Κύριε Διευθυντά,

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ διάφορα ρατσιστικά προς τα αδέλφια Αντετοκούνμπο… Είχαμε τον κ. Τσουκαλά που μίλησε για πιθήκους και έπειτα τον κ. Γεωργιάδη που εξηγεί ποιος δεν είναι Ελληνας, κατά την άποψή του.

Και εγώ γεννήθηκα στην Αφρική από έλληνες γονείς. Ο πατέρας μου στα 17 πήγε στην Αφρική με πόνο ψυχής από την Κρήτη, καθώς η μητέρα Ελλάδα δεν πρόσφερε δουλειές, όπως και τώρα… Αυτό δεν άλλαξε, ούτε βλέπουμε ελπίδες για αλλαγή.

Εστελνε λεφτά στη μητέρα πατρίδα, όπως τόσοι Ελληνες του εξωτερικού. Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο μπορεί να μην έχουν φλέβα κρητική, μακεδονίτικη ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, αλλά διαθέτουν ελληνική ψυχή, ανεβάζουν την Ελλάδα ψηλά, σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας που πολλές φορές, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, καταφέρνουν να μας χλευάζουν οι ξένοι.

Θέλω να μάθω, τι σημαίνει να είναι κάποιος Ελληνας; Τι πρέπει να κάνει; Το ρωτάω γιατί και εγώ, ως Ελληνίδα της Αφρικής, έχω βιώσει τρομερό ρατσισμό. Μέχρι και στην ενορία μου δέχτηκα φοβερά σχόλια ρατσιστικά, ότι δεν έχω το δικαίωμα ως ξένη να βοηθώ, και όταν παραπονέθηκα στον ανώτερό μου, βρήκα όχι μόνο κλειστή την πόρτα, αλλά δέχτηκα βαριές κατηγορίες. Ποιος είναι Ελληνας; Εγώ βλέπω Ελληνες που βρίζουν την Παναγία, που κλέβουν, που υποστηρίζουν περισσότερες εκτρώσεις από γέννες κάθε χρόνο, που σκοτώνουν Ελληνόπουλα κάθε μέρα…

Ηρθα στην Ελλάδα στα 17 για να επιστρέψω στις ρίζες, και σήμερα στα 37 ακόμα παλεύω για έναν μισθό που δεν παίρνω, ενώ τρέχω από το πρωί έως το βράδυ… με μια συλλογή από πτυχία, αποφοίτησα με ύψιστη διάκριση, είμαι η μόνη από Ελλάδα που έκανε το πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων στα υπουργεία της Αμερικής, πήρα συνέντευξη από πρώην πρόεδρο της CΙΑ, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα δεν επαρκούν όλα αυτά, γιατί το πρώτο πτυχίο δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος. Καθώς έχω αλλεργία στο τσιγάρο, έχω αναγκαστεί και να φύγω, αλλά έχω δεχθεί και απόλυση. Ας μάθουν όσοι μας μισούν ότι ο Διονύσιος Σολωμός δυσκολευόταν να εκφραστεί στα ελληνικά καθώς είχε ξένη παιδεία, και αυτή η παιδεία τον έκανε αυτό που ήταν. Είμαστε δύο φορές Ελληνες, γιατί αγαπάμε την Ελλάδα, και ας μας μισούν οι Ελληνες που βάζουν ρατσιστικές ταμπέλες. Εάν Ελληνας σημαίνει να μη σέβεσαι τους γύρω σου, τότε δεν είμαι Ελληνίδα. Είμαι χριστιανή ορθόδοξη που συγχωρεί όσους την έβλαψαν, αλλά που θα υποστηρίζει πάντα αυτά που θεωρεί αυτονόητα. Είναι τιμή μου που μεγάλωσα με Αφρικανούς, γιατί είναι ΟΛΟ αγάπη! Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους «γνήσιους» Ελληνες.

Ειρήνη Α. Κουτάκη

Ιστορικός Διεθνολόγος

Οι εργαζόμενοι

στην καθαριότητα των ΕΑΚΘ

Κύριε Διευθυντά

Στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚΘ) εργάζονται στην καθαριότητα 15 εργαζόμενοι που η 14μηνη σύμβασή τους λήγει 31/12/2018. Η πρόσληψή τους έγινε μέσω ΑΣΕΠ και ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές της μακροχρόνιας ανεργίας, μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνων, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μείνουν και πάλι άνεργοι. Είναι άτομα που καθημερινά έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας στα ΕΑΚΘ, είναι άκρως απαραίτητοι, ενώ η δουλειά τους έχει αναγνωριστεί από όλους εμάς τους εργαζομένους, τους αθλουμένους και τη διοίκηση. Καλύπτουν δυο βάρδιες, κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, γυρίζουμε πάλι πολύ πίσω καθώς βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη η παραχώρηση της καθαριότητας, με το διπλό κόστος για τον ελληνικό λαό, σε εργολάβους, οι οποίοι μέχρι πριν χρησιμοποιούσαν κακοπληρωμένους και πολλές φορές ανασφάλιστους ανθρώπους και μάλιστα με τον μισό χρόνο εργασίας, και σε κακής ποιότητας παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ποτέ δεν καταλάβαμε, κυρίως τώρα με μια αριστερή κυβέρνηση, γιατί πρέπει να υπάρχουν μεσάζοντες εργολάβοι στο Δημόσιο, και μάλιστα στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, που διατυμπάνιζαν από την αρχή ότι θα διόρθωναν τα πράγματα. Αντ’ αυτού επιστρέφουμε ξανά στο ίδιο καθεστώς που χρησιμοποιούσαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις και αυτό το βλέπουν ξεκάθαρα όλοι: εργαζόμενοι, πολίτες, αθλούμενοι… και λυπούμαστε γι’ αυτό.

Τόσο το Σωματείο όσο και η Ομοσπονδία εργαζομένων τασσόμαστε στο πλευρό των 15 αυτών εργαζομένων, που μόνο θετική ήταν και συνεχίζει να είναι η συμβολή τους στη λειτουργία των ΕΑΚΘ. Ζητούμε την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους ή ακόμα και τη μονιμοποίησή τους στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που από την αρχή υποσχέθηκε η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνοντας στο μπλοκάρισμα του διαγωνισμού και στην παράδοση της καθαριότητας με διπλάσιο κόστος για τον ελληνικό λαό σε μεσάζοντες εργολάβους, που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια εργαζομένους με χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.

Δημήτρης Κατραντσιώτης

Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα