Η ιστορία αρχίζει μερικούς μήνες πριν και έχει αρκετούς πρωταγωνιστές. Μα εκείνος είναι η «πρώτη φίρμα» στο έργο. Ενα έργο που για τον ίδιο εξελίσσεται όπως ακριβώς το είχε στο μυαλό του. Και τον δικαιώνει για την επιλογή του.

Ο Ευθύμης Κουλούρης θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στον ΠΑΟΚ. Να είχε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και να ζούσε μια ζωή δίχως πολύ άγχος. Να ήταν δευτερότριτος επιθετικός στον ΠΑΟΚ, επίδοξος πρωταθλητής, να παίρνει κάποιες συμμετοχές και να ζει για το «λίγο». Αλλά για πολλούς… αρκετό. Να κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη και να είναι και αυτός ένας από εκείνους που ο κόσμος σταματά για αυτόγραφο και φωτογραφίες.

Διάλεξε τον άλλο δρόμο. Τον δύσκολο. Από τη Θεσσαλονίκη στο Περιστέρι. Οταν ο Λουτσέσκου στην προετοιμασία του καλοκαιριού έβλεπε τον Πρίγιοβιτς στο Μουντιάλ, είχε μονάχα τον Κουλούρη για «κλασικό» φορ. Εκείνον χρησιμοποιούσε. Εκείνον είχε στα πλάνα του. Εκείνος όμως γνώριζε πως όταν ο «Πρίγιο» θα επιστρέψει, ο ίδιος θα έπαιρνε θέση πίσω απ’ αυτόν. Και όταν θα γίνονταν οι  μεταγραφές, πιθανόν θα βρισκόταν  ακόμα πιο πίσω στην ιεραρχία.

Εκεί εμφανίστηκε ο Ατρόμητος. Ο Ντάουντα είχε αποχωρήσει, γιατί ο Κάναντι δεν τον ήθελε. Ζητούσε κάτι διαφορετικό. Πιο πλήρες. Περισσότερο σύνθετο. Οι καλές σχέσεις με τον ΠΑΟΚ έφεραν στο τραπέζι πολλούς παίκτες προς δανεισμό. Πρώτος, ο Λάζαρος Λάμπρου. «Οχι», η κοφτή απάντηση του Κάναντι. Δεύτερος ο Ευθύμης Κουλούρης. «Εδώ τελειώνουμε. Δώστε μου το τηλέφωνο του παιδιού να τον πάρω εγώ ο ίδιος».

Στην επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του αυστριακού προπονητή και του έλληνα επιθετικού έκλεισε οριστικά και το deal. Ο Κουλούρης άκουσε όσα ήθελε. Ενιωσε την εμπιστοσύνη που επιθυμούσε. Κλείνοντας το τηλέφωνο, γνώριζε πως στην ομάδα που θα πάει θα είναι απαραίτητος. Το νούμερο ένα «εννιάρι». Μπροστά απ’ όλους τους άλλους.

Τελευταίο εμπόδιο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου. «Ευθύμη, ό,τι πει ο προπονητής», του είπαν οι διοικούντες. Ο Ρουμάνος παραλίγο να τα… τινάξει όλα στον αέρα. «Σε θέλω εδώ. Πηγαίνεις εξαιρετικά στην προετοιμασία και θα έχεις τις ευκαιρίες σου», του είπε. Ομως ο Κουλούρης δεν ήθελε να είναι «της ευκαιρίας». Ηθελε να είναι πρώτος. Και στον Ατρόμητο θα ήταν. «Κόουτς, θέλω να πάω στον Ατρόμητο. Ξέρω πως θα με παρακολουθείτε, ξέρω ότι εκεί μπορώ να διακριθώ και να γυρίσω πιο έτοιμος», θα πει ο νεαρός επιθετικός, που στο μυαλό του είχε και το παράδειγμα του Αμρ Ουάρντα.

Οι αντιρρήσεις του Λουτσέσκου κάμφθηκαν, αφού η διοίκηση του υποσχέθηκε ενίσχυση. Ο Κουλούρης δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο. Ηθελε να είναι με τη νέα του ομάδα από το πρώτο λεπτό της προετοιμασίας στην Αυστρία και να λάβει μέρος σε όλα τα φιλικά. Εβαλε δυο ρούχα στη βαλίτσα και έφυγε για να γίνει ο νέος ηγέτης του Ατρομήτου. Να μπει στα παπούτσια του Ουάρντα και να προσφέρει τα γκολ που έχανε ο Ατρόμητος από την αποχώρηση του Ντάουντα. Τα κατάφερε με το «καλημέρα».

Φουλάρει για πρώτος σκόρερ

Εξι μήνες έπειτα από εκείνη την καλοκαιρινή ιστορία, ο Ευθύμης Κουλούρης είναι ο πρώτος παίκτης που πιάνει διψήφιο αριθμό γκολ στο πρωτάθλημα. Μετά τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Αρη, φιγουράρει στην κορυφή με 11. Πίσω του ο… αντίζηλός του στον ΠΑΟΚ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς με οκτώ. Πιο πίσω του οι Πόνσε, Γέντρισεκ, Γιουνές. Κάθε φορά που κάποιοι σκοράρουν ένα, εκείνος πετυχαίνει δύο. Και διατηρεί τον Ατρόμητο στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Στο Περιστέρι περνάει υπέροχα. Οχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και έξω απ’ αυτό. Η Αθήνα του αρέσει. Είναι φίλος με τους… συνοδοιπόρους του (δανεικούς από τον ΠΑΟΚ) Γιαννούλη και Χατζηισαΐα. Είναι κολλητός με τον Μανούσο. Παρουσιάζει ένα πρόσωπο προσγειωμένο, είναι επικοινωνιακός με τον Τύπο, δεν έχει σηκώσει τη μύτη ψηλά, δεν προκαλεί συζητήσεις γύρω από το όνομά του. Εκτός αν πρόκειται για τα γκολ. Εκεί έχει εξελιχθεί στο απόλυτο «talk of the town».

Εχει συνολικά 14 (11 στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο, 1 στην Ευρώπη) όταν ο προκάτοχός του είχε σταματήσει στα δέκα σε όλη τη σεζόν. Πού θα σταματήσει ο ίδιος; Δεν βάζει ταβάνι στα όνειρα. Ούτε στα δικά του, ούτε στης ομάδας του…