Ηταν η ύψιστη ύβρις για έναν αθλητή. Μια αυθάδης και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στον αντίπαλο που αποτελεί βίαιη παραβίαση της ηθικής τάξης. Ηταν μια προσβολή που οι αρχαίοι θα την τιμωρούσαν με την τύφλωση του νου.

Ο ποδοσφαιριστής της Μπόκα Τζούνιορς, Ντάριο Μπενεντέτο, πέτυχε το πρώτο γκολ του δεύτερου τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες εναντίον της Ρίβερ Πλέιτ. Σημαντικό επίτευγμα, αλλά η τεμπελιά του νου δεν του επέτρεψε να φτάσει τη σκέψη μέχρι το πιθανό τελικό αποτέλεσμα. Πανηγύρισε σαν να μην υπήρχε αύριο, βγάζοντας επιδεικτικά τη γλώσσα στον αντίπαλό του, προσπαθώντας να τον γελοιοποιήσει.

Μια θανάσιμη αμαρτία, μια απόδειξη της άγνοιας, ένα σημάδι πνευματικής κατωτερότητας.

Ο Μπενεντέτο αντιλήφθηκε στο τέλος το μέγεθος της ανοησίας του. Σίγουρα θα του γίνει μάθημα, όχι όμως και για τους υπόλοιπους Μπενεντέτο που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Στην είσοδο των αποδυτηρίων κάθε ομάδας θα πρέπει να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση την εντυπωσιακή φωτογραφία του αθλητή της Μπόκα τη στιγμή της ποδοσφαιρικής του αμαρτίας και ακριβώς δίπλα η φωτογραφία με τους πανηγυρισμούς των παικτών της Ρίβερ που έχουν αγκαλιά το τεραστίων διαστάσεων τρόπαιο.

Η ποδοσφαιρική ύβρις ψηλώνει, αλλά δεν μεγαλώνει. Αν ήξεραν οι άνθρωποι πόσο μικροί γίνονται όταν προσπαθούν να φανούν μεγάλοι, δεν θα τολμούσαν να το επιχειρήσουν. Οπως ο Ούλι Χένες που ξεχείλιζε από αλαζονεία μέχρι πριν από μερικούς μήνες. «Δεν φταίμε εμείς που είμαστε ισχυροί. Οι αντίπαλοι φταίνε. Ας ενισχυθεί η Ντόρτμουντ». Η νέμεση που λέγαμε ήρθε  φουρτουνιασμένη. Οχι μόνο συνέβη αυτό που απευχόταν μέσα του ο πρόεδρος της Μπάγερν, αλλά ακόμα και οι πρώην σύντροφοί του, τα μέλη του βαυαρικού συλλόγου, δυσανασχέτησαν με την έπαρσή του και με τις αποδοκιμασίες τους του έδειξαν πως η κλεψύδρα έχει πια αδειάσει.

Μπενεντέτο, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί. Στη φωτογραφία του, που θα τον κυνηγά μέχρι να βγει η ψυχή του, μπορούν πολλοί να δουν τον εαυτό τους.