Αυτός που περιμένει υπομονετικά κερδίζει. Και στον έρωτα, και στην πολιτική. Το σκέφτηκα διαβάζοντας το πρόγραμμα ταξιδιού του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον από αύριο. Είναι δε τόσο πλούσιο και τόσο βερμπαλιστικό, το λέω αφού οι κυβερνώντες το ονομάζουν ως έναρξη «στρατηγικής διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ», που με έβαλε σε σκέψεις. Η αποστολή θα στελεχώνεται από τον υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Ο υπομονετικός Κατρούγκαλος θα δει τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Pompeo και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας J. Bolton. Αύριο στη Νέα Υόρκη θα δει την ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό J.H. Lute καθώς και τον Μάθιου Νίμιτς.

Ταξίδια

Θα σαρώσει όλη την ατζέντα του ΥΠΕΞ σαν να μην υπάρχει χθες. Και τον λέω υπομονετικό, αφού ο Κατρούγκαλος μετά την περιπετειώδη του θητεία στο υπουργείο Εργασίας κάθισε θεσμικά και σιωπηρά στην άκρη του, μέχρι που έχει φτάσει να τελεί σήμερα χρέη υπουργού ξαναπιάνοντας από την αρχή την ατζέντα που προηγήθηκε – προφανώς με τις ευλογίες του Μαξίμου. Την ίδια ώρα δεν ξέρω πώς θα νιώθει ο Νίκος Κοτζιάς βλέποντας και αυτός το ενδιαφέρον αυτό ταξίδι. Ο ίδιος έκανε ένα πιο κοντινό, το βράδυ της Δευτέρας, στην Πάτρα, όπου και μίλησε σε εκδήλωση της κίνησης Πράττω.

Προσχέδια

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατυπώνει την προσωπική άποψη ότι τελικά η Ιεραρχία θα πει το «ναι» στο προσχέδιο συμφωνίας με την κυβέρνηση. Χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την επιτροπή (νομικών και μητροπολιτών) η οποία θα εξετάσει το προσύμφωνο. Ολες οι επισημάνσεις της επιτροπής, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος – ο οποίος πλέον κινείται πολύ προσεκτικά -, θα υποβληθούν στο σώμα της Ιεράς Συνόδου. «Εμείς όμως», έσπευσε να επισημάνει, «έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία, διότι αποβλέπουμε όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση…».

Αγκάθια

Μαθαίνω πάντως ότι στους κόλπους της Εκκλησίας συζητούνται δύο εκδοχές για το μέλλον του προσχεδίου. Το πρώτο σενάριο: Εκκλησία και κυβέρνηση θα τα βρουν – και στο Μισθολογικό των ιερέων -, αλλά αν οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, δύσκολα θα ρυθμιστούν όλα για να υλοποιηθεί η συμφωνία. Αντίθετα, με κάλπες στο τέλος της τετραετίας, εκτιμάται ότι θα υπάρχει χρόνος για διευθέτηση λεπτομερειών. Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο: αυτό θέλει την κυβέρνηση να προχωράει μονομερώς, δείχνοντας έτσι ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και λύνει ένα δύσκολο θέμα. Λέμε τώρα.

Κυκλιστές

Εξαιρετικά πετυχημένη και μαζική η χθεσινή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος. Το κυρίως θέμα ήταν «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία σε αμφισβήτηση», με αφορμή και την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, αλλά η κουβέντα άναψε, ήταν κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ είχε ενδιαφέρον πως κινήθηκαν σε κοινή τροχιά σε αρκετά θέματα οι ομιλητές, όπως ο Βενιζέλος και η πρώην υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου. Μίλησαν δε και οι Ξενοφών Γιαταγάνας (πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Στέλιος Περράκης, Δημήτρης Χαραλάμπης και ο προσηλωμένος πάντα στα της σοσιαλδημοκρατίας Ξενοφώντας Κοντιάδης.

Δυνατές μεταγραφές

Η διεύρυνση για τη δημοτική παράταξη του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά συνεχίζεται με επιτυχία. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» λοιπόν θα είναι ο Γιώργος Τσιρίδης. Οι πειραιώτικες πηγές μου λένε ότι πρόκειται για δυνατή μεταγραφή και μάλιστα κεντροαριστερής υφής. Κι αυτό αφού προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε 10 χρόνια αντινομάρχης Πειραιά (επί Γιάννη Μίχα και Χρήστου Φωτίου) και δύο χρόνια πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά. Είχε δραστηριοποιηθεί επίσης στην Ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων τέκνων με αναπηρία. «Είναι βέβαιο ότι με την παρουσία του προσθέτει στην προσπάθεια που όλοι εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε, για να δούμε τον Πειραιά να αλλάζει προς το καλύτερο» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Να θυμίσω πως έχει στρατευθεί μαζί του και ένας ακόμη κεντροαριστερός παράγων, ο Ιωσήφ Βουράκης.

Απορροφήσεις

Σε αγώνα για έναν εξελίσσονται μέχρι στιγμής οι τοπικές κάλπες στο Μεσολόγγι, καθώς ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος απορρόφησε τον συνδυασμό του βασικού αντιπάλου του στις προηγούμενες εκλογές, Νίκου Μουρκούση. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή του διαλύει τον συνδυασμό και στηρίζει τον νυν δήμαρχο.

Ανομίας σίριαλ

Πάμε τώρα στην έννοια της ασφάλειας επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με μια ακόμη επιτυχία: Νέα καταδρομική επίθεση – τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες – έκανε χθες το απόγευμα ομάδα κουκουλοφόρων στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Για μια ακόμα φορά η ομάδα των περίπου 20 κουκουλοφόρων κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς φρουρούς και να εκτοξεύσει μολότοφ. Η επιδρομή με στόχο το κτίριο όπου στεγάζεται η πλέον μάχιμη και νευραλγική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, έγινε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα. Οι δράστες μετά την επίθεση διέφυγαν προς την πλευρά της Πανεπιστημιούπολης. Αργότερα έγιναν και δύο προσαγωγές. Η προηγούμενη καταδρομική επίθεση είχε γίνει ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου και την ευθύνη ανέλαβε τότε με διαδικτυακή ανάρτηση η ομάδα «Αναρχικές-Αναρχικοί ενάντια στη λήθη». Στο κείμενό τους μάλιστα αναφέρονταν στην αδράνεια των αστυνομικών τονίζοντας ότι «τους ξαφνιάσαμε, και εκθέσαμε την αδυναμία και την αποτυχία τους». Επιτυχίες…