μπορούν».

Από την Ακρα Αριστερά έως την Ακρα Δεξιά, ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκή. Μεταξύ των ίδιων των Κίτρινων Γιλέκων, κάποιες φωνές τάχθηκαν υπέρ μιας «ανακωχής». Στην πλειοψηφία τους, όμως, έκαναν λόγο για «ψίχουλα», επιμένοντας στην «5η Πράξη» των κινητοποιήσεών τους το ερχόμενο Σάββατο.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου βέβαιο πως ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να κατευνάσει τα Κίτρινα Γιλέκα. Το βέβαιο είναι πως ανησύχησε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα κατευνασμού που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση θα κοστίσουν κάπου 10 δισ. ευρώ – τέσσερα δισεκατομμύρια κοστίζει μόνο η ακύρωση της αύξησης που προέβλεπε ο φόρος άνθρακα στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει πως το έλλειμμα της Γαλλίας μπορεί να φτάσει το 2019 το 3,4%, πολύ πάνω από το 2,8% που είχε βάλει ως στόχο, καθώς και από το 3% που θέτουν ως όριο οι Βρυξέλλες. Η αύξηση του δημόσιου ελλείμματος θα είναι «αυστηρά προσωρινή», επέμεινε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν.