Αν έχει ένα ταλέντο η ελληνική Αριστερά, είναι να μαλώνει, να αντιπαρατίθεται και να ζυμώνεται για τα κινήματα των ξένων. Παραδοσιακά και σχεδόν ποτέ, όσο κι αν το ψάξετε, τα ελληνικά κόμματα του μαρξιστικού τόξου δεν είχαν την ίδια οπτική για εξεγέρσεις, κοινωνικές εκρήξεις σε άλλες χώρες.

Σχεδόν πάντα όμως, κυρίως οι ευρωπαϊκές, επιδρούσαν και στα ελληνικά δρώμενα. Πιο χτυπητό παράδειγμα η δημιουργία του ΣΕΚΕ (προγόνου του ΚΚΕ) ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Η εξελισσόμενη κοινωνική έκρηξη στο Παρίσι με αιχμή τα Κίτρινα Γιλέκα δεν θα μπορούσε να μην πυροδοτήσει την αντιπαράθεση στο εδώ «αριστεροχώρι», αλλά και τις διαφορετικές γωνίες του για το θέμα. Πιο πρόσφατη ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ. Η στάση του είναι πάγια για τις κοινωνικές εκρήξεις, τις «διαβάζει» με προσοχή, δεν διστάζει να στηλιτεύσει τις πιο ακραίες – για τα μέτρα του – φωνές και πρακτικές. «Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών δυνάμεων των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία, ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους» δήλωσε ο Περισσός καταδικάζοντας πιο κάτω το όργιο αυταρχισμού κατά των διαδηλωτών.

Στην προσεκτική ανακοίνωσή του, όμως, δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «Κίτρινα Γιλέκα» – που σηματοδοτούν τούτη την έκρηξη έστω και σε επίπεδο εικόνας. Κι αυτό επειδή βλέπει το όλο κίνημα ως μέρος μιας ευρύτερης λαϊκής κινητοποίησης. Παρακάτω όμως επιχειρεί με ένταση να δώσει τη δική του γραμμή στο ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να λάβουν το κίνημα και οι μετέχοντες σε αυτό. Κοινώς, «να ενισχύσουν τον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό» και – εδώ είναι το ζουμί – «να προσπεράσουν τους ελιγμούς κυβερνήσεων, καθώς και δυνάμεις που επιχειρούν να καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το καπιταλιστικό σύστημα. Να απομονώσουν μηχανισμούς που επωάζουν το αβγό του φιδιού και αποτελούν έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και συκοφάντηση του κινήματος».

Η ΛΑΕ. Η Λαϊκή Ενότητα ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που έμπρακτα κινήθηκε αλληλέγγυα στα γεγονότα του Παρισιού – σχεδόν παράλληλα και το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση. Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του δεν δίστασαν την προηγούμενη εβδομάδα να οργανώσουν διαδήλωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία φορώντας κίτρινα γιλέκα. Αυτό βέβαια το τελευταίο πυροδότησε μια αντιπαράθεση στα της Αριστεράς. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που καυτηρίασαν τη στάση της ΛΑΕ ως «καρικατούρα κινήματος». Ο καβγάς άναψε κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τώρα, δίνει τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα στην Γαλλία και θεωρεί πως «το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι τέκνο της λιτότητας, μιας λιτότητας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη».

Και εκείνος βέβαια, όπως και το κόμμα του οποίου ηγείται, το MέΡΑ 25, κάνει μια αισθητή διάκριση των δυνάμεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις: «Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κίνημα, τι μορφές θα πάρει και αν θα μπορέσει να μην καπελωθεί από αντιδραστικές δυνάμεις θα το δείξει ο χρόνος και η θέληση των προοδευτικών γάλλων δημοκρατών».

ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχωράει ένα βήμα παραπέρα και στηρίζει χωρίς αστερίσκους τα Κίτρινα Γιλέκα και μάλιστα κάνοντας και μια αντιστοίχιση με τα ελληνικά δεδομένα: «Να μου επιτρέψετε να σχολιάσω το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων γιατί, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να χρεώσει το κίνημα αυτό σε φασιστικές δυνάμεις και ακροδεξιές δυνάμεις. Δεν ξέρω ποιος το διανοήθηκε και ποιος το σκαρφίστηκε. Πιθανότατα οι ίδιοι που θέλουν να χρεώσουν και τις μαθητικές καταλήψεις σε ακροδεξιές δυνάμεις» είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Το θέμα είναι πως όσο κι αν ψάξετε, δεν θα βρείτε κοινή δήλωση εν Ελλάδι από τις παραπάνω δυνάμεις με αφορμή τη φωτιά στο Παρίσι.