Σε δύσκολη θέση. Σαφώς σε δυσκολότερη από ό,τι αξίζει με βάση την εικόνα του στο γήπεδο. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός από Κυριακή σε Κυριακή επιβεβαιώνει πως φέτος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να μεταφράζεται βαθμολογικά στο ανταλλακτήριο της Σούπερ Λίγκας.

Να είσαι ο καλύτερος από όλους και να βρίσκεσαι σε απόσταση οκτώ βαθμών από την κορυφή του πίνακα έπειτα από μόλις 13 αγωνιστικές! Οξύμωρο. Σχεδόν σουρεαλιστικό. Αλλά και πραγματικό…

Ψάχνοντας το «γιατί», πιθανότατα δεν χρειάζεται να πας μακριά. Φτάνει μια ψύχραιμη δεύτερη ανάγνωση των όσων συνέβησαν την Κυριακή στην Ξάνθη και έχεις «στο πιάτο» σχεδόν όλους τους λόγους που επιβάλλουν αυτή την κατάσταση. Τι συνέβη στα Πηγάδια σε ένα σύντομο flash back: οι Ερυθρόλευκοι ήταν ισοπεδωτικοί για ένα ημίχρονο, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν σε ένα 45λεπτο με τις τελικές στο 11-1, με δύο δοκάρια και τελικά έναν στείρο μονόλογο. Εν τω μεταξύ βρέθηκαν για πολλοστή φορά άτυχοι με έναν τραυματισμό (Ναουέλ 30′). Και αργότερα, στο δεύτερο μισό πια, βρέθηκαν πίσω στο σκορ από ένα αυτογκόλ (Βούκοβιτς 54′) σε μια φάση εντελώς «κόντρα» στη ροή του ματς. Οταν λοιπόν με την πλάτη στον τοίχο προσπάθησαν να αντιδράσουν, βρήκαν απέναντί τους μια κατάσταση… Εξυγίανσης, την οποία έχουν βαρεθεί να συναντούν (και) στη φετινή τους περιπλάνηση. Με τον Τζήλο που είχε καταθέσει ήδη διαπιστευτήρια – στο «διπλό» πέναλτι του 41′ όταν δεν είδε τις παραβάσεις Λισγάρα και Κασάδο – να το απογειώνει επιτρέποντας στους παίκτες της Ξάνθης να αμύνονται ατιμώρητοι με λαβές… ελευθέρας πάλης. Μια κατάσταση που τελικά στοίχισε την αποβολή του Ποντένσε (!) πάνω που ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και ετοίμαζε την τελική αντεπίθεση για την ανατροπή.

Ολα μαζί

Ολα λοιπόν χώρεσαν στο παράδειγμα της Ξάνθης. Και η αστοχία απέναντι στην αντίπαλη εστία (1 γκολ κάθε 11,5 τελικές στο πρωτάθλημα). Και η κάθε λογής ατυχία με τραυματισμούς, αυτογκόλ κ.λπ. Και βέβαια η ειδική «περιποίηση» από τα πρωτοπαλίκαρα της διαιτησίας. Οταν λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά μαζί, τότε αναπόφευκτα κοιτάζεις τη βαθμολογία και δεν πιστεύεις αυτό που (σου) συμβαίνει. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε στην Ξάνθη ένα γκολ σαν αυτό με το οποίο έχασε από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Σπατάλησε ένα σωρό ευκαιρίες σαν εκείνες που δεν του έδωσαν τη νίκη με τον Παναθηναϊκό. Είχε δοκάρια σε κλασικές φάσεις όπως στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Είχε… περιποίηση από τη διαιτησία όπως στο ΟΑΚΑ, στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, στο Φάληρο με τον Αστέρα κ.λπ. Μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη όσο εξελίσσεται (και) η φετινή Σούπερ Λίγκα.

Βεβαίως είναι άλλο πράγμα να είσαι άστοχος και άλλο να συναντάς «μπλόκα» από τους διαιτητές. Είναι άλλο να είσαι άτυχος και άλλο να σου αρνούνται καθαρά πέναλτι ή να επιτρέπουν στους αντιπάλους να γίνονται… μποξέρ (όπως ο Γιαννούλης στο Περιστέρι) δίχως να υπάρχει ο φόβος….. τιμωρίας. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το ίδιο άστοχος ο Ολυμπιακός, αλλά με κανονικές διαιτησίες θα είχε μια άλλη βαθμολογική συγκομιδή. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν γίνεται να αλλάξει όπως φαίνεται. «Με τράπουλα σημαδεμένη από Κυριακή σε Κυριακή» όπως είπε και ο Κώστας Καραπαπάς το απόγευμα της Κυριακής.

Η ψυχολογία

Και όταν αυτό πλέον γίνεται ρουτίνα; Τότε χάνεις και την ψυχραιμία σου. Χάνεις και την αυτοπεποίθησή σου. Και αυτό είναι κάτι που ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θέλει να το επιτρέψει. Ο Πορτογάλος που χθες το απόγευμα στον Ρέντη κάλεσε την ομάδα του όχι τόσο για λόγους… αγωνιστικούς, αλλά ακριβώς για να γίνει μια κουβέντα… αυτοπεποίθησης. Ο Πορτογάλος μίλησε με τους ποδοσφαιριστές του. Και με όλη την ομάδα, και με κάποιους ξεχωριστά (Ποντένσε, Σισέ, Γκερέρο κ.λπ.). Από τα όσα ειπώθηκαν στην «κεντρική» συζήτηση καταλαβαίνει κανείς πολλά. «Δεν έχω παράπονο από την απόδοσή σας. Για ακόμη μια φορά ακολουθήσατε το πλάνο και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο είχατε πολύ καλή απόδοση. Πρέπει όμως να τελειώνουμε τα παιχνίδια. Συνεχίζουμε να σπαταλάμε μεγάλες ευκαιρίες, αντί να κάνουμε τα ματς εύκολα για εμάς. Είχαμε φοβερό πρώτο ημίχρονο και… καταφέραμε να μη σκοράρουμε. Πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι όταν φτάνουμε στην τελική προσπάθεια. Να είμαστε πιο αποφασιστικοί στις εκτελέσεις μας. Να λειτουργήσουμε και λίγο παραπάνω με το ένστικτο. Είμαι βέβαιος ότι τα γκολ θα έρθουν. Δεν πρέπει όμως να πηγαίνουμε χαλαρά στις εκτελέσεις μας. Σας θέλω πιο αποφασιστικούς».

Μόνο μπροστά

Ο Μαρτίνς – που ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα τα τετ α τετ – δεν θέλησε να σταθεί παραπάνω στο πρωτάθλημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ολυμπιακός μεθαύριο έχει έναν «τελικό» πρόκρισης μπροστά του. Το ματς με τη Μίλαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης που θα αποφασίσει ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει το εισιτήριο για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Από σήμερα στο στρατόπεδο των Ερυθρολεύκων όλα θα αφορούν την προετοιμασία για αυτή τη σπουδαία παρτίδα. Μια αναμέτρηση που όπως φαίνεται δύσκολα θα προλάβουν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (έκανε θεραπεία και χθες) και ο Ματίας Ναουέλ.