Αρχές δεκαετίας του ’90. Αλλοδαπός ποδοσφαιριστής που διέπρεπε με τη φανέλα ισχυρής ελληνικής ομάδας, με θητεία στα ξένα και με εμπειρίες απίστευτες, κοσμοπολίτης ολκής, μου λέει σε κάποια από τις κουβέντες μας: «Φίλε, σημαντική επιτυχία να κατακτάς τίτλους στην Ελλάδα». Τον κοιτώ κατάματα και θέλοντας να τον τσιγκλήσω του απαντώ μονομιάς: «Ελα μωρέ, το λες για να ανεβάζεις ακόμη περισσότερο τις διακρίσεις της ομάδας σου». Σκάει ένα χαμόγελο και σταδιακά σοβαρεύει: «Καθόλου. Το να πάρεις τίτλο στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο. Οι συνθήκες διαφέρουν σε σύγκριση με αλλού. Η πίεση αληθινά μεγάλη. Από την ίδια την ομάδα. Τους φανατικούς οπαδούς που δεν θέλουν τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη. Φυσικά και από τον Τύπο, δεν μπορείς να φανταστείς τι άγχος μπορεί να δημιουργήσει».

Οντως, τα σκέφθηκα αρκετά στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν. Διαπίστωσα, ότι μόνο άδικο δεν είχε. Δεν είναι εύκολο να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και δη να αποδώσει τα μέγιστα. Ούτε είναι περίπατος το ελληνικό πρωτάθλημα κι ας υποστηρίζουν αρκετοί το αντίθετο. Μάλλον δεν γνωρίζουν τα κατά καιρούς κακοτράχαλα γήπεδά μας, τους δυναμικούς αμυντικούς που πέφτουν άγαρμπα πάνω σε κάθε πόδι, την περιφέρεια που δεν αστειεύεται καθόλου όταν θέλει πραγματικά να δείξει τα δόντια της στους δυνατούς. Πρέπει κάποιος να είναι αληθινά σε καλή κατάσταση για να αποδώσει, να ξεπεράσει αντιξοότητες, να διακριθεί και να κατακτήσει κορυφές.

Ολα αυτά ήρθαν στον νου μου ύστερα από το διαζύγιο του Ολυμπιακού με τον Γιάγια Τουρέ. Ενας χωρισμός που ήρθε σε πολύ καλές συνθήκες, γιατί πολύ απλά οι δύο πλευρές δεν είχαν και ούτε έχουν τίποτα να χωρίσουν. Ο Τουρέ ήθελε να προσφέρει, όμως αυτό ήταν συζητήσιμο σε σχέση με όσα μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή. Ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο μέγεθος, δεν μπορεί να περιμένει πότε θα ετοιμαστεί ένας ποδοσφαιριστής φανερά εκτός ρυθμού, ούτε υπάρχει η πολυτέλεια να δοθεί το εύλογο χρονικό διάστημα. Ο επαγγελματισμός και δη σε υψηλό επίπεδο ώρες ώρες είναι αμείλικτος. Είσαι έτοιμος; Παίζεις.

Διαφορετικά, η σκυτάλη παραδίδεται στον επόμενο. Που θα μπορεί να δώσει όσα αναμένουν οι αρμόδιοι. Αυτό συνέβη με την περίπτωση του Τουρέ και τον Ολυμπιακό. Και όσοι υποστήριζαν ότι ο Γιάγια με την ποιότητά του θα μπορούσε να κάνει πλάκα και τη διαφορά στο εγχώριο πρωτάθλημα, απλά έπεσαν έξω. Γιατί όχι μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα έχει μεγάλες δυσκολίες, αλλά και διότι ο Ολυμπιακός ως κλαμπ είναι υψηλών απαιτήσεων.