Ενα μεγάλο Κύπελλο για να χωράει όλες τις ιστορίες των τελικών του Κόπα Λιμπερταδόρες. Ανθρώπινες ιστορίες που πλημμυρίζουν πάθη, συγκρούσεις, απογοητεύσεις, πόνο και αποθεώσεις. Οπως είναι οι ιστορίες του 59ου τελικού.

Ιστορία πρώτη: Ο Φεντερίκο ταξίδεψε μαζί με τον πατέρα του Μιγκέλ από τον Καναδά στη Μαδρίτη για να δουν την αγαπημένη τους Ρίβερ Πλέιτ. Οικονομικοί μετανάστες, έφυγαν από την Αργεντινή το 2001 αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη Ρίβερ. Τα κομφετί είχαν κουρνιάσει, οι πανηγυρισμοί είχαν εξαντληθεί στην Plaza Puerta del Sol και ο Φεντερίκο περπατούσε προς το Eurostars Tower όπου είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας του. Ξαφνικά μια γνωστή φιγούρα εμφανίστηκε μες στο σκοτάδι. Ο μικροκαμωμένος άνδρας ήταν ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, ο πιο επιτυχημένος πια προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ. Τι έκανε μέσα στην κρύα νύχτα ο μεγάλος νικητής του Κόπα Λιμπερταδόρες όταν οι συνεργάτες και οι παίκτες του ετοιμάζονταν για το δείπνο με επίσημο προσκεκλημένο το Κόπα Λιμπερταδόρες. «Σκέφτομαι παιδιά», τους είπε ευγενικά και έπειτα από δύο σέλφι τους αποχαιρέτησε.

Στα 42 του χρόνια, ο πρώην μέσος της Ρίβερ, της Μονακό και της Παρί Σεν Ζερμέν θεωρείται ο Πεπ Γκουαρντιόλα των Εκατομμυριούχων.

Στις δύο θητείες του ως παίκτης οι παλαιότεροι στη Ρίβερ τον αποκαλούσαν Muneco, δηλαδή «κούκλα». Στις 30 Μαΐου 2014, όταν παρουσιάστηκε ως αντικαταστάτης του προπονητή-μύθου της Ρίβερ, του Ραμόν Ντίας, εμφανίστηκε με το ένα χέρι τοποθετημένο σε τέτοια θέση που έμοιαζε με τον Μέγα Ναπολέοντα. Εκτοτε οι φίλαθλοι του έχουν προσδώσει το όνομα του γάλλου στρατάρχη.

Με ελάχιστη πείρα ως προπονητής, ο Γκαγιάρδο κατάφερε σε τέσσερις σεζόν να κατακτήσει δύο Κόπα Λιμπερταδόρες, συνολικά εννέα τρόπαια, αλλά το σημαντικότερο για τους οπαδούς της Ρίβερ που τον λατρεύουν πια ως θεό είναι πως απέκλεισε την Μπόκα σε τέσσερις νοκάουτ αναμετρήσεις χρησιμοποιώντας πάντοτε διαφορετική τακτική. Στους δύο τελευταίους τελικούς δεν ήταν καν στον πάγκο, όντας τιμωρημένος για παράπτωμά του στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Προς το παρόν ο Γκαγιάρδο θα παραμείνει στη Ρίβερ, επισήμως μέχρι το 2021. Στη γλώσσα της πραγματικότητας ο Αργεντινός θα είναι το next big thing της προπονητικής στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.

Ενας Ναπολέων που δεν γνωρίζει Βατερλώ ετοιμάζεται για τη μεγάλη απόβαση με όπλα την ποιότητα, την αποφασιστικότητα και τη σκληρή προσπάθεια, όπως περιγράφουν οι συνεργάτες του.

Ιστορία δεύτερη: Πριν από έξι χρόνια, σε αφιέρωμα της εφημερίδας «The Times» ο Κολομβιανός Χουάν Φερνάντο Κιντέρο είχε συμπεριληφθεί στους ανερχόμενους αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ως παίκτης της Πεσκάρα.

Η μεταγραφή του στην Πόρτο το 2013 έδειχνε πως θα αποτελούσε το εφαλτήριο για να δικαιώσει τις εκτιμήσεις της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας. Αντ’ αυτού ο 20χρονος τότε Κιντέρο έγινε ένας ποδοσφαιρικός Γκιούλιβερ. Πρώτα πήγε δανεικός στη Ρεν, μετά στην Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν για να καταλήξει, πάντοτε ως δανεικός, στη Ρίβερ, στις 24 Ιανουαρίου 2018. Στην παρουσίασή του κάποιοι τον χαρακτήρισαν Gordo, δηλαδή «χοντρό». Τους απάντησε: «Δεν είμαι χοντρός, έτσι είναι το καλούπι του σώματός μου. Είμαι λίγο κοντός και από μικρός μου αρέσει το γυμναστήριο. Είμαι λίγο «nalgon», λίγο «χοντρόκωλ…»». Η ζωή όμως είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ο «nalgon» χάρισε την πιο φημισμένη νίκη στην ιστορία της Ρίβερ επί της αιώνιας εχθρού, Μπόκα, με ένα γκολ και μία ασίστ στην παράταση. «Χαιρετίσματα σε όλους στην Κολομβία μου και στην Comuna 13», είπε ο Κιντέρο, αλλά μάλλον έστελνε χαιρετίσματα σε όσους τον αποκαλούσαν «χοντρό».

Ιστορία τρίτη: Ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες βρισκόταν στο κρισιμότερο σημείο του, στην παράταση, όταν ο αμυντικός μέσος της Μπόκα, Φερνάντο Γκάγκο, πέφτει στον αγωνιστικό χώρο του Σαντιάγο Μπερναμπέου σφαδάζοντας. Η διάγνωση συγκλόνισε τους πάντες: ρήξη αχίλλειου τένοντα. Η τρίτη σε τρία χρόνια που πιθανότατα θα τραβήξει τη γραμμή του τέλους στην καριέρα του 32χρονου ποδοσφαιριστή.

Το συγκλονιστικό της ιστορίας είναι πως και οι δύο παρόμοιοι σοβαροί τραυματισμοί του Γκάγκο έγιναν στη διάρκεια αναμετρήσεων με τη Ρίβερ Πλέιτ!

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 η Μπόκα έπαιζε εναντίον της Ρίβερ στο Μονουμεντάλ. Η παρουσία του στον αγώνα διήρκεσε μόλις 25 δευτερόλεπτα. Η διάγνωση: ρήξη αριστερού τένοντα.

Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, στις 24 Απριλίου 2016 και πάλι εναντίον της Ρίβερ ο Γκάγκο πέφτει στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους έπειτα από μαρκάρισμα του Αλάριο. Και πάλι ρήξη αριστερού τένοντα.

Την Κυριακή το βράδυ η ρήξη ήρθε στον δεξιό τένοντα. Η μεγαλύτερη ρήξη όμως συνέβη στην ψυχολογία του παίκτη.

Ιστορία τέταρτη: «Από αθλητικής άποψης αυτός ο τελικός για μένα έχει τελειώσει». Ο Γκιγέρμο Μπάρος Σκελότο μπορεί πια να μιλήσει ελεύθερα. Μετά την κατάκτηση δύο συνεχόμενων τίτλων ο προπονητής της Μπόκα αποφάσισε να τραβήξει διαφορετικούς δρόμους από τη δημοφιλέστερη ομάδα της Αργεντινής. Ακόμα κι αν κατακτούσε το Κόπα Λιμπερταδόρες. Η 24η ήττα του ως προπονητής της Μπόκα ήταν η πιο πικρή. Οι οπαδοί της ομάδας του καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες για το αποτέλεσμα, κυρίως γιατί αντικατέστησε τον σκόρερ Ντάριο Μπενεντέτο και καθυστέρησε να ρίξει στο ματς τον Κάρλος Τέβες. Με τις δηλώσεις του ίσως γίνει ακόμα πιο αντιπαθής, καθώς πηγαίνει κόντρα στην πολιτική της Μπόκα να διεκδικήσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο το Κόπα Λιμπερταδόρες. «Σε αθλητικό επίπεδο η ιστορία έχει τελειώσει, η Ρίβερ νίκησε, αυτό είναι. Οσον αφορά την ποινική πλευρά θα ήταν καλό η Conmebol να αναλάβει δράση αλλά με σεβασμό σε αυτόν που κατέκτησε το τρόπαιο». Ενας τζέντλεμαν των πάγκων, που λίγοι μπορούν να εκτιμήσουν.

Σκελότο: «Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως»

Οπαδοί εντός συνόρων, οπαδοί εκτός συνόρων. Χωρίς κανένα απρόοπτο ή επεισόδιο ολοκληρώθηκε ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες και έγιναν οι πανηγυρισμοί των φίλων της Ρίβερ Πλέιτ στη Μαδρίτη, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον Τύπο. Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο στο Μπουένος Αϊρες. Είκοσι χιλιάδες οπαδοί των Εκατομμυριούχων συγκεντρώθηκαν στον Οβελίσκο για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους, αλλά πολύ σύντομα άρχισαν πόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα, τρεις αστυνομικοί να τραυματιστούν και δέκα ταραξίες να συλληφθούν. «Για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές μοιάζει να είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Δεν πιστεύω πως θα μάθουμε πολλά απ’ όσα συνέβησαν σ’ αυτό το στάδιο (Σαντιάγο Μπερναμπέου) από το πώς οι οπαδοί συμπεριφέρθηκαν εδώ. Αν αυτός ο τελικός επαναληφθεί έπειτα από χρόνια, και πάλι δεν θα είμαστε ικανοί να τον διοργανώσουμε». Λόγια του προπονητή της Μπόκα Γκιγέρμο Μπάρος Σκελότο, ο οποίος δικαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα όταν ξέσπασαν επεισόδια στο Μπουένος Αϊρες.

«Ολοι ήθελαν να δουν αυτόν τον τελικό. Ομως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η κοινωνία μας δεν είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο γεγονός. Αυτός ο τελικός τελείωσε, αλλά πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν» υποστήριξε ο αρχηγός της Ρίβερ, Λεονάρντο Πότσιο.

Οπαδοί εσωτερικοί και οπαδοί εξωτερικού. Και όχι μόνο στην Αργεντινή.