Η ΑΕΚ έδειξε απέναντι στη Λαμία πως βρήκε ξανά τον εαυτό της. Οι Κιτρινόμαυροι συνδύασαν τη νίκη με ένα πολύ καλό πρόσωπο, παρουσιάζοντας μια μεγάλη μετάλλαξη αγωνιστικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η ψυχολογία επέστρεψε και πάλι στην ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, που σκαρφάλωσε θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα και βάζει και πάλι στόχους. Σίγουρα το πρωτάθλημα μοιάζει ακόμα πολύ μακριά και ενδεχομένως θα παραμείνει εκεί. Ομως από εκεί και πέρα η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει την συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, από τη στιγμή που θα διατηρήσει την ηρεμία της και φυσικά θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει τον Ιανουάριο. Αγωνιστικά φάνηκε πως έχει βρει τη φόρμουλα για να διορθώσει τα λάθη της και να επιστρέψει στην… κανονικότητα. Η αλήθεια είναι πως ο Μαρίνος Ουζουνίδης ψάχτηκε αρκετά όλο αυτό το διάστημα και πειραματίστηκε προκειμένου να βρει τις λύσεις που θα οδηγήσουν την ΑΕΚ έξω από το αδιέξοδο.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό ήταν η απελευθέρωση του Πέτρου Μάνταλου. Ο αρχηγός της ΑΕΚ είναι βαρόμετρο για την ομάδα και η κακή του παρουσία επηρέαζε, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τη συνολική εικόνα της Ενωσης.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια όμως ο Μάνταλος δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μετατοπίστηκε από τα άκρα στον άξονα και έδειξε πως εκεί νιώθει πολύ πιο άνετα. Καθώς μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι και να κινείται σε πιο… οικείους για εκείνον χώρους στο γήπεδο.

Αυτή δεν ήταν όμως η μοναδική αγωνιστική αλλαγή που έκανε ο τεχνικός της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα. Ο Ουζουνίδης, μετά και την «απώλεια» του Μπακασέτα, αποφάσισε να μετατοπίσει στα άκρα τον Κλωναρίδη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του. Ετσι ο 25χρονος άσος πήγε δεξιά και όπως είδαμε απέναντι στη Λαμία ήταν καθοριστικός στο να έχει η ΑΕΚ «έκρηξη» στο παιχνίδι της και να βγάλει φάσεις από τα άκρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με το αμιγώς τακτικό κομμάτι, η Ενωση φάνηκε να έχει βελτιωθεί, και μάλιστα πολύ, σε έναν τομέα που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της τον Νοέμβριο. Η αμυντική λειτουργία των Κιτρινόμαυρων ήταν τουλάχιστον προβληματική στα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί, με την ΑΕΚ να δέχεται γκολ σχεδόν σε κάθε ματς.

Στους δύο αγώνες με Ξάνθη και Λαμία αυτό αποφεύχθηκε. Η ΑΕΚ όχι μόνο διατήρησε ανέπαφη την εστία της, αλλά απειλήθηκε και ελάχιστα. Κάτι που φιλοδοξεί να διατηρήσει ενόψει συνέχειας, μια και το συγκεκριμένο στοιχείο αποτέλεσε ένα από τα δυνατά της όπλα και στο καλό της ξεκίνημα στη σεζόν.

Χωρίς Αλεφ

Με όλους τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές αναχωρεί σήμερα η ΑΕΚ για τη Λισαβόνα και το παιχνίδι με την Μπενφίκα. Οι Κιτρινόμαυροι προπονήθηκαν στα Σπάτα σήμερα και θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι με τους Αετούς στο Ντα Λουζ.

Εκτός έμεινε ο τιμωρημένος Λιβάγια, ο τραυματίας Αλεφ (ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας) και οι τρεις παίκτες που δεν υπολογίζονται. Οι παίκτες που επέλεξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι οι: Μπάρκας, Τσιντώτας, Γκίνης, Μπακάκης, Οικονόμου, Γκάλο, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σβάρνας, Γιαννούτσος, Κλωναρίδης, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Μοράν, Μπότος, Γιούσης, Γιακουμάκης, Γιαννιώτας, Πόνσε, Μπογέ.

Σε ό,τι έχει να κάνει τέλος με τα μεταγραφικά, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται μετά την Τετάρτη. Η ΑΕΚ είναι σε επαφές με τους στόχους που την απασχολούν και μετά το παιχνίδι με την Μπενφίκα θα βάλει στην τελική ευθεία τις εν λόγω υποθέσεις, με στόχο να κλείσει το συντομότερο τις τρεις μεταγραφές που επιθυμεί.